A tenor de l’expressat pel nou govern de Sabadell, i també per les peticions de part de l’oposició, la Festa Major de l’any vinent tindrà canvis importants. La celebració del 2015, tancada gairebé al complet per l’anterior govern socialista, serà l’última d’un seguit de festes majors amb una estructura gairebé idèntica i memoritzada per gran part de la ciutat. Una estructura que no poca gent creu envellida i que crida a una renovació.
Com és tradicional el castell de focs ha posat punt i final aquest dilluns a la Festa Major, tot i que com a novetat s’ha fet un darrer concert al Passeig, que ha començat molt passades les 23 hores. Sigui com sigui però hi ha un cert consens que la festa canviarà en la següent edició.
Cada any es el mateix i els actes mai començan puntuals”, assegura la ciutadana Teresa Usas al Facebook de iSabadell en resposta a l’opinió sobre la festa. “Veurem l’any que ve quins canvis fa el nou alcalde, ja que aquesta Festa Major estava ja organitzada per l’antic alcalde. Espero que hi hagin canvis perque cada any es igual…”, afegeix Aida BP. “La organización de la cursa de los niños es patética tanto para salir del pabellón cuando los dejas como para recogerlos. Y cada año igual…“, diu Teresa Romero. Altres ciutadans destaquen en positiu activitats. Maria Salido destaca els tabalers i els diables, mentre que Ivan Garcia demana que les Barraques tanquin més tard: “no conec cap poble de l’estat que faci aquests horaris tan poc festius”, assegura.
L’alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez (ERC), ha valorat positivament la participació. Però en declaracions a Ràdio Sabadell ha afegit que caldrà avançar en la descentralització. Manté que el model de la festa ha de ser “sabadellenc, popular, participatiu i encara millor del que tenim a dia d’avui” segons l’alcalde. Sense entrar en detalls, sembla segur també que les Barraques canviaran de nou d’ubicació després de quatre edicions al Vapor Turull. En tot cas, Fernàndez manté que caldrà fer les valoracions a partir d’ara i estudiar els canvis durant tot l’any de la mà de les entitats.
Oposició
Des de l’oposició també es demanen canvis. Per un costat, Unitat pel Canvi creu que cal descentralitzar la Festa Major, portant-la a altres barris i repensant-la de bell nou: buscant una nova ubicació a les Barraques, portant activitats on no se’n fan, buscant actes per a persones de mitjana edat i gent gran, repensant el paper del govern en tota la festa i donant-li una volta al protocol institucional. “Talment com va fer el primer govern d’Antoni Farrés, creiem que cal repensar a fons la festa major conjuntament amb la ciutadania”, assenyala el portaveu, Joan Berlanga. Així proposa que el tret de sortida de les curses el facin esportistes o representants de clubs i no sempre l’alcalde o el regidor. Pel que fa a qüestions protocolàries, Berlanga apunta un “continuïsme” de l’actual govern respecte a l’anterior.
Ciutadans, que té tres regidors, també demana portar més activitats als barris i creuen que la ciutat té equipaments de qualitat suficients perquè la festa estigui descentralitzada. Així ho apunta el seu portaveu, Joan Garcia, qui també demana que es facin algunes activitats en llengua castellana i es potenciïn les activitats en anglés. El regidor de Guanyem Miquel Soler en va parlar també en una tertúlia de Ràdio Sabadell. Està d’acord en portar activitats als barris però creu que primer cal potenciar el transport públic.
Si s’obre un debat sobre la propera Festa Major, potser és un detall que alguns no compartiran, però jo crec que un dels greus problemes que tenen molts dels actes programats son els seus horaris, especialment els que es fan als vespres. No pot ser que ens haguem d’esperar fins les onze per escoltar unes havaneres o un concert. Potser ens hauríem d’anar acostant als horaris europeus i avançar els actes a unes hores més adequades, quarts de deu o les deu no seria pas cap desgavell i la gent que des de les nou s’asseu a les cadires per guardar-les no hauria d’esperar dues hores. És una idea general de tots els actes de la nit, crec que comencen molt tard.
En realitat saben vostès com s’organitza una festa major a qualsevol ciutat? Per començar cal tenir en compte que els tècnics de cultura son els mateixos de fa anys. O sigui, son funcionaris que no vull pensar que els anys els hagi saturat les idees, però ho sembla.
Durant l’any reben trucades i e-mails de nombrosos representants d’Artistes,Grups i Companyies que donen a conèixer els seus treballs i s’ofereixen a participar…
Cal triar, remenar i gestionar el que per cost i “alguna cosa més”, entri dins les possibilitats pressupostàries de l’Ajuntament destinades a la Festa. Així doncs, cal pactar amb ells i signar el conveni d’acord. D’altra banda cal posar-se en contacte amb les entitats sabadellenques (com ha de ser) que participen com cada any per saber com i on ubicar-los; i tot seguit, confeccionar el programa. De fet, la Festa Major comporta feina i molta atenció i dedicació per part d’aquests abnegats funcionaris que l’organitzen. La coordinació es vital! Ep! però de fàcil res de res eh? Son aquelles petites cosetes que gràcies al funcionariat, (grans experts culturals) assoleixen amb èxit el bon funcionament de totes les activitats. Sense ells la Festa aniria de dret cap al pedregar! Però sabeu? Em sorprèn la manca de idees. Aquella cosa que motivi, que intenti trobar una festa amb personalitat. Em refereixo a aquell tipus de festa que ens engresqui a sortir de casa i que ens faci estar al carrer la major part del temps per gaudir-la de ple. Malauradament, tot i la gran quantitat d’actes, si us soc sincer, ben pocs m’han motivat. Però no tot ha de raure en les activitats eh? Quan sortia als vols de les 9 de la nit al carrer, el centre de la ciutat, hi trobava molta gent a les terrasses i poc mes ambient. Això si, un concert inesperat al carrer d’Angel Guimerà organitzat pel “Morrosko” on ni tan sols es donava a conèixer al programa. O sigui, que em trobava amb actes alternatius a la festa i que d’activitats de la festa mateixa ben poques n’hi havia o al menys, de les que se’n feien gairebé totes tenien a veure amb concerts de diversos estils musicals. Gairebé tot música y poca cosa més.
Es bó que hi hagi ambient als carrers durant la festa major, però bé caldria posar-hi un xic d’imaginació aprofitant la bona predisposició ciutadana per introduir aquells elements dinamitzadors que sense haver de ser una gran cosa, al menys, servissin per animar al personal. Alerta! L’únic responsable no necessàriament ha de ser l’Ajuntament. També ha de recaure en els responsables dels comerços, perquè ells, també haurien de participar en la creació d’un ambient atractiu i suggerent als seus carrers. La clau es crear una festa amb il.lusió, amb un xic d’originalitat ,amb motivació i amb moltes ganes de fer-la millor. Tan complicat o tan difícil es posar-hi enginy? Malauradament, no he tingut la fortuna que algun conegut de fora m’hagi dit satisfet – Ondia!, la festa major de la teva ciutat es una passada!. Tornaré l’any que bé!- Bé…potser ho he somiat…però no sabeu pas com m’agradaria!
Por mi parte la fiesta de Sabadell hace años que no tiene interés,no hacen nada que me motive a salir a disfrutar de ella.Está destinada casi en su totalidad a los niños y tampoco es que sea una diversión impresionante para ellos,pues todos los años hacen lo mismo y solo se divierten los más pequeños que como quien dice es la primera vez que la viven.Para los adolescentes como quien dice solo están las barracas y para los mas mayores o los conciertos que los últimos años tampoco es que sean nada excepcional o las visitas guiadas;pero cuando ya las has visto una vez,qué haces?
Por lo demás creo que habría que cambiar y modernizar la fiesta con ideas nuevas,buscar nuevos actos y variar cada año haciendo cosas diferentes;también creo que habría que hacer mas conciertos a diferentes horas y en diferentes puntos de la ciudad,porque la fiesta no solo es el centro,debería de ser por toda la ciudad.
Y si por mi fuera uniría todas las fiestas de los barrios en la fiesta de Sabadell,haciendo de ella una verdadera fiesta de toda la ciudad.Se ahorraría en algunas cosas como en los cacharros de la feria y se podría invertir en otras que se repartirían por los barrios.
El resto del verano en vez de hacer fiestas de barrios tristes y que no tienen casi presencia por parte de los ciudadanos,se podrían hacer otras cosas;es hora de reinventarse y modernizarse,el actual modelo de fiestas de la ciudad está desfasado y anclado en costumbres de hace décadas y que no está acorde con los tiempos que vivimos.
Esperem que aviat Unitat pel Canvi s’adoni que la gran diferència entre Antoni Farrés i el PSUC d’aleshores i ells és precisament en el tracte amb els barris. En aquella època no ens n’aprofitàvem, dels barris, sinó que els incloíem en el marc de la ciutadania; ara (potser per ignorància política i/o personal, vull dir, dels lideratges polítics), els polítics, a manca de propostes realistes i de progrés llacen els discurs del populisme. Utilitzen ‘barri’ com a mot electoralista i res més, sense més contingut per farcir.
Certament, la Festa Major de Sabadell hauria de tancar un cicle i obrir-ne un de nou. Les activitats són pràcticament les mateixes un any rere l’altre amb la variant lògica dels diferents grups musicals, però l’esquema és el mateix.
Cal tancar l’etapa de les festes majors de l’era Bustos, basades amb més talonari que imaginació i programades des del departament de Cultura. A un any vista tenim l’oportunitat de programar una Festa Major veritablement popular, on la ciutadania no sigui tan sols l’espectadora i la que ompli la xifra de participants, sinó la protagonista. Cal més imaginació, innovació i participació en el seu disseny. Una possibilitat seria convocar una pluja d’idees o un concurs d’idees oberts a la ciutadania i les entitats i Visca la Festa Major.
Em sembla que es el que s’hauría de fer. Totalment d’acord amb tú Isidre.