El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya condemna l’exalcalde de Sabadell, Manuel Bustos, l’exsecretari d’Organització del PSC, Dani Fernández, i l’encara regidor Francisco Bustos, a un any i quatre mesos de presó per tràfic d’influències. El tribunal inhabilita l’alcaldessa de Montcada, Maria Elena Pérez.
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya considera que els tres polítics van cometre tràfic d’influències per col·locar a Carmina Llumà l’ajuntament de Montcada i Reixac. És la peça 5 del cas Mercuri, més coneguda com a peça Montcada i única fins ara en arribar a judici. La decisió l’ha fet pública aquest migdia la Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, que ha exercit l’acusació popular en el cas, a través de la xarxa social Twitter.
El tribunal condemna els Bustos i Fernández a un any i quatre mesos de presó i una multa de 60.000 euros cadascun, a més de haver de pagar les costes judicials i ser inhabilitats durant 4,5 anys. A Maria Elena Pérez, alcaldessa i candidata a la reelecció, la inhabiliten per set anys La fiscalia i l’acusació popular havien demanat dos anys de presó. La defensa l’absolució de tots els acusats. El judici es va celebrar a finals del mes de gener al TSJC. La sentència es pot recórrer davant el Tribunal Suprem.
De la torre guapo ande estas?, jajajjaja ya no dices nada, anda habla un poco
Yo también me he acordado de De la Torre, jajaja. Recuerdo que a estos delitos los llamó “nimienades”.
Inocente; inocente; inocente….el mantra que ple tras ple repetia el candidat Ayuso quan era portaveu del grup i després el Burgués que per molt que es va fer del grup d’amics del candidat no l’han premiat i no va a la llista i l’han nominat amb l’expulsió.
No he escrit mai comentaris al ISabadell però aquesta ocasió s’ho mereix. Avui s’ha començat ha fer justícia i desitjo que les següents imputacions vagin per el mateix cami.
Amb qui no s’ha fet justícia en aquesta ciutat és amb la persona que va tenir el gest democràtic d’alçada i va decidir anar a Fiscalia.
Parlo de na Carme Garcia regidora en aquell moment d’un partit que mai la merescuda prou. Sols vaig votar ICV les dues vegades que aquesta dona es va presentar i per descomptat ja no ho tornaria a fer donat que ella ha marxat i ho ha fet sense el reconeixement merescut.
Moltes persones a Sabadell, polítics i societat civil , teniem molta informació del que estava passant i, molts podriem haver anat a Fiscalia a traslladar les nostres sospites. No ho vàrem fer, no senyor no ho hem fet, sols ho va fer ella. Això és el que va passar i tota la resta són ganes de voler amagar el cap sota l’ala i no ser prou generosos i valents en reconèixer els fets lloables de les persones que s’arrisquen.
He trucat a l’Ajuntament avui demanant per aquesta dona, volia felicitar-la, m’han dit que no hi era. Des de aqui la meva entranyable felicitació. Gràcies Carme Garcia.
¿Y ahora qué?.
Esta es la pregunta que me han hecho a lo largo del día diferentes personas en el sentido de si Manuel Bustos ingresará o no en la cárcel. La cárcel y el psiquiátrico son dos lugares a los que años atrás, en cumplimiento de una de mis ocupaciones jurídicas, hube de enviar gente, y créanme si les digo que para la mayoría de personas, cualquiera de los dos sitios puede ser el infierno en la tierra y que sólo la evitación de males a terceros justifica la existencia de estas instituciones. Dicho esto, creo que no me equivoco si afirmo que efectivamente Manuel Bustos ingresará en prisión, pero no por esta condena, o al menos no por ahora. La sentencia no es firme, posiblemente sea recurrida en apelación ante el Tribunal Supremo dada la condición de aforado de uno de los condenados. En este caso el aforamiento ha jugado en contra de los acusados por dos motivos: Uno porque sin aforamiento el asunto lo hubiese visto un juzgado de lo penal de Sabadell y la apelación le correspondería a la sección tercera de la Audiencia Provincial de Barcelona, la cual ya ha formado criterio con el archivo del tema de las dietas o sobresueldos de la FMC, y dos porque, aunque la condena fuese la misma, no es lo mismo que te la imponga un juez de lo penal individual, a que te la ponga el Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, máximo órgano en la cúspide de la justicia en Cataluña. Como iba diciendo la sentencia sólo será firme en este caso cuando sea confirmada en apelación por el Tribunal Supremo, mientras tanto Manuel Bustos sigue siendo un ciudadano sin antecedentes penales beneficiado por el principio de presunción de inocencia, ni siquiera puede ser legalmente considerado como un “delincuente primerizo” puesto que aún no ha sido condenado en firme. El tema que se nos plantea es qué ocurrirá si entre el día de hoy y el día en que el Tribunal Supremo confirme esta primera condena se van sumando posibles nuevas condenas de piezas del Mercurio y que alguna de estas nuevas condenas sea también privativa de libertad. En puridad mientras dichas condenas sucesivas no sean firmes, Manuel Bustos sigue gozando de la presunción de inocencia, puesto que las sentencias pudieran ser revocadas o los procedimientos anulados. El problema vendrá cuando alcance firmeza a menos una de las posibles condenas privativas de libertad, en tal caso veo extremadamente complicado que el Tribunal Superior de Justicia, en la pieza de Montcada, o los diferentes juzgados de los penal de Sabadell, en el resto de posibles condenas, al abrir ejecutoria, acordasen conceder a Manuel Bustos los beneficios de la suspensión de la pena (la llamada condena condicional) y es muy probable que veamos a Manuel Bustos ingresar en prisión, al menos unos meses, cosa que no le deseo a nadie.
Antonio Vega
Abogado
Ex.Magistardo Juez Sustituto
Ex Abopgado del Estado Sustituto.
En la majoria d’informacions que es diuen sobre aquest cas s’obliden de dir que l’enxufada, Carmina Llumà, és l’esposa de Marcel Galofré, cap de l’Assessoria Jurídica de l’Ajuntament i peça clau per què tot l’entramat municipal funcioni en contra dels ciutadans i a favor dels polítics. Galofré molt bones relacions amb els Advocats de Sabadell, el que explica que aquesta institució doni suport al candidat del PSC a les eleccions, Josep Ayuso.
El problema del Mercurio no es sólo su alta toxicidad, sino que al tratarse de un metal líquido tiende a extenderse de modo y manera que se hace difícil su control a elevadas temperaturas, como las que estos días se sufren entre los técnicos de urbanismo por el tema de los vertidos de tierras y todo el affaire de la can Alzina.