La Bosch i Cardellach estrena local i tanca la crisi

La Fundació Bosch i Cardellach, el principal centre d’estudis local i comarcal amb 80 anys d’història, ha inaugurat aquest dimecres la seva nou seu, dins l’Espai Cultura de la Fundació Caixa Sabadell 1859. Es tanca així la crisi que va obrir el trasllat d’anada i tornada del seu local del carrer Indústria a finals de 2018, que va comportar la revolta de part dels socis i la dimissió en bloc de la seva junta directiva. 

El primer trasllat des del carrer Indústria fins l’Espai Cultura va ser fortament contestat per bona part dels socis del centre d’estudis, bàsicament els numeraris. Davant la revolta, la junta directiva encapçalada per Ramon Ten va dimitir en bloc, i es va obrir un interinatge liderat per Marc Batlle i en certa manera per l’alcalde del moment, Maties Serracant, en la seva condició de president de l’entitat. Es van convocar noves eleccions. La nova junta va fer marxa enrera a la mudança i l’entitat va tornar durant uns mesos al carrer Indústria (més info: ‘9 claus per entendre què passa a la Bosch i Cardellach‘).

El nou equip, liderat per Josep Ma Benaul, va renegociar les condicions del trasllat, i finalment hi han donat el seu vistiplau al trasllat. Ara la Fundació Bosch i Cardellach estarà ubicada dins l’Espai Cultura, però en un espai que entenen més digne que anteriorment. Ho palesaven també membres de l’anterior junta aquest dimecres: s’ha negociat bé.

Instal·lacions de la FBC, a l'Espai Cultura. Autor: J.d.A.
Instal·lacions de la FBC, a l’Espai Cultura. Autor: J.d.A.

Amb la inauguració del nou local, aquest dimecres, es tanca així la crisi a la Bosch i Cardellach. El seu director, Josep Ma Benaul, ha assegurat que “és un bon final per un mal inici”. Sense gaires concessions, ho ha dit només iniciar el seu parlament, sense defugir la tempesta que va significar per l’entitat a finals de 2018 el primer trasllat. L’actual director ha agraït la tasca als seus antecessors, també a la Fundació Caixa Sabadell per la seva “extrema generositat” i als 300 socis de l’entitat.

“En aquesta casa no hi sobra ningú. Els seus tres centenars de socis en són el principal actiu”, ha assegurat: “en els nostres gairebé 80 anys d’història les juntes poden haver comès algun error o no adaptar-se als canvis però l’entitat sempre ho ha acabat fent. Si alguna cosa ha quedat constatada és que som una entitat seriosa”, ha vindicat.

Amb la mudança, en certa manera, la Bosch i Cardellach torna a casa, ja que durant 42 anys ja va estar a l’edifici de l’Escola Industrial, ara Espai Cultura. Llavors, entre 1965 i 2007, van estar ubicats a la primera planta. Als baixos hi havia la desapareguda biblioteca de la Caixa. Ara la Bosch i Cardellach estaran a la planta baixa, al costat de la sala d’exposicions petites del recinte cultural.

La Fundació Bosch i Cardellach

El centre d’estudis va ser fundat als anys 40 del segle passat, depenent en bona part de l’alcaldia però oposant-s’hi en alguna ocasió, en aquells moments sent alcalde Josep Maria Marcet. La Fundació Bosch i Cardellach té diverses comissions, socis numeraris (per cooptació) i no numeraris, i diverses comissions. Al llarg de la història han tingut un paper important en tots els debats que s’han tingut a Sabadell. Els darrers, per posar dos exemples, sobre la configuració del Passeig de la plaça Major i sobre la cobertura de les vies del tren als barris de Gràcia i Can Feu.

En la seva ponència, Benaul ha parlat d’una ciutat ara encara en plena ressaca de la gran crisi del 2008, més afeblida a nivell institucional, més invertebrada i més a prop de ciutat dormitori, amb menys teixit que abans. “En aquest context, la Fundació Bosch i Cardellach és més necessària que mai”, ha sostingut. “Volem una fundació més àgil, més oberta, més representativa [més joves i més dones] i més democràtica per ser un centre de trobada potent”, ha finalitzat, tot recordant tres premisses de l’entitat: “estudi, reflexió i proposta”.

Instal·lacions de la FBC, a l'Espai Cultura. Autor: J.d.A.
Instal·lacions de la FBC, a l’Espai Cultura. Autor: J.d.A.

L’acte ha comptat amb una nodrida representació de la societat local. Només han parlat, però, Benaul i l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés. Cal recordar que, segons els estatuts, l’alcalde o alcaldessa també presideix la Fundació. Farrés ha destacat que “tenir una nova seu és important però l’important de debò són els continguts i la Fundació en sap d’opinar, d’aconsellar, de discrepar i d’acordar”. Ha afegit que “a Sabadell no hi sobra ningú” i ha agraït que la Bosch i Cardellach no només parli de plànols i infraestructures sinó també de problemes socials com la pobresa.

La inauguració s’ha completat amb la projecció del documental sobre la Colla de Sabadell i una visita lliure a les instal·lacions de l’entitat.

I el local del carrer Indústria?

Ara el local del carrer Indústria, propietat de la Fundació Caixa Sabadell 1859, serà llogat a Caixa d’Enginyers, que obrirà una oficina bancària i també la delegació del Col·legi d’Enginyers al Vallès. El lloguer el cobrarà la fundació hereva de l’Obra Social Caixa Sabadell, que busca llogater pel seu edifici més important, el Palau de l’Estalvi del carrer de Gràcia.

Als baixos del local del carrer Indústria, però, queda l’arxiu de la Fundació Bosch i Cardellach, i el fons de la històrica biblioteca de Caixa Sabadell.

Foto portada: el director de la Fundació Bosch i Cardellach, Josep Maria Benaul. Autor: J.d.A.

Comments are closed.