Foto: J.d.A

Ruta d’inauguració popular “de desgreuge” dels nous espais “antifranquistes”

Diverses formacions polítics i entitats memorialistes organitzen per al proper diumenge al matí un circuit pels quatre carrers de Sabadell que han canviat de nom recentment. Lamenten que no s’ha fet cap acte oficial en aquest sentit. 

L’activitat està organitzada per formacions polítiques com ERC, la Crida (i l’Entesa) o Sabadell en Comú que van compartir govern el passat mandat, però també entitats com Sabadell per la República o Òmnium. Plantegen l’acte com un “desgreuge institucional” donat que l’actual govern ha instal·lat les plaques sense fer cap acte institucional en vindicació dels quatre nous noms del nomenclàtor local. L’itinerari serà el següent:

  • La ruta començarà a les 11 del matí a la nova plaça de Patricio Peñalver, al barri de Ca n’Oriac. Peñalver va ser un conegut activista pels drets homosexuals i també dirigent veïnal.
  • A les 11.30 hores es farà un acte en record de Cipriano Martos, activista antifranquista polititzat a Sabadell i mort a Reus, a causa de les tortures rebudes per la Guàrdia Civil. La nova plaça de Cipriano Martos està en un petit enclavament a la Plana del Pintor, al costat de la plaça de la Val d’Aran. El germà de Cipriano ha denunciat el cas davant la justícia argentina donat que a Espanya, amb la Llei d’amnistia de la transició, no es va investigar. És l’anomenada Querella Argentina. A tal efecte col·labora amb l’acte la Xarxa Catalana i Balear de Suport a la Querella Argentina. Martos protagonitza el volum Caso Cipriano Martos. Vida y muerte de un militante antifranquista, escrit pel periodista Roger Mateos.
  • A continuació el recorregut anirà cap al Centre. A les 12.15 hores es farà un acte a la nova plaça de Clara Campoamor, fins fa poc plaça d’Antoni Llonch. Campoamor és la gran impulsora del vot femení a Espanya durant la Segona República.
  • Finalment a la una del migdia l’acte acabarà a la nova plaça de les Dones del Textil, fins fa poc plaça de l’Alcalde Marcet. En aquest espai hi haurà una actuació musical i un vermut popular.

A cada lloc es farà un acte reconeixement, amb la lectura d’un text, la descoberta de la placa, acompanyament musical i una ofrena floral. L’acte es presenta a la vegada com a formal i popular d’inauguració d’espais antifranquistes.

Foto portada: la plaça de Cipriano Martos, aquest dimarts al matí. Autor: J.d.A.