Foto portada: el pas de vianants del carrer de Vilarrubias. Autor: Aj. Sabadell / cedida.

Sabadell arriba a l’Orgull pintant passos de vianants amb la bandera LGTBI

L’Ajuntament ha pintat de forma parcial alguns passos de vianants a la ciutat amb motiu del 26-J, abans Dia de l’orgull gai i ara més conegut com a Dia de l’Orgull LGTBI (Lesbianes, Gais, Trans, Bisexuals i Intersexuals). L’alcaldessa, Marta Farrés, i la tinenta d’alcaldessa de Feminismes, Marta Morell, han presentat la iniciativa en un pas de vianants del carrer de Vilarrubias, davant la plaça de les Dones del Tèxtil (abans plaça Marcet). 

En concret, es pintaran banderes irisades en sis passos de vianants, des del nord, a Ca n’Oriac (a l’avinguda de Matadepera davant la plaça del Pi) fins al sud (a la plaça de la Creu de Barberà amb l’avinguda de Barberà) passant per l’avinguda de la Concòrdia (Mare de Déu de les Neus), el Centre (Dones del Tèxtil i plaça de l’Imperial) i l’Eixample (avinguda de Barberà amb Montserrat Roig).

“Amb aquesta acció evidenciem el compromís d’aquest govern en la lluita de qualsevol tipus de discriminació que pugui patir una persona per estimar a qui vulgui i com vulgui. Pensem a més que és una manera de visibilitzar els drets LGTBI i alhora fer pedagogia”, ha assenyalat la tinenta d’alcaldessa de Feminismes, Marta Morell.

Fa un parell d’anys es van pintar de forma similar alguns bancs, amb motiu també del programa Ventilem els armaris, que aplega activitats en el termini que va des del Dia contra l’homofòbia, el 17 de maig, fins el 28-J, més conegut com a dia de l’orgull (més info: ‘Més bancs irisats‘).

Aquest any a més de la mitja dotzena de passos de vianants el grafiter Kimo Osuna ha pintat un grafiti a l’edifici de la Gran Via que acull l’edifici de Feminismes i LGBTI de l’Ajuntament (més info: ‘Nou grafit pels drets LGBTI‘).

Per què no es pinta el pas de vianant al complet?

Sabadell no ha optat per pintar tot el pas de vianant. Alguns municipis ho han fet però no és del tot legal, ja que entra en contradicció amb el Reglament General de Circulació, que impedeix pintar res sobre les franges blanques del pas de vianant.

“Abans de pintar un tros de color i un tros de blanc hem preferit pintar la part exterior de forma contínua i poder així fer la bandera irisada”, ha assegurat Morell a aquest digital.

Per exemple, l’ajuntament de Gandia (València) va pintar la bandera irisada sobre el blanc dels passos de vianants i el sindicat de funcionaris CSIF ho va denunciar, tot recordant que el Reglament General de Circulació té validesa internacional i diu textualment (article 168) que “no podran utilitzar-se línies d’altres colors que alternin amb les blanques”. L’ajuntament de Dènia també el va pintar i va ser denunciat pel Sindicat Professional de Policies Municipals (SPPM). En tots els casos, els sindicats apel·laven a la seguretat vial. A Getafe (Madrid) es van pintar passos de vianants amb els colors de l’arc iris en paral·lel als passos de vianants blancs, i també van ser denunciats per un sindicat policial, CSIT.

Per què se celebra el 28 de juny l’Orgull LGTBI?

El 28 de juny es commemora el Dia Internacional de l’Orgull LGTBI, que rememora els aldarulls de Stonewall que van tenir lloc a Nova York (EUA) el 1969, fa tot just 51 anys, i que es considera que marquen l’inici de l’alliberament homosexual.

Nou grafit en reivindicació dels drets LGTBI

Foto portada: el pas de vianants del carrer de Vilarrubias. Autor: Aj. Sabadell / cedida.