Foto portada: escola bressol Vapor Buxeda Nou. Autor: Ajuntament / cedida.

Cau la demanda de les escoles bressol municipals; les privades no aixequen el vol

  • Les escoles bressol municipals obriran el 15 de juny però si hi ha pocs alumnes es reagruparan centres. 
  • Per primera vegada hi ha més oferta que demanda per al curs vinent. Les privades segueixen demanant suport institucional. 

L’Ajuntament de Sabadell està fent una valoració per esbrinar quines han estat les causes que han fet disminuir la demanda de places a les escoles bressol municipals. Pel que fa a les privades, l’administració local assegura no poder rescatar-les econòmicament -i tampoc subvencionar-ne places-, però es compromet a fer pressió al departament d’Educació de la Generalitat perquè iniciï un pla de xoc. 

Perplexitat a la regidoria d’Educació de l’Ajuntament de Sabadell davant la caiguda en el nombre de famílies que han preinscrit o han manifestat conformitat vers la continuació dels seus infants a les escoles bressol municipals. De fet, segons ha indicat el regidor d’Educació, Manuel Robles, a hores d’ara “no hi ha tants nanos com oferta educativa de bressol”.

La d’enguany “no ha estat una demanda a l’alçada d’anys anteriors”, ha explicat Robles. “No sabem si per por o per la davallada de la natalitat, però no s’han complert les previsions”, assegura. “Queden vacants a l’escola quan habitualment hi havia llista d’espera”.

Aquesta situació de la pública arriba en un moment en què la majoria d’escoles bressol privades han unit forces per demanar a l’Ajuntament un rescat econòmic que, finalment, no es produirà (més info a: ‘SOS de les escoles bressol privades’). Robles ha indicat, en aquest sentit, que “la reivindicació de les escoles bressol privades, a vegades, xoca amb la realitat econòmica de l’Ajuntament”. De totes maneres, aquesta decisió ja els va ser traslladada en una reunió telemàtica celebrada el passat divendres entre el regidor, l’alcaldessa, un membre del departament d’Educació de la Generalitat i 34 membres de 17 escoles bressol privades de Sabadell.

El que sí que han acordat ambdues parts a la trobada telemàtica és que les escoles privades presentaran una llista amb algunes demandes “raonables”. Segons ha explicat la directora de l’escola Belluguets (al barri de Gràcia, Núria Puig, una de les peticions que tenen prevista fer a l’administració pública és que accedeixin a subvencionar places de les privades perquè, entre altres coses, “no tothom pot entrar a la pública”. Tanmateix, el regidor no ho veu clar.

“Per subvencionar places hauríem de necessitar una gran part del pressupost”, argumenta Robles. A més, “si fem un tipus de subvenció a qualsevol iniciativa privada, hem de ser conseqüents i fer-ho amb qualsevol altra”, afegeix. Així, davant de la baixada de la demanda “subvencionar places privades seria un contrasentit”.

En segon lloc, les privades també demanaran un ajut pel que fa a la compra de gels hidroalcohòlics, mascaretes i guants. Aquesta acció sí conforma un punt d’acord entre les dues parts. “Ells són una part important de la ciutat”, ha assegurat el regidor, que accedeix a fer la donació. “Ens trobaran per tot allò el que estigui al nostre abast”.

Pressió al departament 

L’objectiu de la reunió, per part de les privades i en paraules de Puig, era el de “fer entendre l’Ajuntament que les escoles privades també existim”.

“Formem part de l’educació”, ha reivindicat Puig. “Doncs que ajudin a les escoles bressol privades com s’ajuda a les famílies de les escoles públiques”, ha demanat. Perquè “nosaltres també som ciutadans”, ha conclòs.

En aquest sentit, la directora explica que la Generalitat va accedir a posar en marxa un pla de xoc per ajudar a remuntar les escoles bressol privades. Segons indica l’Ajuntament havia de fer d’intermediari entre els centres i el departament, mitjançant uns formularis omplerts per les escoles. Puig lamenta que encara no hagin rebut resposta i que l’administració local tampoc en sàpiga res.

Segons Robles, tanmateix, l’Ajuntament es compromet a fer costat a les privades i a pressionar el departament perquè mogui fitxa, perquè “el conseller va dir que tenia un pla de xoc per recuperar les escoles bressol privades” i “el departament és el responsable econòmic”.

Obertura de les llars d’infants en fase 2? Sí

Després de fer arribar una enquesta a les famílies dels alumnes de les escoles bressol municipals, tot i que la demanda no ha estat molt alta, finalment l’administració es decanta per tornar a obrir-les. Ho faran, si tot va bé, el 15 de juny, i es mantindran obertes fins al 20 de juliol. L’Ajuntament ja ha iniciat els tràmits administratius per tornar, però queda a l’espera que el departament els autoritzi. Sobre la taula també està la possibilitat que les escoles en què menys famílies han manifestat la necessitat de tornar quedin tancades i els alumnes que ho necessitin siguin reagrupats en altres centres. Per dur a terme aquesta acció, l’administració també necessita la conformitat dels Serveis Territorials d’Ensenayment, segons explica el regidor.

Pel que fa a les escoles bressol privades, continua la incògnita. Algunes obriran el dia 8 de juny si es passa a fase 2 finalment i d’altres encara no ho tenen clar. L’obligatorietat de complir amb les ràtios de cinc nens per grup és la restricció que més els fa enrere, perquè entenen que no els sortirà a compte econòmicament i pateixen per no poder fer front a totes les despeses.

Foto portada: escola bressol Vapor Buxeda Nou. Autor: Ajuntament / cedida.