El número d’empreses, en caiguda lliure

L’Informe de Conjuntura de Sabadell en relació al primer semestre de 2011 mostra que el número de centres de treball a la ciutat continua caient. De fet, està en caiguda lliure des de l’any 2007. Ara per ara, hi ha menys de 5.500 centres de treball a la ciutat, una xifra que situa el número d’empreses en dades similars a les que hi havia l’any 1995.

L’Observatori de l’Economia Local, depenent del Vapor Llonch, ha publicat en els darrers dies l’Informe de Conjuntura econòmica relatiu al primer semestre de l’any 2011. La consulta de l’anuari deixa algunes línies d’interès sobre l’economia sabadellenca.

El número d’empreses, en caiguda lliure

A l’acabar el primer semestre de l’any 2011 a Sabadell hi havien menys de 5.500 empreses. En un any la ciutat havia perdut gairebé 200 centres de treball. El màxim d’empreses es va tenir els anys 2007 i 2008. Amb la crisi actual, el número d’empreses a Sabadell està en nivells de meitats dels anys noranta. Pel que fa al número de llocs de treball la caiguda és similar.

empreses-i-atur-web
Evolució centres de treball i lloc de treball a la ciutat

La taxa d’atur local, per sobre de la comarcal i provincial

Segons mostra el següent gràfic, la taxa d’atur a la ciutat està per sobre de la taxa del Vallès Occidental i també de la província de Barcelona. De fet, amb èpoques d’atur més reduït també estava la taxa local per sobre de la resta. Una tendència que es manté ara amb alta desocupació.

Evolució-Taxa-Atur-web
Taxa d'atur a Sabadell, el Vallès i Barcelona província

D’altra banda, l’evolució de la taxa d’atur a partir de l’any 2008 és molt evident veient el gràfic.

Atur-2005-2011-web
Evolució de la taxa d'atur a la ciutat

Sabadell, ciutat de microempreses

D’altra banda, com publica l’Oficina d’Atenció a l’Empresa i l’Autònom, gairebé vuit de cada deu empreses de la ciutat tenen menys de cinc treballadors. Són, per tant, microempreses. Les microempreses es troben sobretot en activitats de comerç al detall excepte vehicles de motor (que té dues de cada deu microempreses), els serveis de menjar i beure (amb una de cada deu microempreses) i el comerç a l’engròs i intermediaris del comerç (amb gairebé un 8 per cent del total).

La majoria de les persones ocupades a la ciutat ho estan en activitats relacionades amb comerç a l’engròs i al detall (22,3%), activitat financeres i d’assegurances (11,3%) i indústria manufacturera (11,2%).

Més informació:

Informe de Conjuntura primer semestre 2011. Observatori de l’Economia Local.

One Comment