El (nou) mapa de la memòria de les víctimes dels nazis: on i quan es col·loquen les llambordes?




L’agost de 2018 vam publicar el mapa de la memòria dels deportats sabadellencs als camps nazis. L’hem actualitzat amb motiu de la instal·lació de llambordes en homenatge a totes les víctimes del nazisme a la ciutat aquest cap de setmana, amb l’única excepció del col·laboracionista Enric Tomàs Urpí, a qui vam dedicar un article fa uns dies (més info: ‘Enric Tomàs Urpí, el sabadellenc col·laborador dels nazis, fora dels actes d’homenatge‘).

Entre el proper dissabte 25 de gener i dilluns 27 de gener es col·loquen a diferents llocs de Sabadell 36 llambordins en record dels sabadellencs que van acabar a camps de concentració nazis, tant si van morir al camp com si hi van poder sortir amb vida.

Des del gener de 2017, passejant per les vies de la ciutat podeu trobar petits llambordins, anomenats stolpersteine, que recordaran en breu les tràgiques històries de 59 homes, deportats i morts als camps de concentració nazis, i també de dues nenes, les germanes Masachs, que van morir durant la Segona Guerra Mundial en un criminal bombardeig a les acaballes de la guerra.

En aquest mapa interactiu trobareu els punts de la ciutat on hi ha les llambordes. Els punts en color blau corresponen a les llambordes instal·lades fa dos anys. Els punts de color verd corresponen a les que s’han d’instal·lar el proper cap de setmana. Si hi cliqueu a sobre, veureu a qui corresponen i també el dia i l’hora on s’instal·larà la llamborda i si està prevista l’assistència de familiars.

Emoció dels familiars

La col·locació de les stolpersteine s’ha fet de moment en dues emotives jornades a les portes dels domicilis on van residir les víctimes a Sabadell. Primer el 28 de gener de 2018 (més info: ‘Així van viure els familiars l’homenatge als deportats als camps nazis‘). Després. el 10 de juny  del mateix any (més info: ‘En record de les germanes Masachs‘). El cas de les germanes és una mica diferent, ja que no van morir en un camp nazi sinó en la massacre d’Orador de Glana (França), el juny de 1944 (més info: ‘La tràgica història de les germanes Masachs‘).

Les llambordes s’instal·len tant a a finals de gener perquè el 27 de gener és el Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust, recordant l’alliberament del camp d’extermini d’Auschwitz, el 27 de gener de 1945. A Sabadell, i en sentit contrari, el 27 de gener també és una efemèride, ja que va ser el dia de l’entrada de les tropes franquistes a la ciutat l’any 1939.

Enllaç exterior al mapa

Per si no podeu veure correctament el mapa dins la informació, també el podeu trobar en aquest enllaç al mapa interactiu on podeu veure la ubicació de les llambordes que hi ha a la ciutat ara mateix i les que s’instal·laran en breu.

Més info: ‘Stolpersteine

Foto portada: el deportat sabadellenc d’origen alicantí Eduard Garrigós, a Gusen, retratat per la càmera del fotògraf Francesc Boix, també conegut com el fotògraf de Mauthausen. Garrigós serà un dels sabadellencs a qui a partir de dissabte recordarà una llamborda. En el seu cas s’instal·larà a les 10.40 hores de dissabte al número 25 del carrer de Piferrer, a La Creu Alta, amb presència de dos nebots. 

Comments are closed.