Carles Marlés

El portaveu d’ICV, contra l’acord amb EUiA, passa a ser regidor no adscrit

  • Carles Marlés era portaveu d’ICV des de la dimissió de Carme Garcia. Deixa els ecosocialistes amb un regidor.

  • Es mostra contrari a l’acostament amb EUiA i assegura que ICV ha vulnerat els seus compromisos amb ell.

Mai ha estat militant d’ICV i sempre s’ha definit com a independent. Carles Marlés va entrar a les llistes de la coalició ICV-EUiA l’any 2011 com a número 2 després d’un procés de primàries. Des de la renúncia de Carme Garcia, fa pocs mesos, era el portaveu d’ICV a l’Ajuntament. Aquest dimarts ha anunciat la seva renúncia per discrepàncies internes amb els ecosocialistes.

Marlés es mostra contrariat per l’acostament entre ICV i EUiA, que ja han anunciat que tornaran a anar junts a les eleccions municipals de Sabadell malgrat que des de l’any 2011 tenen grups municipals separats. La trencadissa del 2011 ha fet trontollar la coalició roig i verda durant tot aquest mandat. Ara, amb la recomposició, el portaveu d’ICV, Carles Marlés, creu que EUiA hauria de canviar els seus lideratges (Marisol Martínez i Joan Mena) si volien ser creïbles davant una ciutadania que va veure com la coalició es va trencar un mes després de les eleccions de maig de 2011. Així ho ha expressat Marlés (i també Carme Garcia en el seu moment) en públic i en privat. Però la secció local d’ICV ha renunciat a demanar canvis a Esquerra Unida a Sabadell.

ICV i EUiA van presentar fa uns dies el seu acord, assegurant que recomposar la coalició era necessari. Però insuficient. Fan una crida a la ciutadania d’esquerres a fer un moviment més ampli per guanyar les eleccions i governar l’Ajuntament (més info: ‘ICV i EUiA aniran junts a les eleccions de 2015 però volen una candidatura “més àmplia”).

Continuarà sent regidor

L’escenificació de l’acord entre els socis va ser “la gota que va fer vessar el got”, en paraules de Marlés, qui diu no sabia ni que l’acte es duria a terme. “La coordinació d’ICV em va agafar l’anunci”, diu. Així que el des de fa pocs mesos portaveu d’ICV ho deixa. Deixa de ser portaveu d’ICV i abandona el grup municipal.

Però no dimiteix ni abandona la seva acta de regidor. Farà com Antonio Vega, el cap de llista del PP que, per problemes interns amb la formació conservadora, va mantenir l’acta i ha passat a ser regidor no adscrit. Marlés assegura que no deixarà l’acta de regidor perquè va treballar per un programa electoral que continuarà defensant i també perquè “si ho deixo afavoriré els interessos d’un partit [ICV] que mai ha afavorit els meus interessos”. “Vaig treballar aportant feina, coneguts i vots. Tinc una responsabilitat amb ells i jo no m’he apartat ni un mil·límetre del programa”, finalitza.

“La nova direcció ho ha sacrificat tot”

Marlés ha precisat l’origen dels seus problemes a Iniciativa amb el canvi de presidència a nivell local, i l’entrada de Josep López i Naila Caballero.

Han obert escletxes més que tancar ferides i per recomposar la coalició amb EUiA ho han sacrificat tot: el programa electoral, l’orgull de partit, el ressò que podríem haver tingut pel cas Mercuri [iniciat amb una denúncia de Carme Garcia], han renunciat a la pròpia Carme Garcia i ara a mi”.

Tot i així, Marlés manté que “ideològicament no em separa res d’ICV” i es presta disposat a treballar per la ciutat a partir del 2015 però “mai més per un partit”. Això sí, deixa una porta oberta: “si hi ha una aposta atraient sense partits al darrere no hi posaria cap inconvenient”. Qui va ser president de Comerç Centre i un membre important de la Cambra de Comerç i Indústria, d’aquí poc regidor no adscrit (amb menys atribucions que un regidor de grup; per altra banda, tindrà una assignació d’uns 15.000 euros anuals), diu no penedir-se de l’aventura política local. “Malgrat tot, he après molt”, diu.

Aureli Calvo, únic regidor d’ICV al ple

ICV quedarà ara amb un sol regidor fins el mes de maig de 2015, amb Aureli Calvo, recentment elegit regidor després de la dimissió de Carme Garcia, portaveu d’ICV entre 2007 i 2014.

Foto portada: l’encara portaveu d’ICV, Carles Marlés, aquest dimecres. Autor: J.d.A.

13 Comments