ERC vol més mesures contra la segregació escolar des de l’Ajuntament

Des de fa anys, Sabadell té un problema amb la segregació escolar, el fenomen pel qual l’alumnat més vulnerable per raons econòmiques o d’origen acaba concentrat en alguns centres educatius (públics) i a la pràctica s’acaba configurant una sistema d’educació molt desigual. Esquerra Republicana sosté que el darrer govern municipal va aconseguir reduir el fenomen, també anomenat de les ‘escoles gueto’ i exhorta l’actual govern a posar fil a l’agulla amb noves mesures. 

El principal grup de l’oposició vol que es redacti un Pla local contra la segregació escolar, que a més i segons diversos estudis bàsicament de la Fundació Jaume Bofill pot repuntar el curs vinent donat els efectes de la pandèmia, per exemple, la preinscripció telemàtica que ha deixat fora desenes de persones. Els fills d’aquestes famílies seran reubicats en les escoles i instituts quan s’acabi la matriculació. També es preveu més matrícula viva (a partir de setembre) perquè la crisi econòmica associada a l’estat d’alarma pot comportar canvis de residència.

Les competències en ensenyament són de la Generalitat però l’Ajuntament té una certa capacitat en la planificació educativa. Per això els republicans demanaran a través d’una moció que el consistori detecti els estudiants vulnerables i els reservi plaça d’acord amb la Generalitat almenys fins un cop comenci el curs. També volen que l’alumnat vulnerable es distribueixi entre les escoles de forma homogènia, un fet que no succeeix ara perquè acaben bàsicament als centres que tenen places lliures. Proposen a més una mesura clau a fer en la preinscripció: ajustar l’oferta de places al volum real d’alumnes previstos:

“La sobreoferta de places actual deixa moltes vacants als centres menys desitjats, i aquestes vacants s’omplen amb més facilitat amb alumnes vulnerables de fora de termini o matrícula viva [un cop comença el curs]”, apunta la regidora Èlia Soriano.

Esquerra assegura que durant l’anterior mandat, amb ells al govern i amb Joan Berlanga com a regidor d’Educació, la segregació escolar va baixar un 10 per cent a primària i un 5 per cent a secundària a la ciutat, segons reflecteixen els estudis del Síndic de Greuges de Catalunya. Però la crisi de la Covid-19 obliga a prendre noves mesures i també, a llarg termini, a fer un Pacte local contra la segregació escolar.

Més info: 

Fundació Jaume Bofill: “la preinscripció telemàtica pot accentuar els prejudicis”

Joan Cuevas (Fundació Bofill): “La preinscripció telemàtica pot accentuar els prejudicis”

Foto portada: la regidora republicana Èlia Soriano, entre Juli Fernàndez i el portaveu municipal Gabriel Fernàndez, en un ple. Autor: David B.

Comments are closed.