Foto portada: la tinenta d'alcaldessa Montse González. Autor: David B. 

Ofensiva del govern Farrés contra el quatripartit

  • Aprovada la modificació de crèdit a causa de les obres no acabades a temps. 
  • El pressupost del 2020 haurà d’incorporar obres projectes per l’anterior govern que no es van finalitzar. 

Ofensiva del govern contra l’anterior executiu per la hipoteca de cinc milions que tindrà el proper pressupost a causa de les obres que s’havien d’acabar abans de final d’any i que no s’han finalitzat a temps. 

La tinenta d’alcaldessa d’Economia (oficialment Desenvolupament Econòmic i Impuls Adminsitratiu), Montse González, no ha esperat a la rèplica. Ha carregat contra l’anterior govern des de l’inici (més info: ‘Unes obres no acabades condicionaran les primeres inversions del govern Farrés‘). Qui colpeja primer, colpeja dues vegades:

“Avui escoltarem com els membres de l’anterior govern diran que quan van arribar a l’alcaldia no hi havia projectes. Sí. Juny de 2015. Però les inversions financerament sostenibles es van fer amb pressupost de 2017 i amb projectes del 2018. Del projecte que més propaganda van fer, el pla d’asfaltat, la realitat és que no tenien ni els projectes”. Segons González, bona part dels projectes no estaven ni preparats: “van fer una campanya electoral amb projectes que sabien que no executarien. I la ciutadania s’ho va olorar i avui vostès estan a l’oposició”. Ara el govern els ha de fer, perquè estan compromesos amb les empreses, però els fons que els havien de pagar aniran als bancs i els projectes es pagaran amb pressupost ordinari del 2020.

“Ens estem menjant un problema d’ineficiència de l’anterior govern”, ha volgut intervenir també aquest divendres l’actual alcaldessa, Marta Farrés. “Es volien fer projectes molt grans i ja els van advertir que potser no els donava temps. La realitat és que estaven en campanya electoral, vostès no havien fet res i volien accelerar”, ha finalitzat Farrés. Hi ha hagut una mala gestió”.

Segons Farrés els mateixos projectes es podrien haver pagar amb pressupost municipal, però no amb les anomenades Inversions Financerament Sostenibles (IFS), regulades fortament pel ministeri d’Hisenda. “D’aquí la nostra crítica: han finançat amb IFS el que s’hauria d’haver finançat amb inversions municipals”, ha reblat. “Les inversions ara les haurem de fer nosaltres i haurem de pagar el doble”, ha afegit després González. “Una mica d’autocrítica”.

Cs i Junts se sumen a la crítica

A banda del govern, també els regidors de l’oposició, abans i ara, també han carregat contra l’anterior govern. El regidor de Ciutadans José Luis Fernández, ha lamentat que “no s’ha vist cap obra al carrer, no s’ha fet a temps i han hipotecat l’actual govern. Haurien de reconèixer que van tenir un problema i s’haurien de posar a disposició de l’actual govern per solventar-lo”. La portaveu de Junts, Lourdes Ciuró, ha ressumit que “s’han quedat al calaix un munt de milions que es podrien haver invertit en la millora de la qualitat de vida dels ciutadans. Hem passat de tenir un superàvit de 15 milions que s’havien de destinar als sabadellencs en forma de 35 projectes i només han executat vuit a ara avançar als bancs cinc milions i embargar el pressupost del 2020 amb obres aparaulades”, ha lamentat.

Un consell de Ciuró a l’actual govern: “no presentin projectes a bombo i plateret que no estan preparats i que al final ens costen el doble: el que hem de pagar als bancs i el que, com s’han aparaulat, embarguen part dels pressupostos futurs. Siguin rigorosos i tinguin en compte el funcionament de la institució. Aquest error ens ha de fer més savis”.

ERC i Crida amb baix to 

Els dos partits que van liderar l’anterior govern, Esquerra i la Crida, han deixat en dos noves regidores la defensa del punt. La regidora d’Esquerra Èlia Soriano creu “més útil” per la ciutat parlar de com “som víctimes d’una cosa tan absurda com estar obligats a destinar el superàvit a amortitzar deute”. En aquest sentit, Soriano sí ha recordat que l’any 2015 hi havia “zero projectes planificats”, es va començar de zero per arribar “en alguns casos” a executar-los. Les 35 actuacions formen part de l’actuació de planificació que només es poden executar a partir de l’any 2017 quan es permet destinar part del superàvit a inversió municipal. En definitiva, una crítica a l’anomenada Llei Montoro, que “cal derogar”.

La regidora de la Crida Anna Lara ha lamentat les “traves” de la legislació estatal i ha vinculat els retards a uns “tràmits molt més lents dels esperats” a l’administració municipals. “Fins i tot si l’anterior govern no hagués fet res, i això no va passar, els projectes s’haurien d’haver fet perquè alguns tenien terminis d’obres de tres mesos i es van licitar fa molts mesos”. Lara ha assegurat que la legislació “ofega” els ajuntaments i creu que sense un impuls de l’administració electrònica no hi haurà solució.

En la rèplica, González (PSC) assegura que tots coneixen la cotilla de la llei Montoro i per això “no es havíem de ficar en càbales de les que potser no podíem sortir”. D’acord en l’administració electrònica, però “anem a pedals” i “potser l’anterior govern podria haver fet alguna cosa més”.

Foto portada: la tinenta d’alcaldessa Montse González. Autor: David B. 

Comments are closed.