Foto portada: els regidors de la Crida Nani Valero, portaveu municipal, Maties Serracant i Anna Lara. Autor: David B.

Rebutjada la moció per reprovar les actuacions policials després de la sentència al procés

PSC, Ciutadans i Podem sumen forces per rebutjar la moció impulsada per la Crida per reprovar dues actuacions dels Mossos d’Esquadra a la ciutat en els dies posteriors a la publicació de la sentència al procés. “Donem suport als cossos de seguretat”, ha assegurat el portaveu municipal del PSC, Pol Gibert. Els tres partits independentistes han votat a favor de la moció. 

La proposta de la Crida tenia diversos punts però el més simbòlic era reprovar dues actuacions dels Mossos els dies 15 i 16 d’octubre a la ciutat: la càrrega a la Gran Via i una persecució pels carrers del barri de Gràcia. No ha sortit endavant. El PSC, Ciutadans i Podemos l’han rebutjat.

El PSC ha mostrat el seu suport a la policia. De forma taxativa: “hi donem tot el suport”. Gibert ha acusat la Crida de mostrar la “visió d’una part molt concreta” mentre que se silencien altres fets:

“Joves pintant cotxes de policia, manifestants encaputxats, llançament d’ampolles a línies policials o gent de partits assenyalant gent pel carrer. Per mi això és violència. Potser per vostè és gent pacífica”.

Gibert ha concretat que un de cada quatre contenidors que s’han cremat aquest any a la ciutat van ser a l’octubre. Així mateix, recorda que els Mossos no tenen cap denúncia tramitada a la ciutat per les càrregues policials. El regidor, i diputat, creu que la Crida els acusa de no tenir espais de debat. Però quan existeixen no hi van com a la junta de portaveus del 16 d’octubre: “es va aprovar una resolució condemnant la violència a la ciutat i vostès no van venir perquè no volien condemnar-la”.

El portaveu municipal de Ciutadans, Adrián Hernández, ha acusat la Crida de voler distreure l’atenció contra la policia en un moment en que els aldarulls han perjudicat la imatge pública dels independentistes:

“S’ha inculcat l’odi i ha tingut l’explosió després de la sentència: cremen cotxes, hi ha comerços amb desperfectes. I ara volen buscar un culpable i volen que sigui la policia per fer el seu treball. Les imatges que hem vist són molt nítides. El 90 i escaig per cent de les actuacions policials han estat correctes i les que no ho hagin estat s’estaran investigant”.

Podemos s’ha posicionat contra la sentència del Suprem, contra l’ús de les pilotes de goma o foam i per la presumpció d’innocència. Però ha votat en contra de la moció.

ERC, Crida i Junts voten a favor  

El portaveu d’ERC a l’Ajuntament, Gabriel Fernàndez, ha reiterat que “mai estarem en silenci” si hi ha actuacions policials fora dels protocols.

“Reconeixem les bones pràctiques policials i reprovarem aquelles dutes a terme, més si han passat a la nostra ciutat, si hi ha ús indiscriminat de la força o material antidisturbis en situacions on no calen”, ha seguit.

El regidor de Junts per Sabadell Francesc Baró ha assegurat que hi ha hagut “alguns incidents” fruit de la “indignació”. “Són aldarulls, no violència, perquè la violència però aquesta és contra les persones”, ha afegit. La moció ha arribat de la mà de la Crida, defensada per Nani Valero (més info: ‘La Crida buscarà que el ple reprovi dues actuacions policials‘).

“Hem fet un exercici de recollida sistemàtica de dades i concloem que cada vegada que s’ha fet una concentració sense la policia intervenint hi ha hagut conflicte zero. Quan no hi ha hagut policia no ha passat res. Conflicte zero”.

En relació als aldarulls, Valero ha dit que “no condemnen la violència perquè no ens sentim jutges. Ens pot molestar que insultin. Evidentment”.

Foto portada: els regidors de la Crida Nani Valero, portaveu municipal, Maties Serracant i Anna Lara. Autor: David B.