Foto portada: reclamación por el IES Can Llong y el CAP. Autor: David B.

Prorrogat per incomplert l’anomenat Pacte de Salut (72 llits al Taulí i CAP Can Llong)

  • L’Ajuntament es veu obligat a prorrogar el conveni amb el Servei Català de la Salut, que no s’ha complert. 
  • ERC en culpa el 155, la Crida defensa les gestions del quatripartit i el PSC defineix aquell pacte com un “mal negoci”.

L’Ajuntament s’ha vist obligat aquest divendres a prorrogar el conveni entre l’Ajuntament i el Servei Català de la Salut signat l’any 2016 entre Juli Fernàndez i el conseller de Salut de l’època, Toni Comín, per construir dues noves plantes sobre les urgències del Taulí amb fons municipals malgrat que la competència no és seva a canvi que la Generalitat construís d’una vegada el CAP Can Llong. Tres anys després, les obres del Taulí estan a mitges i les obres del CAP Can Llong no tenen ni rastre. 

La darrera novetat a Can Llong va ser a finals de setembre de 2016, dos dies abans del referèndum unilateral de l’1 d’octubre, amb visita de Toni Comín a la zona, calendari d’obres i compromisos. Calia invertir 1,8 milions per fer un edifici de 850 metres quadrats que serien gestionats pel CAP Can Rull (que gestiona el Taulí). Tots els compromisos s’han incomplert amb el pas del temps (més info: ‘El CAP Can Llong funcionarà a finals del 2019‘).

La història de les dues noves plantes de l’hospital Parc Taulí ha estat quelcom diferent, però tampoc han finalitzat les obres. L’Ajuntament va aportar quatre milions d’euros sense tenir competències a canvi que la Generalitat executés el CAP Can Llong. Les obres al Parc Taulí van començar però van encallar l’estiu de 2018 perquè l’empresa va renunciar i les va deixar a mitges. Mesos després s’han iniciat i ara mateix estan a mitges podent-se veure a hores d’ara l’estructura de les dues noves plantes.

Farrés: “va ser un mal negoci” 

Tres anys després, l’Ajuntament es veu obligat a prorrogar el conveni per tres anys més. Fa tres anys el PSC va ser l’únic que va estar en contra d’aquell acord, que es va anomenar Pacte de Salut (més info: ‘El PSC es queda sol contra l’aportació per millorar les urgències del Parc Taulí‘). L’alcaldessa, Marta Farrés, ha mantingut que “va ser un mal negoci” però defensa la necessitat de prorrogar el conveni sobretot per no “deixar tirat” el Taulí sense aportar els quatre milions d’euros que fan possible els 72 nous llits a Urgències.

“Portem el conveni a pròrroga per responsabilitat, malgrat que no hi creiem. És un fet que el conveni no s’ha complert. No s’ha construït el CAP Can Llong”, ha assegurat.

El portaveu d’ERC a l’Ajuntament, Gabriel Fernàndez, ha responsabilitat a l’aplicació de l’article 155 del retard en les obres a Can Llong. Ciutadans ha carregat contra aquesta argumentació: “hi ha un barri que porta 20 anys esperant tenir un CAP i vostè culpa als sis mesos que es va aplicar el 155? Digui-li a la cara als veïns de Can Llong, que són de la seva ciutat i vostè els hauria de defensar”. Des de la Crida, Maties Serracant ha assegurat que si el CAP està a les portes de l’adjudicació és per les gestions del quatripartit i demana a Cs no “minimitzar” les conseqüències del 155.

L’altre soci del govern català, Junts, a través de la portaveu Lourdes Ciuró ha defensat la necessitat d’anar “desencallant” temes. “Fa molt temps que les urgències del Taulí són un desastre i no se solucionarà només amb una ampliació”, ha dit, tot emplaçant els dos representants de l’Ajuntament al Consell de Govern del Parc Taulí a ser més actius i incidents.

Foto portada: reclamació als carrers de Can Llong demanant l’institut i el CAP, fa quatre anys. Autor: David B.