Foto portada: arribada de la torxa olímpica a Sabadell.

Sabadell recordarà els Jocs Olímpics del 92

El 25 de juliol de 1992 la ciutat de Barcelona va viure la grandesa d’inaugurar els Jocs de la 25ª olimpíada de l’era moderna. Ara compleix el seu quart de segle amb múltiples anàlisis i aportacions marginals de l’esdeveniment que van marcar una fita històrica.

Sabadell, ciutat de l’Esport, així en majúscules, va viure a la seva manera l’esdeveniment olímpic en qualitat de subseu de futbol (més info: ‘Sabadell 92‘). En principi la nostra ciutat havia de ser també subseu de voleibol, però, la manca d’altura del Pavelló de Sol i Padrís, obligava a realitzar unes obres, algunes complexes, que anaven a càrrec del Comitè Olímpic Organitzador Barcelona 92 (COOB 92) i que per decisió municipal no es van realitzar renunciant a albergar aquesta modalitat esportiva.

Centrats en el futbol, ​​Sabadell va compartir els partits  de la fase preliminar amb València i Saragossa. És clar que els partits disputats a la Nova Creu Alta, convenientment restaurada no van ser de primera línia. Es van jugar Egipte-Qatar (0-1), Colòmbia-Egipte (3-4), Ghana-Austràlia (3-1) i Mèxic-Ghana (1-1).

La Nova Creu Alta, subseu del futbol olímpic.
La Nova Creu Alta, subseu del futbol olímpic.

A l’alcalde Antoni Farrés els Jocs no li entusiasmaven. Per aquest motiu els actes previs, com el pas i recepció de la Torxa Olímpica varen ser poc brillants, en relació amb l’esperit esportiu i la gran quantitat d’esportistes d’elit que ha tingut Sabadell al llarg de la seva història.

La torxa i la pluja

La data en què la torxa va ser rebuda a Sabadell va ser el 16 de juny, dia plujós que va contribuir a que la presència d’un dels símbols més destacats dels JJ.OO quedés encara més deslluïda. Un petit muntatge a la plaça del doctor Robert i recorregut de la torxa portada per esportistes locals.

Aquí restà la nostra celebració. En canvi en altres ciutats del Vallès com Terrassa o Granollers que aquest mateix dia van rebre al ‘foc sagrat d’Olímpia’, els festejos van ser molt més brillants. Aquesta tebiesa de Sabadell davant els Jocs va sorprendre als organitzadors del COOB92. M’ho va comentar personalment Josep Miquel Abad, conseller delegat, ben conegut de Farrés per la seva mateixa adscripció política.

El record dels Jocs passa de nou de llarg

25 anys després Sabadell recordarà els Jocs al seu escenari, la Nova Creu Alta. Será un acte senzill però el verdaderament important és que es recordi quan Sabadell va situar-se al mapa mundial de l’esport fa un quart de segle. La bona organització de l’esdeveniment del 92, segueix sent model per a les ciutats que desitgen organitzar els Jocs en el futur, com ho testifiquen al Museu Olímpic i de l’Esport Joan Antoni Samaranch a Montjuïc .

Ara que els dirigents municipals volen posar en valor l’esport, la seva pràctica i el seu ensenyament i el seu rendiment econòmic pot ser l’ocasió per tornar els ulls al 92.

Foto portada: arribada de la torxa olímpica a Sabadell.