Foto portada: l'inspector en cap dels SS.TT. Ensenyament al Vallès Occidental, Josep Plancheria, la directora, Carme Vigués, i el director adjunt, Fernando Garcia. Autor: J.d.A.

Retard en l’adjudicació de les beques menjador

  • Ensenyament espera comunicar a les famílies si tenen beca abans de l’inici del curs escolar.

  • Es redueix el número de grups que superen la ràtio d’alumnes per aula.

La directora dels Serveis Territorials d’Ensenyament al Vallès Occidental, Carme Vigués, espera que les famílies puguin saber abans de l’inici del curs si tenen assignada una beca pel menjador. Vigués ha reconegut retards importants per aquest curs i en responsabilitza a la manca de pressupost de la Generalitat. A Sabadell 36.098 alumnes estudiaran els ensenyaments obligatoris, batxillerat o cicles formatius.

A trets generals, dos de cada tres alumnes ho fan a l’ensenyament públic i una mica més d’un de cada tres ho farà a l’escola concertada. Durant el curs 2016-2017 hi haurà menys grups de P3 amb 25 alumnes o més (es passa del 29 per cent al 4,6 per cent). Gairebé un de cada cinc alumnes de primer d’ESO tindrà més de tres companys a classe, malgrat que la xifra s’ha reduït des del 27 per cent el curs 2015-2016 fins el 18 per cent del curs que està a punt de començar.

Obres a centres de Sabadell

A Sabadell, Ensenyament ha fet diverses inversions aquest estiu. Són les següents:

  • Es continuen adequant espais a l’IES La Serra (Can Roqueta).
  • S’ha dividit un aula de l’IES Ribot i Serra (Campoamor).
  • S’han retirat les plaques de fibrociment de l’IES Escola Industrial.
  • S’ha construït un nou passadís a l’IES Castellarnau.
  • S’ha arranjat un revestiment de la façana a l’IES Joan Oliver (Plana del Pintor).
  • Encara s’estan fent treballs a l’IES Pau Vila (Gràcia) per construir un passadís per connectar edificis i enderocar la casa del conserge.
  • A l’escola Joan Maragall, a Can Puiggener, s’han reformat els lavabos del pati.
  • A Can Llong, s’han instal·lat més mòduls tant a l’escola Virolet com a l’institut Arrraona, que seguirà el seu trasllat des de Ca n’Oriac fins a Can Llong.

En aquest sentit, Vigués ha assegurat que els edificis de l’escola i l’institut de Can Llong estan “prioritzats” però deixa els treballs en l’aprovació dels pressupostos de la Generalitat.

Beques menjador

Aquest curs hi haurà canvis en els ajuts de menjador. En primer lloc, s’elimina el tram variable, el que donarà més seguretat a les famílies. Per altra banda, canvia el barem. Si fins ara s’usava l’Índex de Renda de Suficiència de Catalunya ara s’usarà el llindar de risc de pobresa. El canvi donarà, en principi, drets de tenir beca a més famílies.

D’altra banda, els ajuts estan garantits per les sol·licituds que compleixen els llindars. Però, tot plegat, queda a l’espera de les adjudicacions, que s’estan allargant de forma sensible, com reconeix Vigués. Assegura que els fons econòmics per pagar les beques menjador s’han hagut d’obtenir de diverses partides de la Generalitat i que aquest fet ha comportat un cert retard. La responsabilitat de tot plegat, diu, és la manca de pressupost per aquest 2016. Tot i així, espera que les famílies puguin saber “aquesta setmana, abans de començar el curs” si poden comptar amb una beca menjador o no.

Un 1 per cent més de places per al professorat

Pel que fa al professorat, Vigués ha assegurat que hi haurà 82 dotacions més que el curs 2015-2016. L’increment suposa poc més d’un 1 per cent, ja que el curs anterior hi havia 8.000 dotacions al Vallès Occidental.

Foto portada: l’inspector en cap dels SS.TT. Ensenyament al Vallès Occidental, Josep Plancheria, la directora, Carme Vigués, i el director adjunt, Fernando Garcia. Autor: J.d.A.