Films i col·loquis per a la conscienciació dels camps nazis

El Cicle de Cinema sobre la Deportació als Camps Nazis es projectarà els dies 3 de desembre, 28 de gener i 18 de febrer als cinemes Imperial. Totes les sessions seran a les 6 de la tarda i, en acabat, es farà un breu col·loqui entre el públic i els membres de l’Amical de Mauthausen. El primer film posarà l’accent sobre la comunitat gitana; el segon, sobre els aragonesos i, l’últim sobre un jove neonazi que acaba a la presó per matar a una persona negra.

L’Ajuntament i l’Amical de Mauthausen programen el tercer Cicle de Cinema sobre la Deportació als Camps Nazis amb la finalitat de sensibilitzar al públic sobre el feixisme i recuperar la memòria històrica. Hi haurà tres sessions, totes elles en dimarts i fixades als Cinemes Imperial a les 6 de la tarda. Aquest programa s’emmarca dins el projecte “Sabadell-Mauthausen”, impulsat per i l’Amical de Mauthausen. A banda del Cicle de Cinema sobre la Deportació als Camps Nazis, el projecte també inclou altres accions de sensibilització sobre la memòria de l’exili republicà i la deportació als camps nazis, com per exemple xerrades als instituts.

Les tres pel·lícules

Dimarts que ve es projectarà el primer film del Cicle de Cinema sobre la Deportació als Camps Nazis: Samudaripen. El Holocausto Gitano Olvidado. Està dirigit per Eva Cruells i produït per l’Associació Veus Gitanes. En el documental s’il·lustra el camí que han de recórrer un grup de joves gitanes fins a arribar al camp de concentració d’Auschwitz, on se’n van exterminar a mils durant la Segona Guerra Mundial. El missatge d’aquesta primera obra és fer palesa la realitat dels Samudaripen: exterminar tota la comunitat gitana.




El 28 de gener es projectarà la pel·lícula Aragoneses en el infierno de los campos de concentración, de Mirella R. Abrisqueta. Aquesta sessió mostra la deportació de milers d’aragonesos cap als camps de concentració nazis durant la Segona Guerra Mundial.

El Cicle de Cinema sobre la Deportació als Camps Nazis conclou amb American Story X, de Tony Kaye. Aquesta és la història d’un neonazi que acaba a presó per assassinar una persona negra. Quan torna a ser lliure, amb ganes de començar una nova vida lluny de la violència, descobreix que el seu germà petit està seguint els seus passos.

Un passat que mereix diàleg

Al final de cada sessió, el públic podrà intercanviar la seva opinió amb la dels conferenciants i la resta de veïns. En el col·loqui del primer i segon film, es comptarà amb la intervenció d’algunes persones que van formar part de la producció dels documentals corresponents.

Amical de Mauthausen i l’audiovisual

L’Amical de Mauthausen és una associació fundada el 1962 amb l’objectiu de defensar els drets morals i materials dels aproximadament 10.000 deportats als camps de concentració del Tercer Reich, i de les seves famílies. Actualment, compta amb més de 80 ajuntaments adherits en tot l’estat.

Cicle de Cinema sobre la Deportació als Camps Nazis no és l’única activitat que realitza per conscienciar  a la ciutadania. A principis d’any, per exemple, ja va participar en la setmana d’actes per homenatjar a les víctimes de Sabadell durant l’Holocaust (més info: “Setmana d’actes d’homenatge a les víctimes de Sabadell en l’Holocaust“).

Foto portada: fotograma de la pel·lícula American History X

Comments are closed.