Senyera

La retirada de les banderes europea, espanyola i local cau com una llosa entre PSC, Ciutadans i PP

  • Socialistes i populars acusen el govern local d’utilitzar l’Ajuntament com un instrument de campanya.

  • Ciutadans es planteja portar la retirada de banderes als tribunals si no es col·loquen de forma immediata.

El govern local ha decidit que només la senyera onegés aquesta Diada a l’Ajuntament. Així han fet retirar les banderes de Sabadell, d’Espanya i d’Europa. El moviment ha caigut com una llosa sobre bona part de l’oposició. Tant el PSC com Ciutadans i el PP han posat el crit al cel i fins i tot Ciutadans es planteja anar als tribunals.

El Partit dels Socialistes, la llista més votada a les passades municipals, censura la retirada de banderes institucionals a l’Ajuntament durant la Diada. Els socialistes inscriuen el moviment del govern sobiranista local, format per ERC i la Crida, dins la campanya del 27 de setembre. El primer secretari del PSC de Sabadell, Cristian Sánchez, manté que “no cal retirar els símbols constitucionals no només d’Espanya sinó també de la ciutat. No estem d’acord amb aquesta decisió del govern, que ni tan sols han comentat a la resta de grups municipals”. Acusa l’executiu local d’actuar amb “fets consumats quan només compten amb vuits regidors. Per la seva part, el portaveu del PSC a l’Ajuntament, Josep Ayuso, explica que “em de recordar al senyor Fernández [alcalde de Sabadell] i al senyor Serracant [primer tinent d’alcalde]  que aquesta és la Diada de tots i totes els catalans i catalanes i per tant, també dels que es senten sabadellencs i espanyols”.

Ciutadans: la decisió és “autoritària”

La retirada de banderes no només ha caigut malament el PSC. També Ciutadans, amb tres regidors, la denuncia. De fet, la portarà als tribunals si no tornen a col·locar les banderes espanyola, local i europea. El govern local ha comunicat que la retirada només era per aquest divendres, Diada Nacional de Catalunya. Tot i així, el portaveu de Ciutadans, Joan Garcia, qualifica els fets com a “molt greus”, ja que al seu parer atempten contra la convivència. Creuen que la decisió és “clarament autoritària”. “Quan es governa en minoria no són acceptables aquest tipus d’actituds”, manté Garcia. Finalment, mantenen que la retirada de les banderes els ha fet perdre la confiança en la capacitat de govern d’Esquerra i la Crida.

PP: què passaria el 12 d’octubre?

Amb un regidor al ple, també el Partit Popular ha fet pública la seva oposició a la retirada de banderes. Es mostren indignant i creuen que la decisió és un greuge cap aa una part de la ciutadania. “El bipartit que govern en clara minoria a la ciutat ha entrat de ple en la campanya electoral utilitzant com a base d’operacions la casa de tot. És el primer cop en els anys de democràcia que es retiren les banderes de la façana de l’Ajuntament deixant només la senyera”, lamenta Gesa, qui creu que l’independentisme  s’ha instal·lat en l’assetjament als que no pensen com ell. “No volem imaginar que passaria si el 12 d’octubre es retiressin totes les banderes per a deixar només l’espanyola”, ha dit Gesa.

El govern local està format per Esquerra Republicana i la Crida per Sabadell. Tenen vuit regidors d’un total de 27. Per la seva banda, el PSC en té cinc, Ciutadans tres i el PP un.