La fàbrica Artextil, en una imatge d'arxiu.

La Fundació Bosch i Cardellach demana ara preservar l’Artextil

“Ens despertem tard”, reconeix la Fundació Bosch i Cardellach, institució acadèmica sabadellenca que tradicionalment ha dit la seva en relació als grans temes de ciutat. Malgrat la tardança ara es posicionen per la preservació de la fàbrica Artextil en la seva integritat.

La Fundació Bosch i Cardellach ha emès un comunicat demanant que es preservi la fàbrica Artextil, al barri de Covadonga, que serà enderrocada de forma parcial en els propers mesos. Així s’afegeixen a algunes peticions sorgides en les darreres setmanes per mantenir el recinte industrial de Santiago Casulleras en la seva integritat.

L’empresa Artextil va construir tot un barri, el de Nostra Llar, per proporcionar habitatge als seus treballadors. El barri està prou ben conservat i seria un contrasentit mutilar una part del conjunt de l’obra arquitectònica i urbanística d’aquesta antiga empresa”, destaca la comunicació de la institució acadèmica.

La fundació es mostra “preocupada” per la “pèrdua continuada del patrimoni industrial sabadellenc” i creu que l’Artextil és un dels “millors” exponents de les fàbriques construïdes després de la Guerra Civil. De tot plegat en responsabilitza a la manca de sensibilitat respecte el patrimoni arquitectònic industrial que han tingut els consistoris des de la recuperació de la democràcia l’any 1979.

“El valor patrimonial, estètic i històric de l’edifici industrial de l’Artextil reclama fer tots els esforços possibles per conservar-lo, encara que només sigui en part”, finalitza. Amb esforços d’última hora o sense, la conservació d’una part de la fàbrica està contemplada, però no en la seva integritat. La part sud està protegida totalment i té activitat econòmica. Una altra part passarà a mans del consistori, que disposarà d’un equipament a la zona. Finalment, les naus que aniran a terra són les del sector nord, sense cap protecció patrimonial, des de la Gran Via fins el carrer de Covadonga. El resultat serà una plaça i més de 150 pisos, amb un gran bloc que superarà la desena d’alçades (més info: ‘La icònica Artextil, a les portes de l’enderroc’).

Operació Artextil

El projecte urbanístic de l’Artextil es va aprovar en fase inicial l’any 2008, amb els vots a favor del PSC, CiU i el PP, i de forma definitiva l’any 2014. No obstant, fins a finals de l’any passat la Generalitat no hi va donar el vistiplau definitiu. Només des de fa alguns mesos s’ha activat un debat sobre la continuïtat del recinte fabril. L’actual govern, que es va manifestar contrari a l’operació quan estava a l’oposició, assegura que no ha pogut fer més per aturar l’enderroc, malgrat que va passar un any llarg des de que van entrar a governar fins l’aprovació definitiva d’Urbanisme (més info: ‘Així serà la zona de l’Artextil‘).

Foto portada: la fàbrica Artextil. Bona part de les naus seran enderrocades en els propers mesos.