Terrassa plegada al centre. Autor: David B.

La restauració entrarà a la fase 1 a “no arruïnar-nos” i comptant els dies per passar a fase 2

  • El Gremi d’Hostaleria calcula que fins la fase 2 no cobriran despeses. 
  • Un de cada cinc bars o restaurants no obrirà les portes, pronostica l’entitat gremial. 

La pròxima setmana arriba a Sabadell la fase 1 de desconfinament. Bars i restaurants podran reobrir les terrasses, amb la meitat de l’aforament. Des del Gremi d’Hostaleria i Turisme entenen que, en aquestes condicions, els establiments no podran cobrir despeses. Malgrat les previsions, molts optaran per obrir; si no ho fan, hauran de pagar part de la Seguretat Social de la plantilla malgrat mantenir els ERTOs.

Els locals podran obrir les terrasses a partir de dilluns, tot i que hauran de reduir al 50 per cent del seu aforament. Tampoc se’ls permetrà servir a l’interior. La fase 0, en què estàvem immersos fins ara, autoritzava els restaurants a preparar comandes per repartir a domicili o perquè els consumidors les recollissin al mateix local. Ara, els clients ja podran passar una bona estona a la terrassa del seu local preferit, sols o acompanyats.

Un repartidor de Glovo. Autor: David B.
Un repartidor de Glovo, passant per una terrassa desmuntada del carrer Gràcia. Autor: David B.

Tot i que aquesta pot semblar una molt bona notícia pels restauradors, la realitat, en molts casos, queda ben lluny. En paraules del president del Gremi d’Hostaleria i Turisme, Jordi Roca, “els nostres negocis, obrint només la meitat de la terrassa, no poden ni subsistir”. Malgrat saber que aquesta reobertura, en molts casos, els costarà diners, els restauradors tenen una pressió afegida que els porta a pujar la persiana.

“Si tenim la possibilitat d’obrir perquè podem posar terrassa, però decidim no fer-ho perquè no ens surt rendible, l’Estat ens obliga a pagar el 40 per cent de la Seguretat Social del personal que continua en ERTO”, ha lamentat el president.

En aquest sentit, Roca reconeix que, tot i que molts reobriran de la mà de la fase 1, la majoria “no podrà cobrir despeses fins a la fase 2”. En aquell moment no només podran obrir les terrasses al 50 per cent sinó també l’interior al 40 per cent, només en taula (res de barra) i amb dos metres de distància entre taula i taula.

75 per cent de descompte a la taxa de terrasses 

Fa tan sols un any, abans de les eleccions municipals, Jordi Roca incidia en el fet que a Sabadell no hi havia unes directrius clares en matèria de terrasses (més info: ‘Roca: “Si ens descuidem, serem una ciutat de segona”‘). Tanmateix, amb la crisi del coronavirus, l’Ajuntament ha posat en marxa un seguit de mesures per facilitar la reobertura de bars i restaurants (més info: ‘Els bars podran ampliar les terrasses‘). D’aquesta forma, els locals podran demanar el doble de terrassa del que tenen actualment, i se’ls concedirà sempre que no suposi cap problema en la mobilitat.

Terrassa sense muntar al carrer de la Rosa. Autor: David B.
Terrassa sense muntar al carrer de la Rosa. Autor: David B.

A més, segons Roca, l’administració també els farà un descompte del 75 per cent en la taxa municipal de terrasses “durant tota la temporada d’estiu”. A banda, per agilitzar el procés, “l’Ajuntament s’ha compromès a autoritzar l’ampliació de les terrasses amb força rapidesa”, un tràmit que, fins ara, “era molt feixuc”.

Un 20 per cent no obrirà

El Gremi pronostica que un 20 per cent dels bars i restaurants optaran per no obrir en aquestes condicions. “Molts han deixat el local o el tenen en traspàs”, ha lamentat Roca. “D’altres estan esperant per decidir-se a l’últim moment”, ha afegit. Tot i això, Roca encoratja a seguir endavant, adaptant-se a les circumstàncies, “reinventant-nos”. Cal mostrar “il·lusió i enginy”, a parts iguals. Malgrat afrontar la fase 1 amb expectatives bàsiques, l’objectiu ha de ser “perdre els menors diners possibles” o, literalment, “no arruïnar-nos”.

Més informació:

Els bars podran ampliar les terrasses

El pronòstic del Gremi d’Hostaleria: un de cada 5 bars i restaurants ja no obrirà

Foto portada: un munt de cadires d’una terrassa del centre de Sabadell, aquest dijous. Autor: David B.