Foto portada: castell de focs, aquest dilluns. Autor: David B.

Quins canvis li calen a la Festa Major?

A tenor de l’expressat pel nou govern de Sabadell, i també per les peticions de part de l’oposició, la Festa Major de l’any vinent tindrà canvis importants. La celebració del 2015, tancada gairebé al complet per l’anterior govern socialista, serà l’última d’un seguit de festes majors amb una estructura gairebé idèntica i memoritzada per gran part de la ciutat. Una estructura que no poca gent creu envellida i que crida a una renovació.

Com és tradicional el castell de focs ha posat punt i final aquest dilluns a la Festa Major, tot i que com a novetat s’ha fet un darrer concert al Passeig, que ha començat molt passades les 23 hores. Sigui com sigui però hi ha un cert consens que la festa canviarà en la següent edició.

Cada any es el mateix i els actes mai començan puntuals”, assegura la ciutadana Teresa Usas al Facebook de iSabadell en resposta a l’opinió sobre la festa. “Veurem l’any que ve quins canvis fa el nou alcalde, ja que aquesta Festa Major estava ja organitzada per l’antic alcalde. Espero que hi hagin canvis perque cada any es igual…”, afegeix Aida BP. “La organización de la cursa de los niños es patética tanto para salir del pabellón cuando los dejas como para recogerlos. Y cada año igual…“, diu Teresa Romero. Altres ciutadans destaquen en positiu activitats. Maria Salido destaca els tabalers i els diables, mentre que Ivan Garcia demana que les Barraques tanquin més tard: “no conec cap poble de l’estat que faci aquests horaris tan poc festius”, assegura.

L’alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez (ERC), ha valorat positivament la participació. Però en declaracions a Ràdio Sabadell ha afegit que caldrà avançar en la descentralització. Manté que el model de la festa ha de ser “sabadellenc, popular, participatiu i encara millor del que tenim a dia d’avui” segons l’alcalde. Sense entrar en detalls, sembla segur també que les Barraques canviaran de nou d’ubicació després de quatre edicions al Vapor Turull. En tot cas, Fernàndez manté que caldrà fer les valoracions a partir d’ara i estudiar els canvis durant tot l’any de la mà de les entitats.

Oposició

Des de l’oposició també es demanen canvis. Per un costat, Unitat pel Canvi creu que cal descentralitzar la Festa Major, portant-la a altres barris i repensant-la de bell nou: buscant una nova ubicació a les Barraques, portant activitats on no se’n fan, buscant actes per a persones de mitjana edat i gent gran, repensant el paper del govern en tota la festa i donant-li una volta al protocol institucional. “Talment com va fer el primer govern d’Antoni Farrés, creiem que cal repensar a fons la festa major conjuntament amb la ciutadania”, assenyala el portaveu, Joan Berlanga. Així proposa que el tret de sortida de les curses el facin esportistes o representants de clubs i no sempre l’alcalde o el regidor. Pel que fa a qüestions protocolàries, Berlanga apunta un “continuïsme” de l’actual govern respecte a l’anterior.

Ciutadans, que té tres regidors, també demana portar més activitats als barris i creuen que la ciutat té equipaments de qualitat suficients perquè la festa estigui descentralitzada. Així ho apunta el seu portaveu, Joan Garcia, qui també demana que es facin algunes activitats en llengua castellana i es potenciïn les activitats en anglés. El regidor de Guanyem Miquel Soler en va parlar també en una tertúlia de Ràdio Sabadell. Està d’acord en portar activitats als barris però creu que primer cal potenciar el transport públic.

Foto portada: castell de focs, aquest dilluns. Autor: David B.