Foto portada: retirada del monòlit a l'alcalde Marcet. Autor: David B.

Sabadell per la República celebra la retirada del monòlit a Marcet

  • L’entitat republicana encoratja el quatripartit a seguir la política de “reparació històrica”.

  • Crítiques a la manca d’avisos del govern local de que es retiraria el monòlit.

Sabadell per la República celebra la retirada del monòlit dedicat a Sabadell a l’alcalde franquista José Maria Marcet, sent el primer pas de la depuració del nomenclàtor anunciat per govern d’esquerres el passat divendres. No obstant, l’acció ha deixat un sabor agredolç a l’entitat.

Sabadell per la República va ser especialment persistent a l’hora de demanar un carrer de la República a Sabadell i la retirada del carrer dedicat al rei Alfons XIII. Durant anys, cada 14 d’abril substituiren el carrer d’Alfons XIII per uns plafons amb el nom del carrer de la República. Quan el canvi es va fer real, i oficial, l’entitat va recordar que demanaven retirar les referències franquistes del nomenclàtor local.

“S’ha perdut una oportunitat”

Ara feliciten l’actual govern per retirar el monòlit dedicat a l’alcalde franquista José Maria Marcet, així com anunciar el canvi de nom de la plaça Marcet, dedicada a qui va ser la cara visible del règim a la ciutat durant 20 anys però a la vegada un alcalde reconegut i respectat (més info: ‘L’Ajuntament retirada el monument a Marcet‘). No obstant, l’entitat manifesta que l’executiu presidit per Juli Fernàndez “ha perdut una oportunitat de fer pedagogia” i explicar les raons que justifiquen la decisió. Un fet que ajudaria la ciutadania a conèixer la història i evitar “qualsevol intent de reacció” dels sectors més conservadors locals.

El cap del partit nazi a Espanya, Hans Thomsen; el governador civil de Barcelona, Antonio Correa Véglisson, i l’alcalde de Sabadell, Josep M. Marcet, passejant pels carrers de Sabadell
El cap del partit nazi a Espanya, Hans Thomsen; el governador civil de
Barcelona, Antonio Correa Véglisson, i l’alcalde de Sabadell, Josep M.
Marcet, passejant pels carrers de Sabadell

Així recorden que Marcet, més enllà de la seva gestió com alcalde, va combatre al bàndol franquista, va militar a la Falange Española Tradicionalista y de las JONS i va tenir simpaties públiques pel règim nazi. Així difonen una imatge de Marcet per Sabadell acompanyat del cap del partit nazi a Espanya, Hans Thomsen. De fet, els vincles de Marcet amb el nazisme van fer a l’Amical de Mauthausen demanar la retirada de la plaça Marcet l’any passat.

acte de lliurament del retrat de Hitler dedicat a Marcet (a la dreta aplaudint)
Detlev Ehlers, cap nacional de les Joventuts Hitlerianes a Espanya, lliura un retrat de Hitler dedicat a Marcet (a la dreta aplaudint), el 22 d’agost de 1941.

L’Amical, que representa els antics deportats als camps nazis, ha celebrat des de l’Aplec aquest dilluns la retirada del monòlit i de la plaça (més info: ‘Homenatge especial als sabadellencs dels camps nazis‘). Sabadell per la República destaca que Marcet es va saber arreglar la biografia en una ciutat d’àmplia tradició obrerista i republicana “per fer-la més digerible”.

Per molts sabadellencs, la imatge de Josep Maria Marcet encara és la de l’alcalde que va permetre el retorn de molts exiliats de Sabadell, entre ells els de vells sindicalistes que no van dubtar en ajudar a bastir el Sindicat Vertical, o que van trobar feina a les fàbriques tèxtils, molt necessitades de mà d’obra especialitzada. Sempre imposant, a canvi, la seva renúncia a qualsevol activitat política contraria el règim”, assegura Sabadell per la República.

L’entitat creu que s’ha explicat poc el paper de Marcet durant la Guerra Civil i gens les “simpaties” amb el nazisme. Així anima a l’actual govern a seguir impulsant la política de reparació de la història, però de forma “pública, transparent i participativa”. Lamenten que van saber de la retirada del monòlit el dia abans, i a mitges (de fet no va haver convocatòria més enllà d’una convocatòria de premsa ambigua). I mantenen que l’equip de govern no ha estat “coherent” amb el principi de participació “fent més que difícil poder convertir l’acte realitzat en una festa ciutadana amb tants de sabadellencs que esperàvem i desitjàvem la retirada d’aquest monument”.

Foto portada: retirada del monòlit a l’alcalde Marcet. Autor: David B.

One Comment