Monument Plaça Marcet

L’Ajuntament retira el monument dedicat a l’alcalde franquista José María Marcet

  • Fernàndez anuncia el canvi de nom imminent de les places Marcet i d’Antoni Llonch.

  • El consistori retirarà les 33 plaques amb referències franquistes a edificis.

El govern municipal ha fet retirar aquest divendres el monument dedicat a l’alcalde franquista José María Marcet, situat a la plaça del mateix nom. El consistori ha anunciat a més l’inici del Pla de memòria històrica la retirada del nom de les places Marcet i del seu successor Antoni Llonch de les places, i l’inici del procediment per retirar les 33 plaques amb símbols franquistes que queden a la ciutat. D’altra banda, el consistori ja ha iniciat el procediment per renovar el nomenclàtor de la ciutat.

“No volem cap vestigi ni cap homenatge al franquisme als carrers i places de Sabadell”, ha declarat l’alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez. “Volem evitar actes romàntics sobre el que va passar fa 40 anys ja sigui pel pas del temps o pels actes malintencionats”, ha seguit el batlle.

D’aquesta forma es posa en marxa el Pla de memòria històrica de l’Ajuntament, que inclou retirar les 33 plaques amb referències franquistes que queden a edificis particulars. Fa anys se’n van treure moltes mitjançant la Llei de memòria històrica aprovada al Congrés dels Diputats l’any 2007 i la resta es volen treure emparant-se en la Llei de memòria històrica del Parlament. “Comunicarem als representants de les comunitats de veïns la retirada de les plaques a càrrec de l’Ajuntament”, ha avançat Fernàndez.

Monument Plaça Marcet
L’equip de govern, al complet aquest divendres. Autor: David B.

Així mateix, es posa en marxa una revisió del nomenclàtor. “Serà un treball ampli i ja tenim la comissió constituïda”, avança, amb dues decisions ja preses: canviar de noms les actuals places de l’alcalde Marcet i de l’alcalde Llonch. Les dues estan ubicades al Centre. “La retirada serà tan immediata com sigui possible”, ha argumentat, insistint que cal posar al dia el nomenclàtor després de la darrera gran revisió, als anys 80 del segle passat.

Preguntat sobre la revisió de nom de l’escola Alcalde Marcet, a Can Puiggener, ha assegurat que faran propostes a les administracions que calgui (en aquest cas, al departament d’Ensenyament). Sobre el bust que Antoni Llonch té al Teatre Municipal La Faràndula ha assegurat que és un cas més “anecdòtic” i que “s’analitzarà en coherència amb el pla de memòria”. Llonch va ser alcalde franquista però a la vegada activista teatral i fundador de Joventut de la Faràndula. Marcet i Llonch van ser dos dels tres alcaldes que Sabadell va tenir durant el franquisme (més info: ‘Los alcaldes franquistas de Sabadell‘).

Monument Plaça Marcet
El monument, ja al camió. Autor: David B.

Els 14 regidors del govern, cap de l’oposició, han seguit en viu la retirada del monument a Marcet, així com dues dotzenes de ciutadans. El monument serà guardat a dependències municipals.