Valtonyc, Hasél i Elgio

Els rapers Valtonyc, Hasél i Elgio, aquest dissabte a Sabadell

Tres rapers i diverses condemnes. El mallorquí Valtonyc, el lleidatà Pablo Hasél i el sabadellenc Elgio compartiran aquest dissabte taula rodona a Can Capablanca, sota el títol A la presó per cantar?

El grup de suport al raper sabadellenc Elgio organitza la taula rodona a Can Capablanca, aquest dissabte a les 18.30 hores. Ho faran en clau de denúncia per la manca de llibertat d’expressió a l’estat espanyol, que s’exemplificarà amb tres rapers condemnats per diversos delictes. El seu cas és el següent.

El cas d’Elgio

L’Audiència Nacional va condemnar fa uns mesos el raper sabadellenc de 22 anys Alex Nicolaev, Elgio, a dos anys i un dia de presó. Elgio va ser processat conjuntament amb altres grups del col·lectiu La Insurgencia. Se’ls condemna per enaltiment o justificació del terrorisme. El col·lectiu va pujar cançons a Youtube que, segons la sentència, enaltien el GRAPO i a 21 dels seus membres. La sentència implica l’entrada a la presó, ja que per un sol dia supera els 24 mesos. Elgio ha recorregut al Tribunal Suprem. L’Audiència Nacional dona per bo que les lletres conviden a una operativa com l’usada pel GRAPO o ETA per dir “aquí se apoya la insurrección armada, el que no sea partidario se convierte en adversario”; “hacen falta comandos que empuñen las pistolas”; “también hacen falta muchos contenedores ardiendo”; “El capitalismo no puede reformarse debe destruirse mediante la fuerza, al gulag malditos sinvergüenzas” o “me miro la cartera no me queda nada, dime cómo no voy a pensar en la lucha armada”, entre altres.

El cas de Valtonyic

El raper mallorquí Josep Miquel Arenas, Valtonyc, ha estat condemnat a tres anys i mig de presó per enaltiment del terrorisme, calúmnies i injúries greus a la corona i amenaces al president del Cercle Balear, Jorge Campos. Fa uns dies el Tribunal Suprem va ratificar la sentència. El mallorquí, que ara té 24 anys, va escriure les cançons fa uns anys, pujant-les a internet. Va ser denunciat l’any 2012 per Campos. Sobre ell havia dit en cançons que “mareix una bomba de destrucció nuclear”, “volem la mort per aquests porcs” o d’altres. El tribunal assimila les frases a “reiterades amenaces de mort dirigides nominativament”.

El cas de Pablo Hasél

El lleidatà Pablo Pablo Rivadulla, més conegut com a Pablo Hasél, va ser condemnat a dos anys de presó per enaltiment del terrorisme pel contingut de les seves cançons, que va pujar a YouTube. El Suprem va confirmar la sentència després. Els tribunals mantenen que enaltia els GRAPO o Terra Lliure. A més, el lleidatà té una segona condemna per un delicte lleu de falta de respecte contra l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, de qui va dir “Ángel malnacido, te mereces un tiro, te apuñalaré“.

El mes passat Hásel va seure de nou a la banqueta dels acusats de l’Audiència Nacional acusat d’enaltiment del terrorisme, calúmnies i injúries contra la corona i altres institucions de l’Estat per publicar diversos comentaris a Twitter. La fiscalia demana una pena de dos anys i nou mesos de presó per proclames a favor d’ETA i els GRAPO i contra Joan Carles de Borbó: “apuntaba maneras cuando mató a su hermano Alfonsito”, “capo mafioso” o “borracho tirano“, deia per exemple del Borbó.

Foto portada: Valtonyc, Hasél i Elgio.