Foto portada: la regidora de Desenvolupament Urbà, Mar Molina, i el president d'Aigües Sabadell, Enric Blasco. Autor: David B.

Aigües Sabadell recupera el cicle Aigua i Món explicant el seu projecte estrella: el Biotop

L’empresa Aigües Sabadell ha recuperat aquest dimarts el cicle Aigua i Món, que va aturar durant la pandèmia a causa de l’aturada d’actes presencials. Ho han fet amb una presentació del projecte Biotop, amb una inversió prevista de 121 milions d’euros, que és la principal aposta a llarg termini de la companyia, i un dels seus projectes estrella: una bioestació o “benzinera d’energies renovables”.

El president d’Aigues Sabadell, Enric Blasco, ha fet públiques les línies mestres del projecte, que conté una trentena d’actuacions: zero emissions o neutralitat en carboni, reduir un 80 per cent dels residus propis i valoritzar-ne fins i tot de tercers, “donar-li una segona vida a l’aigua”, recuperar espais verds com el bosc de Ribatallada (propietat de la companyia), alinear més la tarifa social a la realitat local, generar energia amb fonts com el biogas, digitalitzar el dia a dia de l’empresa o mantenir la sensibilització amb programes com l’Educassa, el més antic d’Espanya i que ha complert 35 anys. Blasco ha recordat que Sabadell és la gran ciutat espanyola amb menor consum d’aigua per habitant i “això no s’assoleix en un dia sinó amb molts anys”.

La ponència ha deixat espai per l’Ajuntament. I és que cal recordar que Aigües Sabadell és una empresa mixta. El 80 per cent de les accions és d’Aigües de Barcelona i el 20 per cent restant de l’Ajuntament. Per tant, l’Ajuntament té membres al Consell d’Administració, consellers, i hi té coses a dir. La regidora de Desenvolupament Urbà, Mar Molina, ha explicat el Biotop des de la part municipal, assegurant que concorda amb el projecte de ciutat: “volem que una ciutat grisa passi a ser una ciutat verda”. Per això ha recordat que s’han plantat més de 2.300 arbres en tres anys i que “totes les obres que es fan contenen l’element verd”.

“El Biotiop surt d’una llarga trajectòria de treball i el que fa és contribuir a que les depuradores generin energia neta, més recursos i que al final ens ajudin a neutralitzar l’emergència climàtica i caminar cap a la transició energètica”, ha assegurat la regidora.

El conseller d’Aigües Sabadell, Narcís Berberana, ha palesat que el projecte Biotop està alineat amb les directrius europees. “Totes les activitats estan pensades per fer una aportació per combatre l’emergència climàtica”, ha insistit, tot palesant que ja ningú discuteix el canvi climàtic.

“La salut humana i la salut ambiental estan íntimament lligades i per això treballarem amb el Parc Taulí, les associacions de veïns i les entitats socials. Parlar de la gestió de l’aigua és parlar de la gestió de la salut ambiental i de les persones perquè no es pot viure bé sense un entorn saludable”.

Berberana palesa que el Biotop és un projecte “singular” i sosté que “no hi ha gaires exemples similars perquè cal anar fins a Sidney o Santiago de Xile per trobar iniciatives similars”.

Benzinera sense benzina

Blasco sosté que el Biotop són 10 iniciatives i 28 projectes. Però ha deixat un protagonisme especial per al projecte estrella, “molt engrescador”. La bioestació. Ja s’han convertit les depuradores en parcs solars fotovoltaics, per exemple. Però volen anar més enllà: fer a Sant Pau de Riu-Sec una central de recàrrega energètica a partir d’energia verda produïda al mateix espai.

“Es tracta d’una benzinera sense benzina per posar a disposició de la ciutadania de Sabadell a partir de fons d’energia renovables una central de càrrega ràpida amb electricitat, gas natural comprimit i hidrogen verd a partir de l’aigua regenerada”.

La bioestació podria estar en funcionament a finals de l’any vinent o principis de l’any 2024. Hi ha un repte pendent, però. “De governança”, diu Blasco. Un eufemisme per dir que les depuradores no estan, encara, preparades o habilitades per proveir energia als ciutadans.

Més a llarg termini encara, Blasco ha convingut que a llarg termini caldrà plantejar que l’aigua regenerada pugui ser potabilitzada perquè sigui aigua de boca. Tècnicament és possible, diu Berberana, qui manté que l’aigua de dessaladora és més complexa. Mig centenar de persones han assistit a aquesta sessió, que s’ha dut a terme a l’Aula de l’Aigua, ubicada al carrer de la Concepció, al costat de la seu històrica de CASSA.

Aigua i salut

La propera sessió serà el 13 de juliol per parlar sobre aigua i salut. Entre els assistents, hi haurà el doctor Antoni Trilla, un dels més coneguts de Catalunya arran de la pandèmia de coronavirus.

Foto portada: la regidora de Desenvolupament Urbà, Mar Molina, i el president d’Aigües Sabadell, Enric Blasco. Autor: David B.

Comments are closed.