Sabadell: del bressol de les caixes catalanes a la banca en línia i els ‘neobancs’

Sabadell és el bressol de les caixes d’estalvis catalanes. A la industrialitzada ciutat vallesana va formar-se a mitjans del segle XIX, el 1859, la primera caixa catalana, la Caixa d’Estalvis de Sabadell. Tres dècades després, els mateixos sectors vinculats a la industrialització van fundar el seu propi banc, el Banc de Sabadell, més centrat en empreses. Ara, segle i mig després, el panorama és molt diferent i tant la pandèmia com la concentració financera de la gran banca han fet aflorar altres opcions.

La industrialització de Catalunya va convertir una petita vila catalana en la segona ciutat del país a partir de mitjans del segle XIX. De la mà de la burgesia industrial, que necessitava finançament per invertir i fer créixer els vapors, van crear l’any 1859 la Caixa d’Estalvis de Sabadell. Va ser la caixa més antiga de Catalunya, amb l’objectiu fundacional de promoure l’estalvi tant dels obrers com de la petita burgesia. L’entitat va desenvolupar una àmplia vocació per l’acció social al llarg del segle i mig d’història, promocionant l’estudi, habitatge assequible, la xarxa de biblioteques, finançant centres mèdics i assistencials o a través del mecenatge i patrocini cultural.

22 anys després de la fundació de la Caixa, i també de la mà dels industrials locals agrupats al Gremi de Fabricants, va néixer el Banc de Sabadell, tot i que fins l’any 1907 no va funcionar com a banc comercial. Molt han canviat els temps, però. Durant molt anys les 20 famílies que controlaven el banc van liderar l’entitat protegint-la dels vaivens de la Borsa.

L’entrada d’Espanya a la Unió Europea, la globalització i l’arribada del segle XXI amb els imparables processos de concentració financera van obligar a adaptar-se a les dues institucions financeres de l’antiga ciutat industrial. Amb sort desigual. Caixa Sabadell va optar per la fusió amb altres caixes d’estalvis de tamany mitjà com Caixa Terrassa i Caixa Manlleu creant Unnim. Però després del crac financer de l’any 2012 i les regulacions europees, el BBVA va absorbir Unnim per un euro l’any 2013 i l’antiga caixa va acabar desapareixent, deixant això sí el seu patrimoni material (els edificis modernistes, els populars jardinets i l’estimat bosc de Can Deu) en mans d’una fundació hereva, la Fundació 1859 Caixa Sabadell.

Per la seva part, Banc Sabadell va optar per créixer, primer amb la sortida a borsa, i després tant a nivell orgànic com a través d’adquisicions de bancs. Aquest procés, creant el quart grup financer a l’estat espanyol i amb apostes internacionals, i les vissisituts sociopolítiques de Catalunya van comportar que el banc passés a Alacant la seva seu social l’octubre de 2017. A partir d’aquest moment, com la majoria de la gran banca, han començat un procés de tancament d’oficines que ha reduït el nombre de caixers i oficines a la ciutat a la meitat en una dècada. Sabadell ha passat en aquest temps de tenir diverses oficines a tots els barris i districtes a tenir alguns barris sense presència d’oficines.

Ja fa alguns anys, i producte de l’auge del consum responsable i la banca online, han crescut de forma destacable noves formes de banca, com la banca ètica, o les cooperatives de crèdit. La pandèmia ha accelerat encara més el procés, amb noves noves propostes. Un exemple és Caixa d’Enginyers, que ha estrenat presencia física a la ciutat fa uns mesos.

11Onze: el nou ‘neobanc’

Ara és destacable també l’aparició d’un nou jugador: la banca digital 11Onze. Un banc amb prop de 150 accionistes fundadors que vol representar la població catalana i té com a objectiu ajudar a refer el sistema financer actual. 11Onze es compromet a facilitar la circulació dels diners cap a aquells que creen riquesa real dins de la societat: les empreses, els autònoms i les persones amb projectes. Creuen que “els bancs han deixat d’invertir en la gent i ho han fet a favor de la inversió especulativa”, tot deixant de banca la seva missió original”. La tecnologia i l’experiència digital de l’usuari són una de les apostes clares d’aquest banc, que principalment ofereix una experiència ràpida, intuïtiva i digital per agilitzar la presa de decisions financeres.

11Onze es posiciona com una banca real i ètica, que vol “promoure la cultura catalana i protegir els interessos i benestar dels habitants dels Països Catalans”. Així, 11Onze és un ‘neobanc’ que vol potenciar la comunitat i tornar-li les eines perquè aquesta es converteixi en un actor actiu en la presa de decisions econòmiques. 

Si t’ha agradat aquest article, t’agradarà aquest:

Foto portada: el Palau de l’Estalvi, seu històrica de Caixa Sabadell, al carrer de Gràcia, ara sense ús. Autor: David B.

Comments are closed.