Fiança de 3.000 euros a l’acusació popular per a personar-se en una peça del cas Mercuri

  • El jutge ha fixat fiança per exercir com a acusació a la peça relativa a l’ajuntament de Montcada.

  • Lliure de Corrupció qualifica la decisió com a “injusta”. Té 72 hores per a recórrer i vuit dies per pagar.

La plataforma Sabadell Lliure de Corrupció s’ha personat al cas Mercuri, que investiga la presumpta xarxa de corrupció a l’Ajuntament. Ho ha fet tant en el jutjat de Sabadell, on s’investiga el gruix del cas, com al Tribunal Superior de Catalunya, on s’investiga una peça perquè hi ha un diputat imputat. El jutge del TSJC imposa a la plataforma una fiança de 3.000 euros si es vol personar.

El Tribunal Superior de Justícia imposa aquesta quantitat si l’acusació popular es vol personal en la peça que investiga el presumpte tràfic d’influències que el diputat Daniel Fernández, els regidors de Sabadell, Manuel i Paco Bustos, i l’alcaldessa de Montcada, Maria Elena Pérez (PSC) van fer per col·locar a l’ajuntament de Montcada i Reixac a Carminà Llumà, càrrec de confiança de Joaquim Nadal en la Generalitat presidida pel tripartit d’esquerres i dona del cap dels serveis jurídics de l’ajuntament de Sabadell (més informació: ‘El sumari de Mercuri: “Llámala y si no, la apretamos un poco”).

La Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció considera injusta i abusiva aquesta fiança en un comunicat i assegura que la recorrerà.

Valorem que aquesta fiança, a pagar en el termini de només vuit dies, és absolutament desproporcionada i constitueix un obstacle per a la regeneració democràtica i la transparència que des de la Plataforma volem dur a terme. La personació a aquesta peça, igual que les altres, no hauria de comportar cap fiança donada la vessant social, de responsabilitat de la Plataforma i la constatació de la  voluntat de col·laborar amb la justícia per a depurar responsabilitats en el cas Mercuri”, asseguren en un comunicat.

D’altra banda, també es queixen que tenen un termini de tres dies (1, 2 i 3 de novembre, que és pont festiu) per a presentar el recurs a aquesta decisió.

La Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, on hi participen diverses entitats socials i polítiques de l’esquerra local (ICV, Entesa, EUiA, CUP, ERC), es va crear després de l’esclat del cas Mercuri, el novembre de l’any passat. El mes de juliol de 2013 van anunciar la seva personació com a acusació popular, cosa que finalment han fet a finals de setembre (més informació: ‘Sabadell Llliure de Corrupció inicia els tràmits per personar-se en el cas Mercuri‘).

Altres fiances

En altres casos de corrupció, la justícia també ha establert fiances per accedir a l’acusació popular, malgrat que Sabadell Lliure de Corrupció demana poder accedir amb una fiança molt baixa o sense fiança perquè considera que l’accés de la ciutadania a tota la informació és un dret bàsic. El jutge del cas ITV va establir una fiança de 3.000 euros perquè Manos Limpias es personés. El jutge va establir una fiança de 6.000 euros (rebaixada després a 4.000) en el cas Campeón per la personació de Transparencia y Justicia. 1.500 euros va haver d’afrontar, de nou Manos Limpias, en el cas Niemeyer. En el cas Bankia van ser 20.000 euros per Manos Limpias.

Sense notícies del sumari

D’altra banda, malgrat que la jutgessa del cas, i també el jutge instructor de la peça Montcada, han aixecat el secret de sumari a finals d’aquest estiu, les investigacions judicials encara no han arribat a les parts, majoritàriament les defenses. Segons fonts consultades per iSabadell, la jutgesa està extremant les precaucions per evitar filtracions. El fet però és que, segons aquestes fonts, ni les pròpies defenses ara mateix han accedit a les pesquisses.

Foto portada: personació de Sabadell Lliure de Corrupció en el cas Mercuri. Autor: David B.

2 Comments