Josep Oliu, a la Cambra de Comerç, aquest dimarts. Autor: A. Pujadas.

Oliu: “Sabadell segueix sent la nostra seu històrica”

El president del Banc Sabadell, Josep Oliu, justifica el canvi de seu social de l’entitat per la inestabilitat política del mes d’octubre i assegura que ara les aigües ja s’han calmat. Oliu ha participat aquest dimarts a la conferència anual ‘Perspectives econòmiques’ de la Cambra de Comerç on ha assegurat que esperen un creixement del 3 per cent de l’economia espanyola.

El màxim dirigent del Banc Sabadell, Josep Oliu, ha iniciat la seva intervenció a la Cambra de Comerç amb un missatge sobre el canvi de seu social del banc. Oliu ha assegurat que “Sabadell segueix sent la nostra seu històrica” i s’ha mostrat “dolgut” per haver hagut de fer aquest trasllat. Malgrat tot, el president del Sabadell ha assegurat que “no hi havia altra cosa a fer” davant les incerteses del passat mes d’octubre (més info: ‘La seu social del BS no tornarà sense una “raó molt de pes” en un futur‘).

En la conferència anual a la Cambra, Oliu s’ha mostrat optimista sobre la marxa de l’economia aquest any. Segons Josep Oliu “les perspectives econòmiques són positives” i això “corregeix els actius de risc”. Malgrat tot, encara hi ha alguns aspectes a tenir en compte. Oliu ha indicat com a tals un excés de la regulació financera; polítiques macroprudencials i la supervisió centrada en els actius improductius.

Públic assistent a la xerrada de Josep Oliu. Autor: A. Pujadas.
Públic assistent a la xerrada de Josep Oliu. Autor: A. Pujadas.

En relació a l’economia espanyola, Oliu ha destacat que aquesta viu una situació “d’evolució sorprenentment positiva” des del 2015. El banquer ha destacat que les taxes de creixement també són positives i considera que “estem fora de la crisi, estem en un període àlgid” des dels darrers tres anys. Josep Oliu creu que la taxa d’atur “encara és molt alta, segueix sent el problema del país”.

Millora la situació del deute

Oliu ha explicat que un dels problemes de l’economia en els darrers anys ha estat “el gran endeutament” tant del sector privat com del públic. Ara mateix, aquest problema “s’ha revertit”, segons el president del Sabadell. El dèficit públic “ha millorat molt”, però “encara no estem on hauríem d’estar”, ja que se situa en el tres per cent actualment.

“La crisi ja s’ha acabat”

“Quan s’acabarà la crisi? El dia que veiem que els preus de les immobiliàries pugen”, ha recordat Josep Oliu que va dir a la mateixa Cambra fa uns anys. Aquest dimarts ha assegurat que “la crisi ja s’ha acabat perquè ja pugen”. Oliu ha explicat que hi ha un creixement bo, perquè és “sostingut i moderat” en la demanda, “molt per sota d’allà on estava la demanda en les èpoques prèvies de la crisi perquè hi havia demanda especulativa, i ara no n’hi ha”.
Preguntat pels assistents sobre les noves monedes virtuals com els Bitcoins, Oliu ha explicat que “és molt difícil que existeixi si no hi ha un acord entre països” per evitar que sigui un fenòmen molt volàtil. D’altra banda, el president del BS ha donat per tancada la inestabilitat que va provocar el referèndum de l’1 d’octubre, “només va ser un xoc d’uns mesos”.

Foto portada: Josep Oliu i Antoni M. Brunet, aquest dimarts a la Cambra. Autor: A. Pujadas.