Foto portada: Serracant, aquest dijous. Autor: David B.

3 patates calentes per a l’alcalde Serracant

Amb tota seguretat, el tinent d’alcalde de Territori i cap de llista de la Crida per Sabadell, Maties Serracant, serà investit alcalde aquest dimarts. El militant de l’Entesa per Sabadell rebrà els vots dels 14 regidors de l’equip de govern, format per Unitat pel Canvi, Esquerra, Crida i Guanyem.

Des de la recuperació de la democràcia després de la dictadura franquista, Serracant serà el cinquè alcalde de Sabadell, després d’Antoni Farrés (1979-1999), Manuel Bustos (1999-2013), Juan Carlos Sánchez (2013-2015) i Juli Fernàndez (2015-2017). El geògraf afrontarà la segona parperel mandat presidint el ple municipal (més info: ‘12 claus sobre Maties Serracant‘).

Més enllà de la gestió habitual d’un ajuntament, amb diversos fronts oberts (la reforma de la mobilitat al Centre, el programa de municipalitzacions, la digestió social de la crisi econòmica, la mala qualitat de l’aire, la recuperació de l’activitat econòmica), Serracant tindrà des del primer dia al seu despatx tres patates calentes.

1. Cas Cal Balsach

Ras i curt, el ja alcalde, tot i que en funcions, està imputat. Una pedra a la sabata, més encara en un regidor, en una coalició i en un govern que van fer bandera de la lluita contra la corrupció un cop esclatat el cas Mercuri. Serracant va debutar al ple amb una samarreta amb el lema ‘Prou corrupció. No imputats’ que va canviar pel de ‘Lluitar contra la corrupció no és delicte’ un cop va estar sota la lupa del jutge. El regidor està sent investigat per presumptes pressions a una treballadora municipal, Maite Morao, per tráfico d’imfluències, per si es va forçar el planejament urbanístic a una nau municipal a Cal Balsach (Creu Alta).

Serracant, en el seu primer ple com a regidor. Autor: J.d.A.
Serracant, en el seu primer ple com a regidor. Autor: J.d.A.

Un cop va ser investigat, Serracant va deixar el govern mig any. No així el ple, mantenint l’acta de regidor. La Crida va argumentar que es tracta d’una “denúncia política” de Morao, amanida amb una segona denúncia posterior de Josep Ayuso (PSC). Segons el relat, tant Morao com Ayuso buscarien revenja després de ser investigats per les irregularitats a la finca de Ca n’Alzina, denunciades pel partit de Serracant. Per això la Crida creu que no incompleix el codi ètic malgrat que sigui que “en el supòsit que un membre de la Crida fos imputat per algun delicte en un cas de corrupció deixarà automàticament el seu càrrec orgànic o electe”.

De resultes de les denúncies de Morao i Ayuso, Serracant va declarar davant el titulat del jutjat penal 2 de Sabadell el 7 de juny. Fonts properes a la defensa creuen que hi ha moltes opcions que tot plegat s’arxivi. Però hi ha altres possibilitats: que el ja alcalde hagi de tornar a declarar com a investigat, que la instrucció s’eternitzi, o que l’instructor obri judici oral, i Serracant passi a estar acusat. L’alcalde haurà d’explicar que farà en aquest supòsit.

Sigui com sigui, es dóna per descomptat que la imputació de Serracant serà explotada del dret i del revés per l’oposició municipal, que en qüestiona el nomenament. I no es descarta que torni la crispació. Després de quatre anys i mig, Sabadell tornarà a tenir de nou un alcalde investigat pels tribunals.

2. El referèndum de l’1 d’octubre

Badalona i Sabadell. Són les dues principals ciutats on governa la CUP, via coalició (Guanyem Badalona en Comú i Crida per Sabadell). Els anticapitalistes han fet de la desobediència la seva bandera, i l’anunciat referèndum de l’1 d’octubre albira turbulències en aquest sentit. Quin paper tindran els ajuntaments finalment? S’obriran les escoles, de titularitat municipal? Quines instruccions rebran els funcionaris? L’exalcalde, Juli Fernàndez (en l’única menció directa a Serracant en el seu comiat) va mostrar-se segur que l’alcalde Serracant farà el mateix que faria ell per tenir urnes i paperetes a Sabadell a l’octubre.

Caldrà veure l’evolució dels esdeveniments, tant des de Barcelona com des de Madrid, i els possibles efectes legals i patrimonials que puguin recaure sobre els càrrecs públics que col·laborin amb el referèndum. Però siguin els que siguin el nou alcalde no tindrà gaire marge per aixecar el peu de l’accelerador.

3. Recuperar la confiança entre els socis

En realitat, és l’únic aspecte que depèn bàsicament del nou alcalde, on pot tenir un cert marge de maniobra. S’haurà d’esmerçar d’allò més en recuperar la confiança entre els socis de govern a Sabadell. Tot plegat, a menys de dos anys de les futures eleccions, i amb grans desconfiances personals i polítiques, algunes ventilades en públic. Ara tocarà cantar a la unitat, però el relleu a l’alcaldia ha deixat les relacions entre, per exemple, Unitat pel Canvi i Esquerra Republicana al congelador. Les negociacions pel futur cartipàs es fan ja amb l’any 2019 al retrovisor. El nou organigrama serà una bona mostra de com es donarà joc als socis: quin paper tindrà Juli Fernàndez? Com es compensarà a Joan Berlanga, que ha perdut l’alcaldia per segon cop? Com farà compatible la Crida per Sabadell la lluita al carrer i el despatx de l’alcaldia? Acabaran el mandat juntes les forces del quatripartit?

El risc de tenir regnes de taifes és major que abans. I amb l’aprovació del pressupost municipal assegurada fins l’any 2019, els membres del quatripartit, a les portes d’unes noves eleccions municipals on els ‘comuns’ i Esquerra ho posaran tot a la graella amb el permís del PSC, ja no estan tan condemnats a entendre’s com fa uns mesos.

Per tot plegat, la pràctica totalitat de les fonts consultades sostenen que Serracant té a partir de dimarts al vespre un repte molt complicat. Tot menys un regal.

Foto portada: Maties Serracant, al darrer ple. Autor: David B. 

Comments are closed.