Foto portada: representants de CIPO i el president Torra, a la llar-residència. Autor: J.d.A.

Torra inaugura la nova llar-residència de CIPO

  • Una donació particular permet CIPO mudar-se de la Torre de l’aigua a Castellarnau. 
  • El president de la cooperativa denuncia que el Tercer Sector Social està “arribant al límit”. 

“En pocs anys hem donat la volta al servei com un mitjó”, es felicita el director de CIPO, Xavier Martínez, mentre les autoritats marxen de la nova llar-residència inaugurada en una torre de Castellarnau. Amb les 20 places de residència concertades al complex Parc Central des del 2016 i les set concertades ara la nova residència, CIPO ha dignificat l’estada dels seus residents just quan es compleix segle de vida de la cooperativa. 

“Fa 50 anys sis famílies de Sabadell van iniciar el projecte CIPO. No podem decebre els seus principis”, ha recordat solemne en la seva intervenció el president de la cooperativa, Francesc Tio, davant la màxima autoritat catalana, el president de la Generalitat, Quim Torra. Tio ha aprofitat la presència del Molt Honorable per reivindicar “polítiques públiques per minimitzar els 10 anys perduts en inversió.

“Tenim nous reptes com l’envelliment dels nostres usuaris o la nova competència d’empreses amb afany de lucre”, ha dit, mentre que “fem un esforç titànic malgrat la congelació dels ajuts públics. Estem arribant al límit”, ha avisat Tio.

Torra ha agafat el guant i ha assegurat que els propers pressuposts catalans haurien d’atendre’s “alguns dels vostres reclams” i mitigar en part la manca d’inversió en el Tercer Sector Social.

“En la meva curta trajectòria política, ja he après que la nostra feina no té sentit si no treballem per a les persones. És molt important per a nosaltres el Pla Nacional per a persones amb Discapacitat. Ningú pot quedar enrere i necessitem que tothom tingui les mateixes oportunitats. Per això cal tractar de forma diferent els que no les tenen”, ha convingut Torra, agraint CIPO la seva tasca.

En qualsevol cas, la visita del president ha servit per inaugurar l’equipament, que és la residència de set usuaris de CIPO amb prou autonomia per a viure sols. La capacitat de l’habitatge és de fins a 12 places. Hi ha set places concertades i cinc places de respir. La visita de Torra ha servit també per posar el colofó als 50 anys de l’entitat. “L’aportació d’entitats com la vostre són indispensables per complementar les polítiques públiques i arribar allà on l’administració no hi arriba”, ha dit l’alcalde de Sabadell, Maties Serracant.

En tot cas, però, el protagonisme ha estat per una altra persona: Mariona Tulà, present a l’acte però, tot i unes curtes paraules, en un volgut però emocionat segon pla. Ella ha cedit de forma desinteressada l’immoble de Castellarnau, propietat familiar, a la Fundació Amics de CIPO amb la condició que fos destinada a una residència per a usuaris de la cooperativa. “Sou la persona més important de l’acte”, ha convingut Torra a l’inici de la seva intervenció.

A més de Torra, Serracant i Tulà, una trentena de persones, entre usuaris, personal de CIPO i representants públics (els regidors Juli Fernàndez, Gabriel Fernàndez, Carles Rossinyol o la diputada al Congrés Lourdes Ciuró) han participat a la inauguració.

Més info: ‘La fundació de la CIPO (1968)

Foto portada: representants de CIPO i el president Torra, a la llar-residència. Autor: J.d.A.