El casal Pere Quart recorda el mític setmanari ‘¡Cu-cut!’

El casal Pere Quart és escenari des d’aquest dissabte d’una exposició en record de la revista satírica ¡Cu-cut!, que va marcar època al primer terç del segle XX. La mostra arriba a Sabadell procedent de l’Arxiu Històric de  Barcelona i està realitzada pel col·lectiu Tantatinta.

La mostra presentada per l’Esbart Sabadell Dansaire s’ha inaugurat amb la presència del membre fundador de Tantatinta, l’humorista Jaume Capdevila, Kap, que també ha signat llibres a la tarda a Norma Còmics. És la mateixa que va organitzar l’Arxiu Històric de Barcelona amb motiu del centenari del tancament del mític setmanari.

Kap ha glossat la incidència que ha tingut a l’humor gràfic el ¡Cu-cut! L’humor com a canalitzador de la crispació. La mostra s’ha completat per part de l’Esbart Dansaire, amb exemplars de la revista i també altres com l’Esquella de la Torratxa, la Campana de Gràcia, en Patufet, Papitu, Monos, Simplicissimus i Fliegende Blätter. Alguns plàfons tenen codis QR per ampliar informació. La mostra estarà obert fins del 2 de març, quan l’Esbart Dansaire farà una ballada de gitanes a la plaça Sant Roc. Així mateix, s’ha presentat una nova publicació humorística en format digital, L’Espardenya.

La premsa satírica i els fets del ¡Cu-cut!

¡Cu-cut! va ser una important publicació periòdica d’inicis del segle XX. Un setmanari de línia editorial catalanista que utilitzava l’humor i les vinyetes amb sàtira, sovint molestant els elements més poderosos de la societat catalana i espanyola. Tant que un acudit a ¡Cu-cut! va provocar els coneguts com a fets del ¡Cu-cut!, el 1905. Un acudit referent les derrotes de l’exèrcit espanyol (blanc habitual de les sàtires del ¡Cu-cut!) va provocar una airada resposta: 300 oficials de la guarnició de Barcelona van destrossar i calar foc a la redacció del setmanari, a la de La veu de Catalunya, i també a la imprenta on s’editava En Patufet. El govern estatal va minimitzar els fets i la publicació va ser prohibida durant cinc mesos i es va començar a tramitar la Llei de Jurisdiccions, el malestar de la qual va provocar la unió de les forces catalanistes en l’anomenada Solidaritat Catalana.

Inauguració de l'exposició, al casal Pere Quart. Autor: David B.

La revista, però, va sobreviure als fets, fins que l’any 1912 va ser tancada. En part, els mateixos que la van crear, sectors associats a la Lliga Regionalista, li van treure el suport després d’algunes vinyetes satíriques referents a la burgesia catalana. Durant els seus 10 anys de vida, però, va deixar un gran record, especialment entre els humoristes, dibuixants i la premsa satírica catalana. A més, va suposar un revulsiu per a la premsa de l’època, ja que va fer que apareguessin noves publicacions. De resultes d’aquest record, i en motiu del centenari del tancament, Kap va comissariar l’exposició barcelonina, que ha aterrat aquest dissabte a Sabadell (si voleu més informació, podeu veure el programa de mà de l’exposició que va fer l’ajuntament de Barcelona: ‘Cu-cut! Sàtira política en temps trasbalsats‘).

Foto portada: cartell de l’exposició al casal Pere Quart, aquest dissabte. Autor: David B.

Comments are closed.