Presentació acte Machado. Autor: David B.

Homenatge popular i ciutadà a Antonio Machado

El proper dijous 22 de febrer a les 18 hores, coincidint amb el mateix dia que va morir Antonio Machado fa 79 anys, tindrà lloc un acte d’homenatge al poeta a la plaça que porta el seu nom al barri de Can Rull. L’acte està organitzat per la secció local de Federalistes d’Esquerres i les Associacions de Veïns de Can Rull i La Roureda.

En la presentació de l’homenatge, Josep Farrés, de Federalistes d’Esquerres de Sabadell (FdE), ha explicat el sentit de la celebració pels valors republicans del poeta i la seva defensa de la “igualtat, llibertat i fraternitat”, així com la seva aposta per un “món i una societat millor”. Arran de la situació política que viu Catalunya s’ha mostrat partidari del concepte d’un “sol poble” que ha fet extensiu a Espanya i Europa, en l’estela de les riques tradicions de Sabadell.

Juan Moreno, president de l’AV de Can Rull, ha manifestat que no és la primera vegada que la plaça que porta del nom del poeta ha estat escenari d’actes d’homenatge com el que es celebrarà el proper dijous. Ara bé, ha indicat que el motiu que l’ha portat a organitzar-lo ha estat les notícies sobre el projecte de revisió de nomenclàtor, actualment retirat, que contemplava canviar el nom de la plaça. En aquest sentit ha explicat que molts veïns es van acostar a la associació veïnal per traslladar la seva preocupació perquè aquesta mesura es fes efectiva.

Per la part de l’AV La Roureda, Juan Artero només ha dit que mai s’havia vist un “nivell tan baix” de representació política tant a l’ajuntament de Sabadell com al Parlament de Catalunya.

Memòria històrica, poesia i música

El periodista i membre de FdE Josep Ache ha explicat el contingut de l’acte entorn a “l’evocació de testimonis del compromís polític i ètic de l’escriptor amb les causes democràtiques i progressistes, a l’extrem d’encarnar la seva figura els afanys de cultura, laïcisme i justícia social que van animar la II República”.
L’homenatge comptarà amb la participació de l’escriptora Antonina Rodrigo, que ha estat “capdavantera en l’estudi i divulgació de la diàspora republicana, de posteriors repressions entre les quals la del nazisme”. En aquest sentit ha citat els seus treballs sobre Margarita Xirgu, el doctor Trueba i la repressió a Granada i l’assassinat de Federico García Lorca.

També hi participarà l’actor sabadellenc Josep Maria Roviralta, conegut pel papers de protagonista a diverses obres al Teatre del Sol i el Teatre Sant Vicenç. També estarà present el jove cantaor Cristian Saucedo i el guitarrista Pablo Marín amb diverses composicions sobre poemes de Machado. Saucedo, vinculat professionalment al Club Natació Sabadell, acaba d’actuar amb èxit al Ronnie Scott’s Jazz Club de Londres i al Festival Flamenco de Mont de Marsan. Marín pertany al grup Jaleo Real i va ser deixeble del guitarrista sabadellenc Rafael Cañizares.

Adhesions

Fins al moment s’han adherit a l’acte Alliance Française, UGT-Vallès Occidental, Comissions Obreres, Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), Iniciativa per Catalunya Verds (IVC), Podem Sabadell, Unitat pel Canvi, Guanyem Sabadell, Ciutadans-Partit de la Ciutadania, Alternativa Progressista Ciutadana, Plataforma Gitana de Acción Política (Politirom) i Federació Educación y Deporte Interculturales (FEDIC). Les adhesions estaran obertes fins a dijous i els organitzadors no descarten obtenir més adhesions col·lectives, però també personals.

Recital poètic

D’altra banda el proper divendres 23 de febrer, es durà a terme un recital de poesia a càrrec del grup Poesia Trenc d’Alba, a les 19:30 hores al local de l’Associació de Veïns de Covadonga (plaça de la Sardana).

Foto portada: un moment de la presentació a l’Alliance Française. Autor: David B.