Aplec de la Salut. Autor: David B.

Homenatge especial als sabadellencs morts al camp d’extermini de Mauthausen

Aquest dilluns, dins del programa d’actes de l’Aplec de la Salut de Sabadell, s’ha celebrat la tradicional ofrena floral als sabadellencs morts al camp d’extermini de Mauthausen i de totes les víctimes del nazisme.

En aquesta edició s’ha instal·lat al monòlit una placa amb el nom dels 66 sabadellencs deportats als camps d’extermini. L’acte institucional s’ha obert amb la interpretació per part del raper sabadellenc Nel·lo C de la cançó Mai, dedicada a la memòria històrica.

L’alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez (ERC), ha manifestat que “avui recordem a totes les víctimes de l’holocaust i especialment a les sabadellenques, ara fa poc més de 70 anys”.

Aquests actes ens han de servir per a les persones que no hem viscut en primera persona aquesta barbàrie, no hi hagi cap tipus de temptació per part de ningú. Hem de recordar que hi va haver una voluntat d’extermini del poble jueu i de tot el què era diferent al que creien que havia de ser. Ens calen espais físics per recordar. Allò que va passar no va ser un conte, sinó una realitat”, ha explicat Fernàndez.

A Sabadell no hi ha cabuda per a cap tipus d’activitat ni per accions o representacions feixistes, per això treballem dia a dia per recordar la memòria i la dignitat de les víctimes i perquè mai més torni a passar res semblant”, ha conclòs Fernàndez.

La regidora de Drets Civils i Ciutadania, Míriam Ferràndiz (Crida), ha recordat que Sabadell forma part de la Xarxa de Memòria i de Prevenció del Feixisme. Mai més, promoguda per l’Amical de Mauthausen.

Amb aquesta entitat hi estem treballant de forma estreta, per transmetre la memòria històrica als joves de la nostra ciutat, un treball imprescindible i més en el moment en el què ens trobem, on s’ha incrementat els discursos de l’odi contra la immigració i diversitat”, ha apuntat Ferràndiz.

El president de l’Amical Mauthausen, Enric Garriga, ha agraït la retirada del monument a Marcet, tal i com van demanar l’aplec passat (més info: Aplec de la Salut passat per aigua) i ha destacat “la importància d’aquest tipus d’actes” i ha insistit en què “no només són actes de memòria, han de ser actes de futur. Hem de recollir la llavor i l’empenta dels deportats que van perdre la vida en els camps de concentració i traslladar-la als joves”.

A l’acte, Rosa Ferrando, filla del deportat Emilio Ferrando, ha llegit un emotiu poema que va escriure després d’una visita al camp on va estar el seu pare. Acte seguit ha pres la paraula la directora general de Relacions Institucionals al Parlament de Catalunya, Carme Garcia, qui ha recordat que el Govern de la Generalitat ha posat una placa en memòria de les víctimes en l’antic camp de Mauthausen, a Àustria.

L’acte s’ha tancat amb la lectura del nom dels 66 sabadellencs deportats als camps d’extermini nazis, de la mà de tres joves que formen part de la xarxa antirumors. Acte seguit s’ha dut a terme la tradicional ofrena floral del membres del consistori, dels partits polítics, entitats de la ciutat i familiars de les víctimes del nazisme.

Actes de la Salut

A més de l’acte institucional s’ha dut a terme la cercavila dels gegants de la ciutat, la cursa de la salut i la pujada fins al Santuari. A la 1 del migdia el concert de la Banda de Música de Sabadell que ha tancat els actes de matí. Durant la tarda, es podrà gaudir de 5 quilòmetres de passeig sense trànsit i amb diverses activitats des de la plaça de la Creu de Barberà fins la plaça del Pi.

Foto portada: ofrena floral dels membres de l’ajuntament de Sabadell. Autor: David B.

Comments are closed.