Foto portada: la seu social del Banc Sabadell, ubicada al número 20 de la plaça Sant Roc de Sabadell, fa uns dies. Autor: D.Jiménez.

Competència aprova l’OPA del BBVA al Sabadell: i ara, què?

El titular és clar: Competència aprova l’OPA. Amb condicions que el BBVA es compromet a dur a terme. Però la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) hi ha donat llum verda i envia l’operació ara a les mans del govern espanyol, que s’hi ha mostrat en contra des d’un principi. La decisió de Competència arriba després de gairebé sis mesos d’anàlisi en segona fase, ja que el regulador va considerar que hi havia “riscos potencials” per a la competència, sobretot en les pimes. L’organisme que presideix Cani Fernández ha publicat el dictamen després del tancament dels mercats per reduir l’impacte en la borsa.

En una nota de premsa la CNMC explica que ha detectat “riscos” en els mercats de banca minorista, tant en serveis prestats a particulars, com a pimes i autònoms, així com en mercats de pagaments mitjans. Per tal de solucionar aquests riscos, afirma la CNMC, “BBVA ha presentat compromisos que han permès autoritzar l’operació”.

Quins són els compromisos del BBVA?

En concret, un cop conclosa la investigació en segona fase, la CNMC considera que aquests compromisos són “adequats, suficients i proporcionats” per “solucionar els problemes que aquesta concentració suposa per a la competència en els mercats afectats”.

  • Es compromet, d’una banda, a mantenir el finançament a curt termini (inferior a un any) que pimes i autònoms tinguin contractats amb Banc Sabadell.
  • De l’altra a mantenir el volum de rèdit a mitjà i llarg termini de les pimes que a 30 d’abril del 2025 rebin almenys el 85 per cent d’aquest finançament de BBVA o Banc Sabadell.
  • Addicionalment, per a les comunitats autònomes en què la quota de l’entitat resultant superi el 30 per cent amb addició de més del 10 per cent al segment de crèdit a pimes, Catalunya i les Balears, BBVA es compromet a mantenir el volum de crèdit dels clients pime que a 30 d’abril del 2025 tinguin almenys un 50 per cent del finançament amb BBVA i Sabadell.
  • A més, BBVA es compromet a crear i publicitar un compte per a clients vulnerables i identificar els clients d’ambdues entitats que se’n podran beneficiar. També es compromet a publicar al web i a comunicar als clients del Banc Sabadell els canvis de condicions que hi pugui haver en els seus productes i serveis.
  • També hi ha el compromís de no abandonar cap municipi on hi hagi present alguna oficina de les dues entitats.
  • També a mantenir les condicions dels clients particulars, pimes i autònoms a les oficines de les àrees on l’operació doni lloc a un monopoli, duopoli o on l’entitat resultant tingui dos competidors, que són 168 municipis.
  • Alhora, hi ha el compromís d’oferir als clients accés als caixers que eren titularitat del Sabadell en les mateixes condicions previstes als acords de l’entitat catalana amb la xarxa Euro6000 i Cardtronics.

La majoria dels compromisos tindran una durada de tres anys, prorrogables per dos més en el cas del crèdit per a pimes, i de 18 mesos en el cas de condicions d’accés a caixers.

I ara, què?

Un cop conegut el posicionament de Competència, l’operació encara té camí per recórrer.

  • Primer el ministeri d’Economia haurà de dir la seva. Té aproximadament dues setmanes.
  • Després la carpeta passarà el Consell de Ministres. El govern espanyol, contrari a l’operació, podrà imposar condicions addicionals, però no vetar l’operació com a tal. És a dir, podria imposar condicions molt dures al BBVA que el facin desistir però no aturar de motu proprio l’OPA.
  • Quan el govern espanyol digui la seva, la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) ha d’aprovar el fullet i obrir el període d’acceptació. Tot aquest procés es pot allargar entre 15 i 70 dies.
  • Després d’això, els accionistes del Banc Sabadell tindran l’última paraula i podran votar si accepten o no l’oferta del banc que presideix Carlos Torres.

La resolució final de Competència arriba precisament el dia que es compleix un any des que va transcendir la intenció del BBVA d’adquirir el Sabadell. Per ara, l’oferta del banc basc és d’una acció per cada 5,3456 accions ordinàries del Sabadell i el pagament de 0,70 euros en metàl·lic. Aquest dimecres el BBVA ha tancat la sessió a la borsa amb una caiguda del -2,27% i el Sabadell del -2,64% en una sessió on l’Íbex 35 ha retrocedit un 0,97%.

Díaz: “molt mala notícia”

La vicepresidenta segona del govern espanyol i ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha advertit que l’OPA és una “molt mala notícia” i ha afegit que “hi perd la democràcia econòmica”. “Mai en parlem però és la més important junt amb els drets humans”, ha sentenciat. En una entrevista a La 1, Díaz ha afirmat que el govern espanyol “té la darrera paraula” i l’ha instat a aturar l’operació. “L’insto que fem que el que hem dit que faríem”, ha continuat la vicepresidenta del govern espanyol, que ha qualificat “d’error majúscul” tirar endavant l’OPA amb l’oposició del teixit econòmic, social, cultural i sindical català. A banda, ha avisat que “agreujarà” la concentració bancària” i encarirà el crèdit a llars i pimes.

Illa defensa un model bancari “arrelat”

El president de la Generalitat, Salvador Illa, ha recordat que a Catalunya hi ha “un model bancari arrelat al país, al seu teixit empresarial i a les seves empreses amb un compromís social”, poc després que la CNMC hagi donat llum verda a l’OPA. lla ha dit que l’executiu català analitzarà “amb rigor” l’informe que avui ha fet públic la CNMC, així com “totes les dades i anàlisis” que inclou, per “actuar amb coherència, defensant per damunt de tot els interessos de Catalunya”.

El BS mira als accionistes: “hi surten perdent”

El Banc Sabadell ha recordat aquest dimecres que no està d’acord amb la metodologia utilitzada per la CNMC, perquè entén que “no és adequada” per analitzar la unió de negocis bancaris per a pimes. Creu que aquesta metodologia no permet conèixer les conseqüències que la concentració tindria per als clients. Alhora apunta que, ara com ara, l’oferta del BBVA comporta als accionistes del Sabadell pèrdues del 7%.

Josep Oliu, president del Banc Sabadell. Competència aprova l'OPA del BBVA al BS.
El president del BS, Josep Oliu, a la Junta d’Accionistes, el passat mes de març. Autor: D.Jiménez.

El banc català també recorda que la decisió de la CNMC és “un pas més” en el procés previ a l’arribada del termini d’acceptació de l’OPA, que “serà quan els accionistes hauran de decidir si accepten o rebutgen l’oferta del BBVA”. En aquell moment, insisteix Sabadell, l’entitat basca haurà d’haver posat a disposició dels accionistes de la catalana “de forma clara i transparent” tota la informació detallada de l’operació “que encara no ha publicat”.

BBVA defensa els compromisos “sense precedents”

El BBVA ha celebrat l’aval de Competència (CNMC) a l’OPA hostil al Banc Sabadell, i ha assegurat que els seus compromisos són “sense precedents” al sistema bancari espanyol. “Afavoreixen la inclusió financera, la cohesió territorial i el crèdit a les pimes i autònoms”, ha dit el president del BBVA, Carlos Torres, que també ha afirmat que “preserven la competència”, especialment en territoris com Catalunya o el País Valencià, on hi ha més duplicitats entre els dos bancs.

Pimec: els compromisos són “insuficients”

La patronal Pimec expressa “preocupació i desacord” per la decisió de Competència. La patronal considera que els compromisos fixats són “absolutament insuficients” per mitigar els “riscos” per a la competència i accés al crèdit de les pimes i reclama al ministre d’Economia, Carlos Cuerpo, que “defensi l’interès general” en la tercera fase de l’operació. Les mesures acordades “no garanteixen una protecció real i efectiva” per a les pimes, ni tampoc la “preservació” de l’equilibri territorial del sistema financer. També aposta per implementar “mecanismes de seguiment i supervisió externa”.

Foto portada: la seu social del Banc Sabadell, ubicada al número 20 de la plaça Sant Roc. Autor: D.Jiménez.

Deixeu un comentari