Compradors al Paddock, aquest matí. Autor: David B.

El pessimisme empresarial es va frenar a l’estiu

La confiança dels empresaris ha parat de caure en picat, tal com ho havia començat a fer a mitjans de març, amb la declaració de l’estat d’alarma. Repunta lleugerament, 2,2 punts, però continua molt a la baixa comparada el mateix període de l’any anterior, quan se situava 32,4 punts per sobre. Així ho indica la darrera Enquesta de Confiança i Clima Empresarial que realitza el Consell Intersectorial d’Empresaris de Sabadell i Comarca (CIESC) cada tres mesos.

Els resultats de l’Enquesta mostren que l’Índex de Confiança Empresarial per al segon trimestre de 2020, que havia experimentat una caiguda del 31,7% al març, s’ha situat al 91,5 per cent a mitjans de juny. Aquesta mitjana, a més, és 3,4 punts inferior a la de 94,9 per cent registrada com a mitjana al conjunt de Catalunya.

“La davallada socioeconòmica més important pels efectes de la Covid ja s’ha donat a tots els sectors i que ara la recuperació de les activitats serà progressiva però lenta”, preveu l’informe del CIESC.

Tanmateix, decauen les percepcions empresarials respecte a l’enquesta anterior. Les respostes que afirmen una disminució de la marxa del negoci pugen al 73,9 per cent del total. Comparativament, les percepcions pessimistes han augmentat en 25,1 punts en comparació al març. Els sectors que més negativament destaquen en les seves respostes són el de ‘resta de serveis’, amb gairebé un 80 per cent a la baixa, la indústria, amb un 74 per cent i el comerç, amb un 68 per cent.

Més expectatives però més atur

Per contra, creixen les expectatives pel tercer trimestre de 2020, també de forma comparativa amb l’enquesta anterior. Les respostes amb percepcions negatives baixen del 84,6 per cent al 57,2 per cent i les que confien en l’estabilitat pugen fins al 35,5 per cent. El CIESC entén que aquesta és una prova que els empresaris auguren estabilitat.

La negativitat en l’atur, per la seva part, creix. El nombre d’ocupats en el conjunt de sectors registra un saldo negatiu que passa dels -17,7 a -32,5 punts i el percentatge de respostes negatives en relació amb aquest tema augmenta en 9,2 punts. Tot i això, les respostes que parlen del manteniment de llocs de treball es mantenen per sobre del 60 per cent. Així, les perspectives de l’ocupació pel tercer trimestre també presenten una millora i muden cap a l’estabilitat.

Tot i que la valoració de les exportacions per al total de sectors confirma un empitjorament del segon trimestre, les expectatives de facturació a l’estranger per al tercer preveuen una millora. Per últim, l’expectativa en el grau d’utilització de la capacitat productiva industrial per al tercer trimestre apunta a una recuperació en 8,7 punts.

Foto portada: compradors al centre comercial Paddock, al juny. Autor: David B.