Parlen els centres d’estètica: “Som el sector oblidat i també és la nostra ruïna”

  • Les restriccions imposades per la Generalitat per contenir els brots de coronavirus també impliquen el tancament dels centres d’estètica.
  • Queden prohibits els serveis que suposen “contacte físic amb els clients”, excepte els essencials, com el de perruqueria, i els sanitaris.

Incomprensió entre les professionals de l’estètica, que fa una setmana van haver de tancar les portes del seu negoci, pràcticament d’un dia per l’altre. L’estètica, juntament amb l’hostaleria, és un dels sectors que ha patit les conseqüències més dràstiques de l’augment de casos de Covid-19 a Catalunya. Però d’elles se n’ha parlat menys. Les professionals lamenten que el seu tancament no ha tingut el mateix ressò que el de bars i restaurants i reivindiquen que la seva situació és igualment dramàtica. Se senten abandonades i assenyalades. Creuen que la mesura no està justificada.

La propietària del centre Forma y línea, Fina Rubio, assegura que no sap de ningú que s’hagi infectat a un centre d’estètica. “Cuidem escrupolosament totes les mesures”, ha argumentat. Ella, com les seves companyes de professió amb qui ha parlat aquest digital, desinfecta les cabines després del seu ús, utilitza catifes per desinfectar sabates, termòmetres per prendre la temperatura, gels hidroalcohòlics i mascaretes amb pantalla. I confia en la responsabilitat de la gent:

“Hi ha clientes que m’han trucat i m’han dit que no venien perquè podien haver estat en contacte amb algun contagiat. Hi ha una incongruència total i absoluta”, diu Rubio. “Les fisioterapeutes sí que poden tocar, les perruqueres també. Però nosaltres no. Si la perruqueria i l’estètica som el mateix gremi. No té cap sentit”, lamenta.

Totes les propietàries que expliquen el seu testimoni lamenten que elles han de tancar mentre que altres sectors sí que poden oferir serveis amb contacte. Perquè l’estètica no es considera una disciplina mèdica. En aquest sentit, la propietària d’Alayul, Íngrid Burgos, explica que alguns tractaments que realitzen en aquests tipus de centre estan a mig camí entre l’estètica i la medicina. Com els que tracten l’acne. “Quan una persona té acne vol dir que té una infecció important i no és bo deixar-lo a mitges”, argumenta.

Mateixa conclusió: “Hi haurà molts tancaments”

Aquest tancament “pot suposar la ruïna del sector”, sosté Burgos. Té por que la gent rebi un missatge negatiu en relació amb els centres d’estètica. “Si pensen que som precaris, que no tenim les coses en condicions, la gent agafarà por. I després no tindrem feina”. Podrien “haver deixat fer alguns serveis com manicures o depilacions i treure els tractaments facials durant un temps”, reflexiona. “Ara no tenim cap alternativa”.

“Ningú sap que hem tancat. Es pensen que estic de vacances”, assegura Burgos. “Som el sector oblidat i anem a la ruïna”, lamenta.

La propietària del centre Aura Verda, Mari Carmen Castillo, explica que va tancar uns dies abans que es decretés el confinament, per prevenció, i també va obrir més tard, per por a un rebrot. La conclusió de tot plegat, per ella, és que “no s’ha demostrat en cap cas que la gent s’infecti als centres d’estètica”.

“Vam tancar durant el confinament. Ara, 15 dies més? Això no ho aguanta ningú. Moltes tancaran, o ja han tancat, i no tornaran a obrir”, remarca Castillo. “Molta gent tancarà”, reflexiona Rubio. Per la seva banda, la propietària anònima, argumenta: “Això pot fer molt mal, pot crear desconfiança amb els clients. I a nivell econòmic és molt greu. Potser algunes de nosaltres no obrim”.

És una queixa compartida. “Va ser d’avui per demà. És una mica injust”, explica la propietària anònima. “No són formes”, critica. Li hauria agradat que l’avisessin amb més temps, “per organitzar-nos millor”. També una explicació: “que ens diguessin perquè l’estètica ha de tancar, perquè personalment no veig cap perill greu quan prenem les mesures”, argumenta. “Ens sentim molt malament; tenim família, hipoteques”.

aura verda centre d'estètica
Aura verda centre d’estètica. Autor: cedida

“Ningú ens va avisar. Em vaig assabentar pels mitjans de comunicació, un dia abans de tancar”, explica Castillo. A més, lamenta que els centres d’estètica no tenen cap opció, no poden fer servei a domicili. “Hem tancat la porta i ja està. No podem ni reivindicar-nos”. Per la seva part, Burgos diu que als centres d’estètica hi ha “neteja extrema” i fins i tot assegura haver fet una formació durant el confinament per obrir amb totes les garanties.

“Entenc el que està passant, però un centre d’estètica no és precisament el que s’ha de tancar primer”, explica. “L’aforament és mínim i tenim sistema de ventilació”, argumenta.

“Cap gestor m’ha dit si puc sol·licitar alguna ajuda. Nosaltres seguim pagant els lloguers, les factures, els autònoms i als treballadors, però no entra cap ingrés”. Aquesta és la situació que exposa Rubio, igual que la de les seves companyes.

“Les ajudes? No sé a qui van destinades”, denuncia Castillo. “Quin tipus d’ajuda és que et diguin que podràs ajornar el pagament, quan la teva facturació és zero? Són molt escasses, són per callar-nos la boca una mica”.

“Les ajudes són insuficients. Amb una ajuda no podem pagar el lloguer”, afegeix Burgos. “Pots demanar una rebaixa del lloguer, però l’hauràs d’acabar pagant un altre dia”, assegura. “Quan arriben les ajudes nosaltres ja estem mortes”, conclou.

Foto portada: Íngrid Burgos, del centre Alayul. Autor: David B.

Comments are closed.