La caserna de la Guàrdia Civil cau a trossos

Obres d’emergència a la caserna de la Guàrdia Civil, l’històric edifici projectat per Juli Batllevell en llarguíssim litigi amb el govern central però ocupada des de fa un parell d’anys. L’Ajuntament assegura que la solidesa de l’edifici està en perill i per això està duent a terme “obres d’emergència” davant la manca de manteniment que ha tingut al llarg dels anys. 

Després d’una inspecció s’ha constatat que l’immoble té problemes a l’estructura i les condicions de seguretat mínimes no es poden garantir. Així que s’ha acabat amb les activitats que s’hi feien i fa dies que es fan obres d’emergència per garantir que algunes parts de l’immoble no caiguin.

Bigues oxidades i coberta en risc

Entre els defectes trobats s’han trobat biguetes oxidades i risc de despreniment d’una coberta. A més, com moltes estances tenen un fals sostre cal retirar-lo per valorar l’estat de l’estructura. Els treballs que s’estan fent costaran uns 53.000 euros més 5.000 euros més pels treballs que s’han fet a les dues torres de guaita, també amb problemes estructurals. La del carrer Taulí serà enderrocada i pel que fa a la torre sud s’ha tancat la vorera.

La caserna de la Guàrdia Civil

La caserna de la Guàrdia Civil va ser projectada per l’arquitecta Juli Batllevell i construïda durant la segona dècada del segle passat. Després dels fets de la Setmana Tràgica, que van tenir un gran seguiment a la ciutat, es van aixecar els temors dels sectors més conservadors de la ciutat. Els mateixos sectors, bàsicament industrials que, de fet, van finançar la construcció d’una caserna del cos político-militar a la llavors zona de més expansió de Sabadell (els mateixos anys s’hi va construir la torre de l’Aigua ben a prop i el que acabaria sent l’actual Corporació Sanitària Parc Taulí.

La caserna es va construir en terrenys municipals, amb una cessió d’ús. Justament la possessió ha derivat, des de fa dues dècades en un llarg conflicte amb el ministeri de l’Interior, que ara està de nou al tribunal contenciós administratiu.

L’ocupació de 2017

Al juny de 2017, entitats anticapitalistes van ocupar l’immoble, fins llavors tancat i en desús, i van començar a usar algunes de les seves cambres com a espais d’esbarjo, reunió o activitats (més info: ‘Ocupada la caserna‘). Entre les entitats que han usat la caserna, hi ha la Plataforma d’Afectades per la Hipoteca o la sala bART. La manifestació del Primer de maig de l’any passat va acabar en aquesta instal·lació.

L’acusació al govern central

El govern municipal acusa els ‘antics’ propietaris (el Ministeri de l’Interior) d’actuacions que han deteriorat l’edificació, tant per les intervencions que es van produir com per la manca de manteniment. Així que ara per ara “l’estabilitat estructural del conjunt està molt debilitada”.

 

Foto portada: exterior de la caserna, dijous passat. Autor: J.d.A

Comments are closed.