El ple aprova per segon cop canviar de nom el carrer del Marqués de Comillas

El ple ha aprovat per segona vegada en dos anys suprimir el carrer del Marqués de Comillas, al Centre. Ja es va fer a començaments de l’any 2019 dins d’una bateria de noms vinculats a les dictadures de Franco, Primo de Rivera o l’esclavisme. I s’ha tornat a fer ara a través de la proposta de la Federació d’Associacions de l’Àfrica Negra de Sabadell. 

Aquesta entitat proposava suprimir el carrer del Marqués de Comillas, en un dels trams de la Gran Via al seu pas pel Centre. I donar-li el nom del carrer a Amílcar Lopes Cabral, l’activista de la independència de Guinea Bissau i Cap Verd, antigues colònies portugueses. Però finalment deixarà en mans de la Comissió del Nomenclàtor quin ha de ser el nom escollit. Hi ha altres propostes com la del fundador de la Creu RojaHenry Dunant, ja que l’entitat solidària té la seva seu en aquest carrer.

La proposta ha obtingut consens, 24 dels 27 regidors del ple. Només se n’ha desmarcat Ciutadans. La regidora Laura Casado ha defensat que “l’esclavisme va ser una de les pitjors xacres de la humanitat” però a la vegada ha defensat que Antonio López, el Marqués de Comillas, va ser un “propulsor de les arts i la indústria a Catalunya amb empreses a nivell internacional”. Casado rebutja veure el “passat amb els ulls del present”. El partit taronja ja es va abstenir l’any 2019 en la discussió.

PSC, ERC, Crida, Junts i Podem a favor

Però tant el PSC com ERC, la Crida, Junts i Podem han votat a favor. Tots han destacat que és impropi tenir un carrer dedicat a una persona vinculada al comerç d’esclaus. La regidora republicana Francisca Maya i portaveu de la Crida, Nani Valero, emplacen l’actual govern, format pel PSC i Podem, a aplicar la proposta del 2019, tot recordant que la moció donava un any per canviar 12 noms, dels quals només s’han derogat els dels alcaldes Marcet i Llonch, vinculats a la dictadura franquista.

Els representants del govern s’han sumat a la proposta. El regidor de Cultura, Carles de la Rosa (PSC), ha recordat les polèmiques associades als canvis del nomenclàtor, com la polseguera aixecada per l’informe Machado l’any 2018, i la “complexitat” que comporta canviar noms de carrers, especialment si afecten molts veïns (com pot ser el cas). De la Rosa ha anunciat que al llarg d’aquest any s’aprovarà el nou reglament de la Comissió de Nomenclàtor.

El canvi de nom del carrer del Marqués de Comillas serà debatut en aquest òrgan, que farà la proposta de nom, que haurà de ser aprovada per la Junta de Govern Local.

Més informació: 

Acord històric per suprimir els noms vinculats a les dictadures

Foto portada: placa del Marqués de Comillas, fa un temps. Autor: David B.

Comments are closed.