Foto portada: l'advocat de l'acusació popular, Raúl García Barroso. Autor: M.Tornel.

SMATSA nega que el contracte estigués arreglat: sense un error “palmari” de FCC haguessin perdut

  • Díaz defensa la legalitat de l’adjudicació del contracte i nega finançar la campanya de Bustos. 
  • Empresa i acusació popular donen per fet que el cas acabarà en judici oral. Però encara trigarà. 

El màxim dirigent de Serveis Medi Ambient SA, Eugenio Díaz, ha defensat en seu judicial la legalitat de l’adjudicació del contracte. El màxim responsable d’SMATSA sosté que va ser tan correcta que si no hagués estat per un error “palmari” del principal competidor, haguessin perdut. Díaz ha declarat aquest dijous, com també la responsable de comunicació de l’empresa, Marina Taltavull. Gervasio Rodríguez, propietari del grup, ha acreditat el seu mal estat de salut per no declarar. 

Díaz assegura que en el plec tècnic, les clàusules obligaven a presentar una doble proposta. La primera tenint en compte els camions, contenidors i màquines existents a Sabadell l’any 2012 en aquell moment i la segona tenint en compte la maquinària que s’havia d’incorporar a partir del 2014. Era prescriptiu fer-ho així. Però Fomento de Construcciones y Contratas no va presentar el primer escenari.

“Aquest error, palmari, els va situar en una posició tan dolenta en la puntuació que els era impossible recuperar malgrat que la seva oferta econòmica fos molt millor que la nostra. El contracte estava tan poc arreglat que si FCC no hagués fet aquest error haguessin guanyat amb total seguretat, malgrat que nosaltres haguéssim recorregut”, ha assegurat a aquest digital.

Díaz sosté que el plec de clàusules estava ple “d’errades”. Ha declarat durant més d’una hora. Pel que fa a les sospites d’haver pagat un acte per la campanya de Manuel Bustos de 2011 (a canvi de la concessió) ha assegurat que van pagar un doble patrocini d’una fira de residus que es va fer a Sabadell l’any 2010. Es tracta del saló Reinnova, que organitzava cada dos anys el Consorci de Gestió de Residus del Vallès Occidental quan el seu president era Juan Carlos Sánchez, tinent d’alcalde de Bustos i després alcalde.

“Es tractava d’un doble patrocini. Per un costat, el genèric i compartit amb altres empreses i en segon lloc un d’exclusiu pel sopar que es va fer per a 200 persones a Castellarnau amb els expositors, assistents i empreses convidades. El famós sopar no era de la campanya electoral sinó d’aquesta fira, com queda acreditat”.

Segons Díaz, així s’han esvaït els dubtes sobre el finançament de la campanya electoral socialista.

Donen per fet que aniran a judici

No obstant, el màxim responsable de l’empresa considera que donades les “converses interceptades pocs favorables als interessos de l’empresa”, la peça 28 del cas Mercuri acabarà en vista oral. “El que sí servirà la instrucció és per reduir molt el número de presumptes delictes i també el número d’investigats”, vaticina. “Aniran a judici segur perquè hi ha una base probatòria tremenda”, diu l’advocat de l’acusació popular, Raúl García Barroso, qui recorda que l’atestat dels Mossos concreta que la policia va localitzar a la seu de l’empresa “un document i un correu electrònic” amb un “esborrany” del plec de clàusules dos mesos abans que fos públic.

No contesta les acusacions populars ni particular

Díaz ha respost les preguntes de la jutgessa instructora del cas, Beatriz Faura, la fiscal, que ha pres part per videoconferència, i les defenses, però no a les acusacions particular ni popular. La declaració de la cap de Comunicació, Marina Taltavull, s’ha allargat uns 30 minuts.

La sospita: un contracte arreglat

La jutgessa instructora investiga els màxims dirigents d’SMATSA, i també l’exalcalde Bustos i l’exregidor Paco Bustos, sospita que l’empresa va tenir informació de forma anticipada mentre que ells van subornar els edils, entre altres presumptes delictes. El contracte es va adjudicar l’any 2012 per un import de 370 milions a un màxim de 20 anys.

Concentració a les portes dels jutjats

Sobre les 10 del matí, quan han començat les declaracions, s’han concentrat a les portes dels jutjats una vintena de persones, vinculades a les plataformes Sabadell Lliure de Corrupció, acusació popular, i Stop-Smatsa. Entre ells, el principal interlocutor amb l’empresa al consistori, el regidor de Serveis Municipals, Lluis Perarnau, i Glòria Rubio, els dos de la Crida per Sabadell.

Foto portada: l’advocat de l’acusació popular, Raúl García Barroso. Autor: M.Tornel.