Fira de Santa Llúcia. Autor: David B.

Malestar entre els firaires de Santa Llúcia: “tan de bo tinguéssim una ubicació fixa per sempre”

La Fira de Santa Llúcia va instal·lar-se a Sabadell l’últim cap de setmana de novembre i s’hi quedarà fins tot just abans de Nadal. Enguany, però, ha deixat d’estar situada a la plaça de Sant Roc per traslladar-se a Doctor Robert, just darrera. Aquest canvi d’ubicació ha despertat tot tipus de reaccions en contra entre els comerciants, que ho senten com “una imposició”. L’alcaldessa, Marta Farrés, discrepa. Com s’ha viscut la primera setmana a peu de plaça?

La Fira de Santa Llúcia no falla: arriba, com sempre, l’últim cap de setmana de novembre, i no plega veles fins el 23 de desembre. Aquest any, però, hi ha un canvi substancial d’ubicació: passa d’estar davant de l’Ajuntament, a la plaça de Sant Roc, a resituar-se a la plaça de Doctor Robert. Alguns comerciants han mostrat el seu rebuig a aquest canvi. Així ho han manifestat els firaires de dues de les tres parades que han quedat fora dels dos passadissos que dibuixa la fira.

“Ja no és una fira conjunta perquè tres parades hem quedat fora, ens han separat. No vull dir si així és millor o pitjor, senzillament que ho hauríem d’haver consensuat”, lamenta el comerciant Joan Gratacós. “Canviar d’ubicació implica que els clients t’hagin de buscar”, afegeix.

Però les valoracions des de l’altra banda no han estat negatives. Tot i que molts firaires no s’atreveixen a fer prediccions prematures sobre els resultats finals, no han observat cap indici que pugui fer pensar en una disminució de les vendes. Fins i tot, alguns destaquen que el Black Friday o el Cibermonday han pogut ajudar, perquè la gent surt al carrer i passa per la fira. “Hi ha afluència de gent”, destaca Gratacós.

Alguns dels comerciants porten 20, 30 o 40 anys muntant la paradeta de Santa Llúcia. Per molts és un negoci que ja regentaven els seus pares. És per això que li tenen molt respecte i temen les conseqüències dels canvis que l’administració duu a terme.

“Tan de bo que els grups municipals es posessin d’acord i tinguéssim una ubicació fixa per sempre”, demana Gratacós.

Montserrat Gomes va més enllà i destaca que, “tradicionalment, les fires de Santa Llúcia s’ubiquen al costat d’una església o d’una catedral”. Per això, entén que la ubicació correcta era a la plaça Sant Roc, davant de l’Ajuntament. S’afegeix a la demanda de Gratacós i destaca que “amb 70 anys d’història encara no tenim una ubicació fixa”. Això, segons el seu criteri, impossibilita “l’obertura de la fira a altres parades”.

Fira de Santa Llúcia. Autor: David B.
Montserrat Gomes, comerciant de la Fira de Santa Llúcia. Autor: David B.

D’altres firaires, prudentment, es mostren indiferents al canvi. O bé creuen que no els afecta o bé s’estimen més esperar a la cloenda per analitzar si la nova ubicació funciona o més aviat tot el contrari.

Farrés assegura que es va consensuar el canvi

Cal destacar que l’alcaldessa, segons ha informat Ràdio Sabadell, assegura que la seva decisió ha estat consensuada entre els firataires. “Amb qui vam parlar van traslladar que estarien contents amb el canvi, però, com sempre, és difícil agradar a tothom” ha declarat al mitjà.

Foto portada: Fira de Santa Llúcia. Autor: David B.