Vuit anys de l’esclat del cas Mercuri: com està la investigació a dia d’avui?

27 de novembre de 2012. Esclata el cas Mercuri a Sabadell. Han passat vuit anys. Com està la investigació? Quines peces han arribat a judici? Quines s’han arxivat? Què queda per aclarir?

Aquell plujós dimarts de novembre va començar a acabar el bustisme, el sistema de govern que havia dirigit la ciutat durant la primera dècada i mitja del segle XXI. Han passat vuit anys i no tot s’ha aclarit. Queda molt Mercuri pendent, però la instrucció és extremadament lenta i s’ha trobat esculls de tot tipus (des de canvis de jutges fins la pandèmia de Covid-19).

La plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, que es persona des del primer moment com acusació popular al cas, considera que “s’ha avançat molt menys del què seria just”:

“Molt menys del què seria just i desitjable per esclarir tots els fets i depurar les responsabilitats dels encausats. La pròpia lentitud de la justícia, les pràctiques obstruccionistes de les defenses dels imputats, els constants canvis de funcionaris judicials, i ara els efectes de la Covid, han alentit en excés la instrucció de les peces i el seu trasllat a judici”.

A dia d’avui encara hi ha diverses peces obertes, en la primera fase del procés judicial (instrucció o investigació). Les dues més importants són:

  • La peça del suborns, la peça 1 o peça principal. És la que origina el cas Mercuri, a partir de la denúncia de suborns a canvi d’obra pública. Qui subornava? Empresaris que no rebien contractes municipals. Qui era subornat? Jordi Soriano, el principal investigat, qui va ser portaveu municipal del PP entre 2003 i 2011 a l’Ajuntament. Soriano no va formar part mai de l’executiu de Bustos però tenia un pacte per donar suport al PSC de l’època. La denúncia inicial, d’un antic col·laborador de Jordi Soriano, anava més enllà, i entrava al govern de l’època, però mai s’ha investigat cap membre de l’executiu bustista per aquesta peça. Entre les obres sota sospita, la construcció del centre cívic de Can Llong, l’annex de Fira Sabadell per fer un viver d’empreses i l’ampliació que Torra SA va fer del cementiri municipal a canvi de gestionar una instal·lació fins aquell moment de gestió directa.
  • La peça sobre l’adjudicació del contra de residus a l’empresa SMATSA. La instrucció està pràcticament finalitzada. Arribarà a judici amb tota seguretat. Es desconeix quan. Estan investigats Manuel Bustos i Paco Bustos, la cúpula de l’empresa, diversos tècnics i, per una derivada del cas, regidors que van entrar després a l’executiu, com Cristian Sánchez i Ana Carrasco.

De les prop de 40 investigacions que van acabar configurar el macrocas Mercuri, i excloses algunes que afecten exclusivament afers privats sense rellevància pública, les principals peces jutjades a dia d’avui són les següents:

  • La peça Montcada. Va investigar si es van cometre irregularitats penals a canvi d’endollar una urbanista a l’ajuntament de Montcada i Reixac. El TSJC van condemnar Manuel Bustos, alcalde de Sabadell, Paco Bustos, primer secretari comarcal del PSC, Daniel Fernández, exdiputat i secretari d’Organització del PSC, i l’alcaldessa de Montcada, Maria Elena Pérez. El judici es va celebrar l’any 2015. El Suprem va ratificar la condemna de 16 mesos de presó.
  • La peça sobre les multes. L’Audiència de Barcelona va condemnar Manuel Bustos a 36 mesos de presó per prevaricació, com també a l’anterior intendent de la Policia Municipal, José Miguel Duran. Es van fer gestions per deixar en no res dues sancions de la Policia Municipal a Bustos. La sentència no és ferma i espera des de fa dos anys la resolució del recurs per part del Tribunal Superior de Justícia.
  • La peça sobre les despeses de Paco Fernández, gerent dels consorcis comarcals i exregidor a Sabadell. Fernández ha estat condemnat recentment a 36 mesos de presó per malversació però esquivarà la presó ja que va arribar a un acord amb fiscalia a canvi de tornar els diners, 32.000 euros, i fer treballs socials. L’acusació particular, el Consell Comarcal, i la popular, Sabadell Lliure de Corrupció, han presentat recurs d’apel·lació.

Altres peces obertes pendents d’acabar la investigació i anar a judici o arxivar-se:

  • Els presumptes endolls a institucions supramunicipals. S’investiga si, com s’havia denunciat públicament (i se sentencia en la peça Montcada per exemple), Bustos havia emprat els seus tentacles per col·locar militants o dirigents afins a altres institucions, com el Consorci de Residus. El dubte és si es van cometre il·lícits penals per fer-ho, forçant la normativa o incomplint-la. En aquesta investigació torna a estar investigat l’exalcalde i també Paco Fernández, qui era l’executor dels endolls.
  • Peça 6 o Can Xupa: s’investiguen els abocaments de residus a la finca de Can Xupa, al costat de Ca n’Alzina, entre Sabadell i Polinyà. S’investiga Soriano, els exregidors d’Urbanisme, Joan Manau, i Medi Ambient, Ricard Estrada, l’exintendent Duran, l’exassessor Xavi Izquierdo i l’empresari José Manuel González Parra i el policia nacional Joaquín Cañete. Derivada d’aquesta investigació es va crear la peça 36, que investiga si una certificació aportada a l’expedient per les terres abocades a Can Xupa es va falsejar. S’investiga de nou l’exregidor del govern Estrada i el popular Soriano, a més d’empresaris.
  • Obres sense llicència al carrer Fernando Poo: en aquest cas s’investiga si es van cometre irregularitats en unes obres sense llicència. S’investiga (l’encara) president del Gremi de Constructors i tiet de Bustos, Melquíades Garrido (detingut pels Mossos com Soriano durant tres dies aquell 27 de novembre de 2012) i el cap d’Urbanisme de l’època, Manuel Somoza, entre altres.
  • La presumpta falsificació per pagar menys Impost d’Activitats Econòmiques de l’empresa Sitjas Motor. S’investiga Garrido i l’exregidora Montserrat Capdevila, entre altres.
  • Una peça similar investiga si Garrido i tècnics municipals val alterar a la baixa les certificacions d’obres perquè l’empresa Servando López Orús pagués menys tributs municipals.
  • Un presumpte delicte contra l’administració pública per una reunió entre responsables municipals amb el presumpte motiu de dissuadir un empresari que pretenia denunciar abocaments irregulars de terres. S’investiga de nou Duran (l’exintendent de la Policia), el propi Bustos, i l’excap d’Urbanisme, Manuel Somoza.
  • Falsificació documental, tràfic d’influències i prevaricació per rebaixar l’import del IAE a la concessionària Sitjas Motor SL .

La investigació del cas, recorda Sabadell Lliure de Corrupció, només entra en els dos darrers anys del govern bustista, entre 2010, quan es va denunciar el presumpte suborn, i l’any 2012, quan esclata el cas. Tot el període anterior, de 1999 a 2010, queda fora de la investigació político-judicial “desconeixent però el veritable abast de les possibles irregularitats des de que el PSC va arribar al govern municipal l’any 1999”.

Més informació: 

Foto portada: Bustos, sortint dels jutjats, on va declarar per primer cop durant el cas. Més de sis hores al desembre de 2012. Autor: David B. 

Comments are closed.