Foto portada: el president del Gremi d'Hostaleria i Restauració, Jordi Roca. Autor: M.Tornel.

El Gremi d’Hostaleria: “Ens utilitzen per espantar la població”

[Nota de l’editor: aquesta informació és prèvia al tancament de la restauració decretat pel govern català i es va realitzar en el marc de la limitació al 50 per cent del sector de la restauració al Vallès Occidental. Però aquest dimecres la Generalitat ha aprovat mesures encara més contundents a la restauració, que passen pel seu tancament total durant 15 dies, a excepció del servei a domicili o recollit al local; més informació: ‘Tot el que has de saber sobre les noves restriccions‘]

El sector de l’hostaleria torna a fer un important un pas enrere amb les noves restriccions imposades als 15 municipis del Vallès Occidental més afectats per la pandèmia. Després d’un confinament dur i un desconfinament no gaire més alentidor, arribava l’estiu de la mà de la relaxació de les restriccions. Això va permetre veure més activitat social a les ciutats. Una activitat que ara es torna a retallar, a causa d’un augment de contagis a tota Catalunya.

El president del Gremi d’Hostaleria i Turisme de Sabadell, Jordi Roca, ha estat molt crític amb les restriccions anunciades i fa “una valoració negativa” de tot plegat.

“Pensem que ens utilitzen per espantar la població”, ha criticat. “Bàsicament perquè no volen que la gent surti i volen aconseguir que no vagin enlloc”, ha afegit. “Ens fan fer creure que això no passa a la feina, als trens, als metros, on hi ha acumulació. Volen controlar el que ja està controlat: els restaurants”.

Per Roca no calen més restriccions perquè els locals “ja apliquen les mesures necessàries”. Per tant, segons afirma, “és impossible que hi hagi un encomanament massiu” als restaurants. “Això és molt greu”, lamenta. “Des de l’hostaleria ja ho fem: ens cuidem, ens vigilem. Som nosaltres els que volem estar bé de salut”, reflexiona.

Paguen justos per pecadors

És una altra de les hipòtesis que contempla el president del Gremi. Reconeix que alguns restaurants no han complert les mesures de seguretat i que les conseqüències, ara, les pagaran tots. Perquè “sempre hi ha algú que no fa cas” i, en les circumstàncies actuals, “no poden controlar tots els locals”.

“Suposo que si estiguessin segurs que tots ho fem bé, no haurien arribat a aquest extrem”, diu. Tot i això, creu que “el normal seria sancionar a qui no ho fa bé”. Contràriament, “als que ho fem bé, encara ens van estrenyent més”, lamenta.

Veu una contradicció en el discurs que defensa les restriccions. “Diuen que tothom s’ha de guanyar la vida”, i es deixen obrir els restaurants “però es demana que la gent no surti de casa”. Per tant, percep l’actual com “una situació estranya, violenta”; com “un sacrifici” per aconseguir “un bé comú” que, en realitat, no calia tornar a fer, en el cas dels restaurants.

“Podrem subsistir molt poc temps”

La situació és crítica, segons Roca. Perquè “la terrassa, a l’estiu, sempre et dóna un respir, encara que tinguis menys taules”. Els professionals del sector “havien agafat una miqueta més de confiança”, però ara “et donen aquest pal”.

“Els que tenim el negoci obert hem de calcular que, amb la meitat de l’aforament i sense terrassa pràcticament perquè ve una època de fred, podrem subsistir molt poc temps”, argumenta. “Si això s’allarga en el temps, serà molt greu”.

Assegura que, mentre els restaurants s’esforcen “per donar una imatge de correcció, de neteja, de desinfecció i de tot el que demana la llei”, l’administració envia “un missatge molt negatiu” en referència a ells. “L’autoritat està dient: no aneu als restaurants. I això és molt greu”, lamenta.

Per últim, afirma que, tal com augurava a l’abril, un 20 per cent dels negocis de restauració de Sabadell ha tancat. “No han pogut arribar a pagar el lloguer”, diu. Tot i que aquest fenomen no és del tot “visible” perquè altres persones els estan agafant, “pensant que tindran sort”. “El que comença de zero, no en té cap de deute” i per això ho fa. Però “el problema acabarà sent el mateix”, remarca. “Pensen que podran tirar endavant, però fins d’aquí un temps, no se sabrà”, conclou.

Foto portada: El president del Gremi d’Hostaleria i Restauració, Jordi Roca. Autor: M.Tornel.