La collita 2018 del vi de Sabadell ‘Arraona’ arriba a les 4.000 ampolles

El Parc Agrari de Sabadell presenta dos nous productes, una ceba i un oli, i avalua favorablement l’evolució de la tercera campanya del vi Arraona. Aquest dimecres de sis a vuit de la tarda s’ha celebrat una jornada entorn de l’evolució dels productes agrícoles del Parc Agrari al Museu d’Història de Sabadell.

El vi que es produeix a Can Gambús cada cop creix més en quantitat i en qualitat, segons el responsable de producció de Can Calopa. El mateix Iñigo Haughey explica que els sabadellencs cada cop tenen més coneixement i interès pel vi i, en conseqüència, la demanda i l’exigència d’aquest creix. En dos anys, les vendes han arribat a 1.000 botelles de vi, arribant així a un total de 4.000 unitats. L’enòleg especula que amb la producció d’enguany arribaran a les 5.000. El vi blanc està més consolidat. El negre, en canvi, ha tingut una història més difícil i ara comença a arrencar. El preu de l’ampolla, tant de blanc com de negre, ronda els 11 euros.

Oli recuperat

Can Moragas ha decidit apostar per recuperar la producció d’oli de qualitat amb varietats catalanes al rodal. Per això, aquest juny ha plantat 60.000 oliveres de la varietat arbequina, de les quals se n’espera extreure 30.000 litres d’oli en total. El subdirector de l’explotació de Torre Turull, Josep Baiges, pronostica que l’any 2022 ja podran presentar l’oli esperat.

Com a innovació d’enguany, en la primera part de la jornada s’ha presentat la ceba de Sabadell, un projecte que l’Ajuntament va sol·licitar fa deu anys a una fundació científica amb seu a Sabadell. El vegetal de la ciutat es caracteritza per tenir una pell dura alhora que duradora, un color taronja pujat i una extrema dolçor.

D’on ve la ceba de Sabadell?

El director científic de la Fundació Miquel Agustí, Joan Simó, ha batejat el seu darrer projecte amb el nom Ceba de Sabadell. Fins ara, aquest vegetal estava present en diferents branques de la ciutat, com en l’escut o en la colla castellera, però no en el seu camp d’origen: l’agricultura. A partir d’aquesta temporada, tothom qui vulgui podrà consumir i/o cultivar la ceba autòctona de Sabadell.

Aquesta ceba és el fruit de la fusió de tres varietats diferents: la Grana de Oro, la de Figueres i la morada d’Amposta. L’any 2008, la Fundació Miquel Agustí, l’Ajuntament de Sabadell i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) van iniciar un projecte per crear una ceba autòctona de la ciutat. Per aconseguir-ho, van plantar tres llavors de cebes diferents l’una al costat de l’altra i, quan van florir, el pol·len es va creuar. En resultat, va néixer la ceba de Sabadell.

Després de cinc cicles de dos anys cada un, els científics de la Fundació Miquel Agustí i les petites explotacions agràries que l’han provada, consideren que la Ceba de Sabadell ja està prou evolucionada i definida per llençar-la al mercat.

Per què oliveres i no una altra plantació?

El subdirector de l’explotació Torre Turull, a Castellar, Josep Baiges, exposa que l’aposta per les olives arbequines està motivada per dos factors principals: en primer lloc, perquè a diferència de la vinya, és una varietat que no requereix permisos per plantar-la. D’aquesta manera s’han estalviat un procés burocràtic important. El segon motiu fa referència al tipus de cultiu. Havia de ser una planta de regadiu però que alhora s’ajustés a la quantitat d’aigua de reg disponible a la zona. Per això van realitzar dos sondejos i van determinar que era factible plantar oliveres.

Foto portada: Vi Arrahona. Autor: David B.

Comments are closed.