Plantegen ocupar els centres de votació de l’1-O per evitar-ne el precintat

Els Comitès de Defensa del Referèndum (CDR) plantegen ocupar els punts de votació previstos pel referèndum de l’1 d’octubre a Sabadell un cop acabin les classes aquest divendres a la tarda per impedir-ne el precintat per part de la policia i permetre així que es pugui votar en el referèndum de diumenge. Cinc assemblees han estudiat quines vies emprendre aquest dijous al vespre.

A la plaça de la Llibertat, al barri de la Concòrdia, s’han concentrat més de 200 persones per plantejar-se quins camins es poden seguir que permetin obrir els punts de votació de l’1-O als barris del nord, la Concòrdia, Can Rull i Can Llong. Més gent de la prevista, segons alguns dels assistents, però insuficient encara per “defensar” la vintena dels centres de votació planificats a la zona, on el suport a l’independentisme no ha estat majoritari.

En total, el dispositiu per l’1-O a Sabadell preveu obrir 54 punts a la ciutat, als set districtes i a 25 barris. A la Concòrdia, els assistents a la trobada s’han dividit entre les escoles on han de votar, fent grups i creuant-se les dades de contacte, disposats a omplir-les d’activitats fins diumenge a les 7 del matí, i en alguns casos des de divendres a la tarda. Així ho intentaran almenys en una desena d’espais, passant-hi dos nits dormint i fent activitats variades tant la tarda de divendres com tot dissabte. “Si es tanquen els col·legis, serà més difícil obrir-los diumenge. Hem de tenir clar que no es poden tancar les escoles mentre hi hagi gent a dins”, s’ha assegurat durant la reunió. Per exemple, una mestra de l’IES Ferran Casablancas ha anunciat que s’ha demanat el permís per fer una jornada cultural durant la tarda de dissabte fins primera hora del matí de diumenge, quan començarà la votació. “Tingueu clar que votar al referèndum no és il·legal. Està suspès, no il·legalitzat”, s’ha assenyalat també.

Un home inscrivint-se com a voluntari per acudir a un punt de votació. Autor: J.d.A.
Un home inscrivint-se com a voluntari per acudir a un punt de votació. Autor: J.d.A.

Des de la campanya Sí per canviar-ho tot, vinculada a la CUP, s’ha suggerit l’ocupació dels equipaments ja des de divendres a la tarda, preferint aquesta opció a altres com desprecintar els centres després del pas de la policia. Fer-ho implica majors conseqüències legals. Així mateix, els membres de la campanya han garantit que d’entrada els partits i entitats sobiranistes tenen un dispositiu previst de 400 voluntaris per donar cobertura a l’1-O mentre que les paperetes, urnes, llistes censals i sobres han de córrer a càrrec de l’organitzador, la Generalitat.

La nostra funció des dels CDR, des de fora dels col·legis o des de dins si cal ocupar-los, és que el referèndum es faci de forma activa i no violenta”, ha assegurat Víctor López, un dels membres de la campanya.

Així mateix, s’assignarà a un responsable per escola, en contacte amb un equip d’advocats. En cas de rebre visites de grups ultradretans, s’aconsella contactar tan aviat com sigui possible amb la Policia Municipal. També es demana que els votants romanguin una estona als punts de votació, que mai haurien de quedar abandonats.

Cap por. No podem sortir amb por. Cal véncer-la i saber que el resultat del referèndum s’ha d’aplicar. Diumenge a les 7 del matí tothom al col·legi. Però si passa res o hi ha algun problema durant el dia, no ens desmotivem. Es pot votar durant tot el dia i si es tanca algun centre, potser en unes hores es pot reobrir. En cap moment deixem sols els punts de votació”.

Una hora després de la reunió de la Concòrdia, més de 500 persones s’han reunit a la plaça Sant Roc, en el Comitè de Defensa del Referèndum de la zona Centre i Covadonga. També s’han fet reunions a la plaça de Montserrat Roig (Eixample), per la zona sud, a la plaça dels Avis i Àvies (Creu Alta), i la plaça del Treball (Gràcia). Aquest divendres se’n preveu la darrera a la plaça de Cristóbal Ramos, a Torre-romeu.

Foto portada: reunió a la plaça del doctor Robert. Autor: David B.