Farrés arrenca pujant impostos i taxes per sobre de l’IPC

  • El mandat arrenca de debò amb les ordenances fiscals, que preveuen un increment del 2 per cent lineal. 
  • “Primer es pugen el sou, ara els impostos”, critica Fernàndez (ERC). L’oposició s’absté i anuncia al·legacions. 

El nou govern de Sabadell presenta les seves primeres ordenances fiscals amb un increment superior al previst de l’IPC. L’executiu liderat per Marta Farrés preveu una pujada del 2 per cent dels impostos (IBI o IAE) i de les taxes (taxa de residus la més important). El plenari ha donat llum verda en fase provisional i ara hi ha 30 dies per al·legar i negociar. 

L’executiu quatripartit que va governar entre 2015 i 2019 va tenir diversos enfocaments respecte les ordenances. Així els primers anys, amb el regidor de la Crida Albert Boada al capdavant dels comptes, es van retocar amb certa profunditat impostos com l’IBI i l’IAE l’any 2016. De cara al 2017 també es va canviar l’aproximació a la taxa de residus, amb un increment del 25 per cent als comerços, general per a les classes mitjanes i pagar en funció de la renda familiar. Durant la segona meitat del mandat, amb Juli Fernàndez com a responsable econòmic, es va ser menys innovador: pujada de l’1,5 per cent l’any 2018 per acabar el mandat, congelant-les ara fa un any a les portes de les eleccions municipals.

Increment lineal del 2 per cent

Farrés comença amb un increment del 2 per cent generalitzat. Xifres per sobre de l’Índex de Preus al Consum. És a dir, els impostos pujaran més del que ho fa el cost de la vida. Motiu suficient per dir que la pressió fiscal augmenta. D’impostos i taxes hi ha molts, però tres són bàsics. En quant a tributs, l’Impost de Bens Immobles, abans dit popularment la ‘contribució’. En segona línia, l’Impost d’Activitats Econòmiques que paguen les empreses que facturen més d’un milió a l’any. Finalment, la taxa de residus.

Les ordenances del 2020 corregiran la congelació del 2019

L’executiu defensa, a través de la tinent d’alcaldessa Montse González (PSC), que les modificacions van en un 2 per cent per “anar adaptant-se” a l’increment del cost de la vida. La intervenció de González ha deixat entreveure que el quatripartit les va congelar l’any passat amb finalitats electoralistes. Ara es vol corregir allò sumant l’increment del cost de la vida que va haver-hi l’any 2018 i el d’aquest any. L’any 2018 l’IPC va ser del 1,2 per cent i es preveu que el 2019 acabi amb un 1 per cent, 2,2 per cent acumulat per tant. González assegura que el Pla Econòmic i Financer del darrer govern ja preveia un increment del 2 per cent.

La tinenta d'alcaldessa de Desenvolupament Econòmic i Impuls Administratiu,  Montse González. Autor: David B.
La tinenta d’alcaldessa de Desenvolupament Econòmic i Impuls Administratiu, Montse González. Autor: David B.

Entre les poques novetats, a l’IAE es bonificaran més les empreses que inverteixin en energies renovables. Es bonificarà entre el 60 i el 80 per cent als comerços que pateixin obren superiors als tres mesos.

Abstenció crítica de l’oposició

No obstant, la proposta, ara en fase inicial, surt endavant amb l’abstenció de tota l’oposició. El principal grup de l’oposició, ERC, ha qualificat les ordenances com “continuistes” amb les del govern anterior sense “canvis de calat”.

“Plantegen una pujada generalitzada del 2 per cent. És injustificada, per sobre de l’augment del cost de la vida, que ha pujat un 0,1 interanual. Ens amoïna i és desproporcionada perquè les previsions per al 2020 a Espanya de l’IPC és de l’1,1 per cent. Costa entendre les seves raons”, ha assegurat el portaveu republicà Gabriel Fernàndez. “Treballarem per fer possible una rectificació de la proposta”, ha assegurat. “Primer es pugen el sou, ara pugen els impostos; l’estètica es comença a descuidar”, ha finalitzat.

La regidora de la Crida Anna Lara no entén l’increment lineal del 2 per cent: “en un ajuntament sanejat, amb superàvit continuat i un IPC de l’1 per cent no s’entén un increment del 2 per cent. Com a molt calia arribar a l’1 per cent i fent-les més redistributives”. S’han mostrat sorpresa per incloure “l’exempció de l’Impost de Construcció i Obres a l’església”.

El portaveu d'ERC, Gabriel Fernàndez, durant el ple. Autor: David B.
El portaveu d’ERC, Gabriel Fernàndez, durant el ple. Autor: David B.

Des de Ciutadans, el regidor José Luis Fernández ha qualificat les ordenances com “continuistes”, en un 80 per cent les del govern anterior:

“La grua és la més rendible de la història i una taxa no ha de buscar un benefici econòmic, recaptatòria. Els impostos que no pugen és perquè ja estan al màxim. La pujada és lineal i molt per sobre de l’IPC que torna a castigar les famílies i especialment la classe mitjana i treballadora. La taxa de residus segueix sense tenir cap criteri ambiental”.

Junts ha animat l’executiu a “aconseguir recursos sortint de clàssic que és incrementar la pressió fiscal: siguin imaginatius. Apostar pel coneixement pot ser un viver de recursos nous per a la ciutat”, ha afegit, tot demanant també millorar la inspecció per tendir al “frau zero”.

30 dies

L’aprovació en fase inicial de les ordenances té certa importància. Els impostos i taxes que no es preveuen tocar en aquesta fase ja no es podran tocar més endavant. És a dir, amb aquesta aprovació el govern marca el camp de joc dels tributs que poden tenir canvis. En base a les ordenances, que s’han d’aprovar de forma definitiva abans del 31 de desembre per no ser prorrogades, després es fan els pressupostos.

S’anuncia una reforma en profunditat de la taxa de residus per al 2021

L’executiu socialista ha anunciat una reforma profunda de la taxa de residus de cara a l’any 2021. No s’ha fet aquest any, asseguren, perquè precisa d’un “estudi profund” i es vol dialogar amb els agents socials i econòmics el millor sistema.

Foto portada: un moment del ple, aquest dilluns al matí. Autor: David B. 

Comments are closed.