Aparcament soterrat del Passeig. Autor: David B.

El món econòmic veu en la compra del pàrquing del Passeig el tret de sortida per recuperar el Centre

Bons auguris del món econòmic davant la compra de l’aparcament del Passeig Manresa, que adquirirà l’Ajuntament a l’empresa FGC per gairebé 4,8 milions d’euros. Tant l’Oficina del Centre com la Cambra de Comerç i Sabadell Comerç Centre ho veuen com un pas indispensable per recuperar el pols del Centre (més info: ‘4,8 milions per comprar el pàrquing del Passeig‘). 

Fa més de quatre anys que les obres per fer un aparcament sota el Passeig Manresa i el Passeig de la plaça Major estan acabades. Però l’aparcament no s’ha posat en marxa malgrat les llargues negociacions entre l’Ajuntament i l’empresa Ferrocarrils de la Generalitat, titular de l’espai. La imatge és coneguda: una gran rampa amb tanques a dalt i brutícia acumulant-se per l’entorn. Finalment l’Ajuntament el comprarà, per prop de 4,8 milions, i l’administració municipal adequarà l’aparcament. L’operació és vista amb molt bons ulls per les principals entitats del Centre:

“Qualsevol cosa que es vulgui fer al Centre passava per recuperar i posar en marxa l’aparcament del Passeig”, creu Jordi Molins, president de l’Oficina de Dinamització del Centre, que aplega més de 60 entitats de la zona. “Cal arreglar les entrades i sortides, fer les obres que calgui i posar-ho en funcionament. A partir d’aquí fer la resta de coses que es creguin necessàries. S’ha de començar per aquí”, assegura Molins.

Comparteix opinió el president de Sabadell Comerç Centre, Josep Maria Porta, també president de la comissió de Comerç Interior de la Cambra de Comerç i Indústria de Sabadell. Acabar amb la degradació del Centre comença per habilitar l’aparcament: “és un punt de partida imprescindible. No podia continuar la situació actual més temps”. El comerciant, exregidor i expresident de Comerç Centre, Carles Marlés, qui va representar l’entitat comercial quan es va planificar el perllongament dels FGC fa dècada i mitja, també considera que posar en marxa l’aparcament era “ineludible”: “l’aparcament del Passeig ha de ser l’inici per començar a reestructurar el Centre. A partir d’aquí hi ha moltes coses a fer com la Ronda Nord o analitzar el transport públic però calia començar per aquí”.

Imprescindible unificar els dos aparcaments

Comprar l’aparcament serà el primer pas per adequar-lo. En tot cas, el món econòmic creu imprescindible unificar aquest aparcament amb el de la plaça Doctor Robert. Caldrà abans rescatar la concessió de Saba o arribar a un acord. “Un dels objectius principals és eliminar la sortida del carrer del Sol”, diu Molins.

“És una sortida molt perillosa i si no ha passat res mai gairebé és un miracle. Unificar els dos aparcaments és la manera de pacificar la sortida del carrer del Sol i també tot l’entorn de la Casa Duran”, sosté Porta.

Des de Comerç Centre, Porta sí demana al consistori que negociï unes tarifes flexibles amb el futur concessionari de l’aparcament, per incentivar que la gent pugui passar tot un dia o una tarda a la zona: “el que volem és que la gent que vingui en cotxe pugui aparcar en un lloc molt proper a la zona comercial, als teatres, als restaurants i que el vehicle desaparegui. No volem cotxes en superfície. I volem que la gent pugui comprar, sopar, passejar i anar al teatre”.

Obres i terminis

En tot cas, però, caldran obres. No tindran una gran afectació en superfície, creuen des de l’Oficina del Centre. “Seran menors. Potser obrir alguns canals de ventilació al Passeig de la plaça Major però en cap cas caldrà obrir de nou el Passeig per unificar els dos aparcaments”, afegeix, qui creu que tot el procés fins que els aparcaments s’unifiquin i funcionin pot anar a dos o tres anys vista.

Les fonts consultades deixen per més endavant el futur de l’aparcament de zona blava del Vapor Turull, els itineraris de l’autobús i altres decisions com la reforma de la Via Massagué, què fer amb el trànsit a la Rambla o com funciona l’anella de circumval·lació.

Entra en funcionament la nova senyalització dels aparcaments

Entre la discreció, en les darreres setmanes ha entrat en funcionament la nova senyalització dels aparcaments del Centre. Porta no la veu clara: “la lletra és molt petita i és una senyalització estranya perquè no acabi de ser clara i, en alguns casos, et va donar més volta de la necessària”. És un projecte de l’anterior govern que es va demorar i finalment s’ha dut a la pràctica ara.

Foto portada: l’entrada al futur aparcament, aquest dimarts. Autor: David B.