Es realitza el segon Memorial al president Companys a Sabadell

  • Un centenar de persones s’apleguen a l’entrada de la masia de Can Rull per homenatjar al president Companys.

  • Una gran estelada presideix el segon acte d’homenatge al president Companys i a les víctimes del franquisme.

L’entrada de la Masia de Can Rull, al Parc de Catalunya, ha acollit l’acte d’homenatge a la figura de Lluis Companys i Jover, en memòria de totes les víctimes del franquisme, impulsat per la plataforma ‘Memorial Lluís Companys a Sabadell’.

La plataforma Memorial Lluís Companys a Sabadell està composta per una comissió ciutadana que pretén portar a terme un homenatge anual al president Lluís Companys, per expressar mitjançant la poesia, la glossa històrica i el cant, la importància dels drets i la llibertat que van ser amenaçats arrel de l’afusellament del màxim representant del poble català. Aquesta primera edició, que es realitza conjuntament amb d’altres ciutats de Catalunya,  coincideix amb què el 15 d’octubre d’enguany fa 71 anys que el president de la Generalitat de Catalunya, Lluís Companys, fou afusellat.

Un moment de l'homenatge. Autor: David B.

L’acte ha comptat amb la assistència d’un centenar de persones, que han pogut escoltar una glossa històrica sobre el polític i la persona del president Lluís Companys a càrrec de Martí Marín, historiador i professor universitari. Els presents han pogut escoltar uns poemes, recitats per en Roc Casagran, que a més, ha conduït l’acte.

Una ofrena floral, en el monòlit que recorda la figura del president Companys ha tancat l’acte, on s’han pogut veure representants de diferents grups municipals i algunes senyeres i estelades.

Qui va ser Lluís Companys?

Lluís Companys va ser advocat laboralista. El 1915 esdevingué regidor de Barcelona. El 1920, en ser tirotejat Francesc Layret, advocat i amic personal, per pistolers a sou de la patronal, Companys el substituí com a diputat pel districte de Sabadell a les eleccions d’aquell mateix any. Va ser director del setmanari L’Avenir, fundador del sindicat Unió de Rabassaires i creador del setmanari Terra.

El 1931 s’adherí a Esquerra Republicana de Catalunya. La seva candidatura triomfà arreu del país. Companys es personà a l’Ajuntament de Barcelona i proclamà la República. Poc després, Macià proclamava la República Catalana des del mateix balcó.

Després de la mort de Macià, al 1933, Companys fou elegit president de la Generalitat. El 6 d’octubre de 1934, va proclamar l’Estat Català dins de la República Federal Espanyola. Va ser empressonat i Catalunya va perdre l’autogovern de nou. Després de la victòria del Front Popular l’any 1936, va reprendre les responsabilitats de la presidència de la Generalitat i durant tota la Guerra Civil.

Finalment, quan el 1939 les tropes de Franco entren a Catalunya creua la frontera i es refugia a la Bretanya francesa. El 13 d’agost de 1940 fou detingut pels nazis i lliurat a les autoritats franquistes. Després d’un mes de tortures a Madrid, fou traslladat al castell de Montjuïc a Barcelona; el 14 d’octubre va ser sotmès a un consell de guerra sumaríssim en absència de garanties jurídiques, que el condemnà a mort. La matinada del 15 d’octubre moria descalç cridant ‘Per Catalunya!’

Foto portada: David B.