El jutge marca la fiança per Lliure de Corrupció en 3.000 euros

  • El magistrat desestima la petició de Maria Elena Pérez, i la resta d’imputats, i permet l’acusació popular personar-se.

  • Però reafirma la fiança de 3.000 euros que ha d’afrontar Sabadell Lliure de Corrupció.

En una interlocutòria aquest dilluns, el magistrat del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya Joan Manel Abril permet a la Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció personar-se en la peça Montcada del cas Mercuri. Pel que fa a la fiança deixa la situació com estava: l’acusació popular haurà de pagar 3.000 euros.

La interlocutòria del magistrat desestima les dues al·legacions presentades, tant per l’alcaldessa de Montcada i Reixac, Maria Elena Pérez (PSC), a la que es van sumar després la resta d’imputats (Manuel Bustos, Paco Bustos i Daniel Fernández), com també la presentada per la plataforma Sabadell Lliure de Corrupció.

Es permet la personació de l’acusació popular a la peça Montcada…

La defensa de Pérez demanava que no es permetés la personació de Sabadell Lliure de Corrupció en la peça perquè la plataforma es vol presentar en un procediment de Montcada, quan els objectius de la plataforma es circumscriuen a la ciutat de Sabadell. Pérez també al·legava que l’ús de l’acusació popular podia ser indegut o utilitzat amb finalitats partidistes o polítiques.

El magistrat considera que el objecte de la Plataforma sabadellenca justifica la personació en la peça al tractar-se de temes relatius a l’actuació del que va ser alcalde, Manuel Bustos, i regidor d’Espai Públic, Paco Bustos. El jutge també creu que “la forma de l’acusació popular cobra tot el seu sentit, ja que es tracta de la protecció d’interessos difosos o col·lectius, com són els presumptes delictes que s’investiguen en la instrucció, i que constitueixen delictes contra l’administració pública”.

El magistrat desestima la petició dels imputats i tampoc estima la fiança de 20.000 euros que demanava l’alcaldessa.

… però es manté la fiança de 3.000 euros

Per la seva banda, la Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció demanava poder-se personar sense fiança o en el seu defecte, amb una fiança més baixa. Basant-se en la doctrina del Tribunal Constitucional, el magistrat manté la fiança de 3.000 euros perquè creu que no suposa una limitació del dret a l’acusació popular. La fiança s’estableix en funció de la capacitat econòmica de qui es vol personar i en aquest cas, el magistrat creu que 3.000 euros és una quantitat equilibrada tenint en compte que hi ha una trentena d’entitats darrere de la plataforma i 300 signatures.

La plataforma té ara vuit dies per a dipositar la fiança al compte bancari del TSJC. Fa un parell de setmanes, voluntaris de la plataforma van sortir a l’Eix Macià i al Mercat Central a recollir fons econòmics.

Què és la peça Montcada?

La peça 5 del cas Mercuri, que en té 31, investiga el possible tràfic d’influències que van cometre quatres càrrecs polítics (Daniel Fernández, Manuel Bustos, Paco Bustos i Maria Elena Pérez) en la contractació de Carmina Llumà com a alt càrrec a l’ajuntament de Montcada i Reixac.

Aquesta peça s’està instruïnt al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya a diferència de la resta del cas Mercuri, que s’instrueix al jutjat d’instrucció número 1 de Sabadell. Es així perquè afecta un diputat, Daniel Fernández.

Foto portada: Manuel Bustos entrant al TSJC el passat mes de maig per ser interrogat sobre la peça Montcada del cas Mercuri. Autor: David B.

Comments are closed.