Foto portada: el rei Ros arribant a la plaça de la Creu de Barberà. Autor: M.Tornel.

[Galeria de fotos] La nit més màgica

  • 83.000 sabadellencs surten al carrer per donar la benvinguda als Reis, segons la Policia Municipal. 
  • Satisfacció generalitzada pel resultat de la cavalcada, amb 500 participants de més de 30 entitats.

Els Reis d’Orient ja són a Sabadell. Han arribat, puntuals, aquest dissabte a dos quarts de sis de la tarda, en autobús de la TUS i a la plaça de la Creu de Barberà. Allà han rebut la clau de la ciutat de mans de l’alcalde, Maties Serracant, i s’han disposat a liderar el seguici que ha travessat prop de sis quilòmetres de la ciutat de sud a nord. Un cop acabi la Cavalcada, a l’avinguda de les Palmeres, els reis començaran a treballar de forma intensa perquè totes les llars sabadellenques tinguin algun regal. 

La Cavalcada ha tingut aquest any novetats. En primer lloc, ha estat alguns centenars de metres més curta, ja que no ha començat des de la plaça de la Nova Creu sinó des de la plaça de la Creu de Barberà. El canvi no ha agradat tothom i ha provocat la concentració d’una gran quantitat de gent a l’inici de la cavalcada. Segons l’Ajuntament, s’ha escollit aquest emplaçament perquè permet un acte de lliurament de les claus més còmode. De fet, s’ha potenciat aquest acte. Entre les novetats, s’ha escenificat el conte Nit de Reis a Sabadell, que va escriure fa dos anys l’escriptor i professor David Vila i Ros i il·lustra cada any el col·lectiu Bafarada. Nit de Reis a Sabadell és el comú denominador, o punt de partida, del programa nadalenc, i explica una història ambientada al Sabadell del tèxtil de l’arribada dels Reis d’Orient. L’acte s’ha pogut seguir en una pantalla gegant.

El segon gran canvi han estat les carrosses. Ho hauran notat, més que ningú, Ses Majestats Melcior, Gaspar i Baltasar, i també alguns dels seus patges. Anaven d’estrena. L’equip de l’Escola Superior de Disseny, l’ESDi, ha dissenyat les carrosses, que es veuran a partir d’ara durant uns anys, ja que han estat adquirides per l’Ajuntament. La del rei Blanc, quelcom similar a un trineu, evoca com arriba des del pol Nord; la del rei Ros, a mig camí entre un vaixell de vela i un peix escenifica com el rei Ros arriba des del mar. I el rei Negre (que per cert, a Sabadell fa més de 20 anys que és un Baltasar és de veritat) arriba en una mena de catifa màgica que mostra com ve del desert.

El seguici ha anat encapçalat per l’Ambaixador, que ha recollit cartes i cartes a la ciutat des del dia de Sant Esteve, i també els seus delegats als barris. I entre uns i altres, alguns clàssics: 5.000 quilos de caramels, segons fonts municipals, xarxes per deixar els xumets dels nadons, i més fanalets. Centenars d’infants han anat a la cavalcada amb els fanalets que es distribueixen des del 2017. No han faltat els 600 ni les vespes, aquest any amb alguna polèmica política en la prèvia. Però finalment el paquet amb els noms de Llibertat i Oriol no ha sortit al carrer. Però sobretot la Cavalcada com sempre ha tingut un ingredient bàsic, l’únic imprescindible. La il·lusió dels més petits, present a les mirades i cares del sud al nord passant pel centre.

Unes 500 persones participen a la Cavalcada, d’una trentena llarga d’entitats. Com és habitual, la Cavalcada s’ha allargat fins les nou del vespre, i passa per la Creu de Barberà, l’Eixample, el Centre, la Creu Alta, la Concòrdia i Ca n’Oriac.

Podeu veure més fotos a la nostra pàgina de Facebook i a Flickr: ‘Cavalcada 2019’. Fotos: Miguel Tornel i David B. 

Foto portada: el rei Ros arribant a la plaça de la Creu de Barberà. Autor: M.Tornel.