Foto portada: pintades contra el tanatori. Autor: A.Pujadas.

“No a la rambla d’Ibèria”: veïns de Gràcia rebutgen la ubicació del nou tanatori

Diversos veïns del sector planetes del barri de Gràcia s’han organitzat en la plataforma ‘No Tanatori’. Rebutgen la instal·lació d’un tanatori al final de la rambla d’Ibèria perquè creuen que podria anar en altres llocs, com la Zona Hermètica, o altres punts de la ciutat. Pancartes reivindicatives han pres part d’uns quants balcons.

La notícia va saltar el mes de febrer: ‘Moviments per obrir un nou tanatori a Sabadell‘. El principal grup funerari d’Espanya, Mémora, treballa per inaugurar el seu primer espai a la ciutat, ubicat entre els números 139 i 141 de la rambla d’Ibèria. Des d’aleshores, alguns ciutadans han posat el crit al cel. “El tanatori ja el volem, però no a la rambla d’Ibèria”, explica el veí del barri Lluís Filella.

Lluís Filella, veí de Gràcia. Autor: A. Pujadas.
Lluís Filella, veí de Gràcia. Autor: A. Pujadas.

Ara, units sota la plataforma No Tanatori, alguns veïns de Gràcia volen pressionar l’ajuntament de Sabadell i l’empresa funerària perquè els escoltin. Una de les impulsores de la reivindicació, Cati Fernández, assegura que “hi ha altres llocs més adequats on instal·lar el tanatori, perquè la nostra zona ja està molt carregada de trànsit, sempre tenim molts problemes, i d’aparcament ja ni en parlem”. Quan es reobri la circulació al passeig de Can Feu, Fernández creu que no se solucionarà el problema, ja que “abans també estava obert i teníem el mateix problema de tant trànsit”.

Segons Fernández, “aquí ja no tenim on aparcar”, i es mostra preocupada pel volum de cotxes que aquesta instal·lació pugui aportar, per molt que tingui pàrquing propi. Un altre aspecte que no agrada als veïns és la imatge que genera un tanatori.

“Els meus veïns l’únic que veuen és aquesta fàbrica. Una fàbrica ja sé que pot fer fums, però la visió no és tan desagradable, almenys per nosaltres, com estar veient passar cotxes fúnebres, gent plorant, perquè és una pena, i és el que no volem, la ubicació que han proposat, no estem en contra d’un nou tanatori”, assegura Fernández.

Lluís Filella proposa que si algú vol instal·lar un altre tanatori a Sabadell ho faci “als afores, a on fan el mercat els diumenges, cap a l’escorxador o a la zona del castell de Can Feu”. En aquest sentit, Cati Fernández considera que la Zona Hermètica seria una bona ubicació, “hi ha molt espai d’aparcament, no hi ha vivendes i hi ha naus buides inclús més grans que aquesta”, i també veu amb bons ulls el polígon de Sant Pau de Riu-sec o al costat del riu Ripoll.

Camins escolars

Els veïns també critiquen la ubicació del tanatori perquè es troba enmig de les rutes escolars per anar al CEIP Teresa Claramunt i a l’IES Pau Vila. “Els mateixos nens volen firmar les protestes que estem fent; no hi estan d’acord, diuen que no els hi agradaria tenir allà un tanatori”, assegura Fernández. A tocar del punt de la discòrdia hi ha el carrer de Mart. Un dels seus veïns, Pere Martínez, troba que la proposta és una “aberració” i recorda la proximitat amb les escoles del barri.

La nau on està previst construir un tanatori. Autor: A. Pujadas.
La nau on està previst construir un tanatori. Autor: A. Pujadas.

A més, des de la plataforma No Tanatori han consultat algunes immobiliàries i Cati Fernández alerta que “cada pis perdria el 50 per cent del seu valor”. Tot i alguns esforços veïnals, la plataforma agrupa un centenar de membres segons els seus impulsors, no tothom es mulla. Martínez reclama més implicació, per exemple, en les reunions que es fan a la plaça del Sol; perquè creu que “la gent no es vol complicar, tant li fa, i per desgràcia som molt pocs”.

429 signatures i sumant

La impulsora de la plataforma, Cati Fernández, va entregar el passat 26 de febrer 429 signatures a l’Ajuntament contra la ubicació del tanatori, i la recollida continua en marxa. Les veïnes, però, són pessimistes amb el consistori. La seva germana, Mari Carmen Fernández, voldria que l’Alcalde conegués la situació de primera mà, i creu que “se suposa que l’ajuntament està al costat del ciutadà, i hauria d’intentar fer alguna cosa, però no he sentit que diguin res”.

D’altra banda, Pere Martínez assegura que hi ha hagut una reunió entre membres del govern local i de l’associació de Veïns de Gràcia, però que el missatge “és que no s’hi pot fer res”. En principi, l’empresa té el dret a fer el negoci i a què l’Ajuntament l’hi permeti. En un comunicat emès aquesta setmana, l’Associació assegura compartir el neguit veïnal i exigeix “més i millor informació” al consistori. “Ens queda fer la ‘pataleta'”, lamenta Martínez, que malgrat tot mantindrà la lluita i l’esperança com la resta de veïns implicats.

Foto portada: Diverses pancartes contràries al nou tanatori de la rambla d’Ibèria. Autor: A. Pujadas.

Comments are closed.