‘Tast de cultura’. Beatboys: aires de Liverpool a Sabadell

TAST DE CULTURA

Liverpool, la ciutat del nord d’Anglaterra continua vivint del mite dels seus quatre artistes més famosos, 40 anys després de la seva separació. I tot i que durant tot l’any es poden visitar museus i exposicions, a més d’anar a concerts al bar on va començar tot, The Cavern; el plat fort és la Beatleweek que se celebra anualment a finals d’agost. L’any 2014 tindrà presència sabadellenca: els Beatboys, que podreu trobar aquesta nit al Snookers del carrer Vilarrubias.

La Beatleweek ofereix concerts ininterromputs i simultanis a càrrec de bandes de tribut, des de les que imiten més fidelment el look i les cançons dels Beatles fins les que reversionen de manera més eclèctica i sorprenent el repertori. Hi són convidades bandes de tot el món, prèvia selecció per part dels organitzadors. 

Els Beatboys van començar amb els seus primers concerts a la Festa Major 2012, al bar Picanyol i de mica en mica van anar omplint l’agenda d’actuacions tant a la nostra ciutat com fora. Segurament el concert més multitudinari que han fet fins ara és el de la Festa Major 2013 a la Plaça del Mercat  però aviat es quedarà petit en comparació amb el que els espera a la ciutat britànica. Els quatre membres de la banda, Raül Maldonado, Jonathan Gimeno, Jordi Llongueras i Héctor García estan emocionats i il·lusionats amb aquest repte.

Com va anar el procés de decidir presentar-vos?
Jonathan : Doncs és una cosa que ja teníem en ment des dels nostres inicis. Sempre ens ha fet molta il·lusió pensar en tocar allà, recórrer els carrers i llocs on van començar els Beatles. Serà molt emocionant
Raül : A més, sabem que la gent que anirà a la Beatleweek són tan frikis de Beatles com nosaltres i apreciaran el show i la posada en escena i ho viuran al màxim. No és un públic que va a passar l’estona a un concert sinó entesos del món Beatle
Jordi: Seran sis dies de concerts molt intensos, en diferents llocs i horaris, i acabarem esgotats però feliços

Els membres de la banda en concert a la plaça del Mercat. Autor: David B.

Com escollireu el repertori? Sereu fidels o esteu pensant en donar nous tocs als temes?
Jonathan: El repertori no, encara no el tenim! Ho hem de pensar i treballar bé. Però en qualsevol cas ens agrada ser fidels a les cançons originals. No volem transformar-les de manera que semblin el que no són, som bastant puristes.
Raül: Tot i així s’ha de dir que als assajos se’ns colen a vegades bromes o comentaris dins les lletres de les cançons que després reproduïm als concerts, tot i que no sempre el públic els capta. Ja en tenim alguna pensada per Liverpool! En general, a qualsevol concert, pensem el repertori en funció del tipus de públic que va a aquell esdeveniment i si som habituals del lloc o bé és el primer cop. A Liverpool, com que serà un públic expert podrem permetre’ns fer cançons menys conegudes i especials. De moment als concerts anem provant coses noves i veiem el que funciona millor i el que costa més i en funció d’això evolucionem.

Perquè creieu que els Beatles segueixen entusiasmant tants anys després ?
Jonathan: Perquè eren els millors. I perquè la música és un llenguatge universal.
Raül: És un misteri fascinant veure joves de 12-13 anys bojos pels Beatles. No sé si hi ha una explicació racional, fan una música que toca les emocions i arriben a tothom.

Quins altres artistes us agraden ?
Jonathan : sobretot els Beach Boys.
Jordi: la ELO, sens dubte. John Lennon va dir que la ELO eren “els fills” dels Beatles.
Héctor: De tot el que soni en condicions! Rolling Stones, The Who
Raül: De tot, jo també. Ara per dir un nom,  Els Pets. Però escolto tot tipus de música.

Quina formació musical teniu?
Jordi : Jo sóc totalment autodidacta.
Raül : Jo vaig fer violí i guitarra uns anys, però la meva professora era ultraexigent i vaig deixar la formació reglada per avorriment. A mi m’agrada la música per disfrutar-la, no per patir-la!
Jonathan: Jo sí he estudiat bastant, he fet composició, harmonia, contrapunt, orquestració…
Héctor: Jo vaig estudiar 7 anys a l’Escola de Música Creu Alta i puc dir que fa uns anys vaig ser el guanyador d’un concurs de Cajón Flamenco!

Com us plantegeu el futur?
Raül: Tenim molt clar que hem d’anar a més. Ser capaços d’abarcar qualsevol tema de qualsevol època. Vam començar que fèiem quasi tot de la primera, i ara ja estem dividint el show en dues parts, dues èpoques diferenciades. Però voldríem anar molt més enllà. El nostre referent en aquest sentit són els FAB FOUR d’Estats Units.

The Beatboys en concert a Sabadell. Autor: David B.

D’altres grups de tribut què destaqueu? Que us fa diferents a altres bandes?
Raül: Jo penso que som diferents perquè ho vivim al màxim. Coneixem bandes de tribut que abans no feien Beatles i quan van veure que això és el que ven i té èxit s’han passat a fer Beatles. Nosaltres sempre ho hem fet perquè ens agrada i ho sentim des de dintre.
Jonathan: En quant a altres bandes de tribut que ens agradin, com hem dit abans, sens dubte per nosaltres els millors del món són els FAB FOUR d’Estats Units.
Jordi: Jo he descobert uns brasilers que és diuen Zoom Beatles i fan un show amb un set de cançons de cadascun dels membres dels Beatles en solitari, m’han agradat moltíssim
Raül: Amb les bandes més properes, com els Abbey Road (Barcelona) o els Escarabajos (Sevilla) hem pogut tocar en algunes ocasions, com a membres de la banda. És una experiència interessant.

Molta gent vinculada als Beatles, des de Gilles Martin a Pete Best acostumen a visitar i inclús actuar a la Beatleweek. Qui us faria il·lusió que us veiés en directe?
Jonathan i Raül : Paul McCartney, sens dubte ! ens faria molta il·lusió que conegués la nostra feina!

Que destacaríeu de cadascun dels Beatles que interpreteu?
Jonathan : A mi de Paul McCartney m’agrada sobretot la seva creativitat i la seva veu.
Héctor: Jo de Ringo destacaria que sempre anava a la seva bola, era diferent i extravagant i simpàtic, es feia estimar
Raül : Jo, tot i que faig de John Lennon, el meu Beatle preferit és George Harrison, però de Lennon destacaria la seva ironia i sentit de l’humor a la seva primera època.
Jordi : A mi de George Harrison m’agrada el seu caràcter, com va saber separar-se del món del show bussiness quan en va tenir prou i es va dedicar al seu jardí i les seves plantes, com sabia rodejar-se de bons amics i en general els valors que transmetia.

I les vostres cançons preferides dels Beatles?
Jonathan : Martha my Dear. És una cançó molt maca i tendra, i poc coneguda.
Jordi: A day in the life.
Héctor: Can’t buy me love.
Raül: No sé si és la meva preferida però sí que em porta molts records, Do you want to know a secret?

Teniu cançons ‘prohibides’, que no tocaríeu?
Raül: Doncs segurament l’única cançó que no farem mai és Revolution 9 , és impossible reproduir-la! Però no sé si compta perquè en realitat no és una cançó oi?

Foto portada: The Beatboys al concert de la Festa Major 2013 de Sabadell. Autor: David B.