Concentració conveni de neteja edificis. Autor: David B.

Les treballadores de la neteja dels edificis municipals, decebudes: “estem venudes”

Malestar entre la plantilla de la neteja dels equipaments municipals, que estan insatisfets amb el quatripartit perquè consideren que no ha complert els seus compromisos amb elles.

Històricament el comitè d’empresa de l’empresa de neteja d’equipaments municipals ha denunciat les seves condicions laborals i han demanat ser absorbides pel consistori o a través d’una empresa pública. Van pensar que amb l’arribada de l’actual govern i el seu programa de municipalitzacions seria el moment però a hores d’ara es reconeixen “cansades i venudes”, segons denuncia la presidenta del comitè d’empresa d’una de les empreses contractades, Valoriza, Antonia Maqueda.

Una trentena de treballadors de la neteja dels equipaments municipals s’han concentrat aquest matí a la plaça Sant Roc, i ho faran cada dijous a partir d’ara, excepte del darrer dijous de mes, quan ho faran a la tarda i dins la sala de plens.

Abans treballaven per a Servicios Semat, vinculada a SMATSA. Després van anar a Ingesan, del grup OHL, que va renunciar a la concessió. Llavors des de l’oposició l’Entesa demanava la municipalització del servei. La primavera del 2015 l’encara govern socialista va optar per dividir el contracte en tres lots diferents.

“Ens deien que així les empreses petites podien accedir als contractes però de fet les empreses que es presenten són Valoriza, del grup Sacyr, Ingesan, del grup OHL, i Óptima, que també és una gran empresa. Tot són multinacionals i seguim igual”, es queixa Maqueda.

Amb l’actual govern, i malgrat les negociacions, la situació ha seguit igual. La gota que ara ha fet vessar el got ara és una pròrroga de l’actual contracte, fins la tardor. Asseguren que els regidors del govern “no estan per la labor”.

“Ens van dir el passat estiu que aquest mes de març, quan acabés el contracte, passaríem a una empresa gestionada per l’Ajuntament, i sorpresa, ara resulta que seguirem igual, amb una concessió prorrogada fins el 30 de novembre. I després hi haurà un nou contracte en tres lots igual que ara. El que volem és que l’Ajuntament gestioni el nostre sector o ens uneixin en una sola empresa”, segueix Maqueda, qui denuncia que “aquest govern no és clar. El que diuen avui demà és que no. Un dia diuen una cosa i l’altre diuen una altra”.

La presidenta del comitè es reconeix així “cansada”. “Estem venudes, també per Comissions i UGT i passem d’empresa a empresa cada dos anys. Així mai aconseguirem res i estarem sempre en la mateixa precarietat”.

Foto portada: treballadores dels equipaments municipals, concentrades a la plaça Sant Roc, aquest matí. Autor: David B.